menu

Birk - Jaap Robben (2014)

mijn stem
3,60 (31)
31 stemmen

Nederlands
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: De Geus, Breda (Nederland)

Mikael woont met zijn ouders op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Op een dag verdwijnt zijn vader in zee en Mikael verzwijgt wat er is gebeurd. Schuld, troost en verwijten stapelen zich op, tot zijn moeder het onmogelijke van hem verlangt. Birk is een verhaal over mensen die zelf eilanden dreigen te worden.

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
sterk debuut: vlot geschreven, maar met een aparte sfeer
Birk – Jaap Robben | Not Just Any Book - notjustanybook.nl

4,0
Erg mooie roman; mooie beelden, sterke dialogen, goede personageomschrijvingen. Robben heeft de symboliek klein gehouden, maar het kleine aantal metaforen ondertsreept het karakter van de roman juist zo goed. Wat ook mooi is dat de situuatie na het lezen van de roman nog steeds een beetje schuurt. Ja, van mij had deze zeker op enkele longlisten mogen verschijnen!


avatar van Koerok
2,0
Mijn zoon moest dit lezen voor school. Echt een boek om de jeugd het lezen te ontmoedigen. Ja, het is goed geschreven, de sfeer op het eiland is beklemmend, maar wat moet je er verder mee? Een tragisch ongeval, een moeder die steeds gekker wordt, en een paar personages die enig licht zouden moeten brengen in het leven van de eenzame hoofdpersoon. Maar elk sprankje hoop op geluk wordt de kop ingedrukt. Zelfs Meeuwtje moest dood aan het eind.
Het kon me allemaal maar weinig boeien, en de klas van mijn zoon waarschijnlijk nog minder.

Ted Kerkjes
Koerok schreef:
Maar elk sprankje hoop op geluk wordt de kop ingedrukt. Zelfs Meeuwtje moest dood aan het eind.
Dan interpreteer jij het einde toch anders dan ik: ik las namelijk een zeer hoopvol slot. Aan het einde komt Birk nog een keer terug om Mikael te ontdoen van zijn schuld ('Probeerde je ervan te houden?'/'Ik denk het wel.'/'Dan is het niet jouw schuld.') en om hem zijn identiteit terug te geven ('Wie ben je?'/'Mikael.'). Wat mij betreft had het boek geen mooier en hoopvoller einde kunnen hebben.
Ik ken veel jongeren die dit boek gelezen hebben en de meesten vond het een goed boek. In ieder geval had iedereen er een mening over: het boek prikkelt dus wel. Dus dat is iets goeds.
Het is ook een heerlijk boek om te ontleden. Door de poëtische schrijfstijl heeft bijna alles betekenis, zodat je er heel goed over na kunt denken. Daarom vind ik het een zeer geschikt boek om aan een klas te laten lezen.

avatar van Koerok
2,0
Ted Kerkjes schreef:
Daarom vind ik het een zeer geschikt boek om aan een klas te laten lezen.
Kan zijn hoor. Ik interpreteert inderdaad ook maar een eind weg. Ik zal het t.z.t. aan mijn zoon vragen. Op school gaan ze het er ongetwijfeld over hebben.
Maar ik heb er niet zoveel mee, en mijn zoon volgens mij ook niet. En plezier in het lezen op die leeftijd vind ik belangrijk.

avatar van Lalage
4,5
Alles wordt bijna zonder emotie beschreven, met een vlotte pen. Daardoor ontstaat een heel aparte sfeer: aan de ene kant is het allemaal heel gewoon, maar door de vreemde kleine gebeurtenissen voelt het ongemakkelijk.

De link hierboven is kapot, dit is de juiste:
Birk - Jaap Robben | Lalagè leest - lalageleest.nl

avatar van glimmerman270
3,5
Een verhaal over een jongen die zijn vader op tragische wijze verliest. De manier hoe zijn moeder hem daarna behandelt en steeds gekkere dingen van hem eist, dat valt hem erg zwaar. Het is zó verknipt, maar Mikael doet veel van wat ze vraagt. Mijns inziens uit medelijden, maar bovenal schuldgevoel. Iets wat nooit bij hem is weggenomen door zijn moeder. Dan word je een breekbaar en onzeker kind. Hij had iets goed te maken- wat natuurlijk níet het geval was. Prachtig beschreven wat verlies alsmede eenzaamheid met mensen kan doen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:24 uur

geplaatst: vandaag om 08:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.