menu

Mered bi-Ṭreblinḳah - Samuel Willenberg (1986)

Alternatieve titels: Ik Overleefde Treblinka: Een Waargebeurd Verhaal | מרד בטרבלינקה | Surviving Treblinka; Revolt in Treblinka

mijn stem
3,00 (2)
2 stemmen

Hebreeuws (Ivriet)
Autobiografisch / Oorlog

208 pagina's
Eerste druk: Miśrad ha-biṭaḥon (Ministerie van Defensie), Tel Aviv (Israël)

Als 16-jarige nam Samuel Willenberg dienst in het Poolse leger en vocht tegen de Russen en de Duitsers. In 1942 werd hij gearresteerd en, omdat hij Joods was, naar Treblinka gedeporteerd. Daar ontsnapte hij aan de gaskamers door zich voor te doen als metselaar. Tijdens de massale opstand wist Willenberg het kamp te ontvluchten. Hij bereikte na tal van ontberingen Warschau en vocht van 1944 tot het eind van de oorlog mee tegen de Duitse bezetters in de opstand van Warschau. In 'Ik overleefde Treblinka' verhaalt hij over zijn leven in het kamp.

zoeken in:
avatar van gert_r
De Hebreeuwse versie is een vertaling van het in het Pools geschreven manuscript. De Nederlandse vertaling is gebaseerd op Revolt in Treblinka.

glimmerman270
Indrukwekkend, maar ook iets saai. Het verhaal betreft niet enkel de belevenissen in Treblinka. Oòk de tijd nà de ontsnapping uit dit tragische kamp wordt uitvoerig besproken. De Duitsers waren niet enkel de vijand van de Poolse joden, maar ook de Polen zelf. De propaganda vanuit de arische hoek jegens de Poolse joden- zij kregen de schuld van simpelweg alles- was desastreus voor de joden uit Polen. Zelfs nà de oorlog bleef de vijandigheid, aangezien ze onder andere de bezittingen wilde houden van de joden, evenals dat vele Polen- uit de rechtse hoek- beweerde dat de Joden voor de communisten waren- hùn grootste vijand. Lang niet alle joden hadden deze denkwijze, daar er ook veel angst was onder deze groep: wat voor tijd gingen ze tegemoet wanneer de communisten kwamen? We weten nu dat het er idd niet veel beter op werd.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:00 uur

geplaatst: vandaag om 13:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.