menu

De Schelmenjaren van Martin Bril - Astrid Theunissen (2014)

mijn stem
3,75 (2)
2 stemmen

Nederlands
Biografie

224 pagina's
Eerste druk: Meulenhoff, Amsterdam (Nederland)

Op 22 april 2014 was het vijf jaar geleden dat Martin Bril stierf aan kanker, 49 jaar oud. Hij was de populairste columnist van zijn tijd en de scherpste observator van Nederland. Bril wist het alledaagse bijzonder te maken. Rokjesdag werd door hem een fenomeen. Napoleon, maar ook rotondes gingen door hem leven. Na zijn dood bleef zijn gebundelde werk populair, maar een levensschets van deze schrijver bleef uit. Wie was deze man wiens columns door honderdduizenden Volkskrantlezers elke dag werden verslonden? Astrid Theunissen sprak met vrienden en bekenden van de columnist en schetst de zoektocht van een rusteloze ziel naar het ware schrijverschap en roem.De schelmenjaren van Martin Bril portretteert een man met vele gezichten. Een kwetsbare auteur die schrijvend zijn neuroses poogt te beteugelen. Een sjacheraar ook, met een kinderlijk enthousiasme. En een man met hobby's: vissen, Volvo's, vulpennen en vrouwen.

zoeken in:
3,5
Wanneer het begon, weet ik niet, maar ook ik ben op den duur gaan horen tot de vaste lezers van de stukjes van Martin Bril, en ook ik werd fan. Van zijn columns, welteverstaan, niet van de persoon zelf - want wat wist ik nou van hem? Ik vond zijn columns geweldig, hij kon geniaal schrijven over de op het oog meest onbenullige en onbetekenende zaken.

Dit boek geeft een heel aardige inkijk in die persoon - en dat blijkt nou niet de meest aimabele man geweest te zijn - ik had hem nog net niet als held verklaard, maar had ik dat gedaan, was hij na het lezen van dit boek wel van zijn voetstuk gevallen.

Maar niet alleen kon hij zelf prima schrijven, er kon ook prima óver hem geschreven worden: Theunissen bewijst dat. Uitstekend leesbaar en op sommige momenten verrassend gedetailleerd.


Gast
geplaatst: vandaag om 21:03 uur

geplaatst: vandaag om 21:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.