menu

Twilight - Stephenie Meyer (2005)

Alternatieve titels: Een Levensgevaarlijke Liefde | The Twilight Saga #1

mijn stem
3,92 (286)
286 stemmen

Engels
Jeugdboek
Griezel / Romantiek

375 pagina's
Eerste druk: Little, Brown and Company, New York (Verenigde Staten)

Als Isabella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende en angstige wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nog toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn duistere geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen. En misschien is het al te laat...

zoeken in:
Kunnen we dit als de Tokio Hotel van de lectuur beschouwen of is het gewoon echt goed?

Ik neig toch heel sterk naar het eerste.

avatar van Supertalies
4,5
Nou, slechter dan Tokyo Hotel kan het niet worden (sorry, TH hater hier), maar het is echt wel een leuk boek. Het is geen Lord of the Rings, en ook zeker geen Harry Potter (zoals veel wordt gezegd/ vergeleken), maar ik vind het wel een zeer mooi en romantisch verhaal.

Ik zou toch een poging wagen, maar verwacht geen meesterwerk. Iedereen heeft er een andere mening over.

avatar van missygirl9192
5,0
Het is gewoon een kwestie van smaak. Ik houd ontzettend veel van romantische verhalen, dus het perfecte boek. Maar hóe het boek is geschreven en hoe alles is beschreven is zeker heel goed gedaan!

avatar van min0esje
3,5
Dit boek is zeker niet slecht, leest aangenaam maar zo geweldig vond ik het nu ook weer niet. Harry Potter vond ik veel intrigerender dan Twilight (niet dat je die twee met elkaar kunt vergelijken, maar toch). Maar ik heb dan ook nog maar alleen het eerste boek gelezen, misschien dat het tweede mij meer pakt.

5,0
Ik vind dit een geweldig boek. Ik stond er eerst nogal sceptisch tegenover. Ik ben niet zo'n liefhebber van liefdesverhalen, maar dit boek hield me tot op het laatste moment volledig in zijn ban. Ik heb meteen de volgende dagen de andere boeken uitgelezen. Een topreeks door een topschrijfster. Boeken om jezelf in te storten.

5,0
Heerlijk boek!!! Ik had nog nooit van Twilight gehoord tot een vriendin van mij het over de film kreeg. Ik ben die film gaan kijken en was gelijk helemaal weg van het verhaal. Toen op zoek gegaan naar de boeken, heb lopen twijfelen of ik de boeken wel zou kopen want ik hou niet van boeken waar het vooral word verteld vanuit een "ik" persoon. Maar na twijfelen toch het eerste boek gekocht en had zoiets van we zien wel... Maar nadat ik erin ben begonnen las hij super lekker weg! Vind het boek ook mooier als de film (al kijk ik die toch ook graag zwijmel zwijmel) omdat uiteraard alles veel groter word aangepakt en uitgelegd. Kortom van mij een dikke 5, absoluut een aanrader! Ben zelf al in boek 2, Nieuwe Maan begonnen

3,5
Ik vond het goed, maar niet uitstekend. Het eerste deel vind ik nog het beste! Het feit dat het een serie is, is afgrijslijk! Het is een origineel idee, maar je kan het blijven uitmelken tot een stationsromannetje en die trend is al ingezet in boek 2. Desalniettemin vind ik dit deel best genietbaar.

avatar van schelley
4,0
Heel mooi boek!
Had eerst de film gezien en had schrik dat het boek daardooreen beetje voorspelbaar saai ging zijn maar allesbehalve. Het boek bleef mij boeien.

*5*

5,0
Een geweldig boek. Ik vind de boeken beter dan de films omdat er veel dieper op de gevoelens en het hele liefdesverhaal wordt ingegaan.

zeker een aanrader! Let op: Dit boek is echt verslavend. Begin je eenmaal dan zal het moeilijk zijn om deze weg te leggen.

Michael1992
Op aanraden van een vriendin die effectief nog iets anders leest dan de twilight-reeks toch maar gedownlaod en tijdens het schoolwerk of het chatten door rustig gelezen.
Verbazend genoeg heb ik tot nader order geen enkele braakneigingen gevoeld hoewel het soms bijna zover was want het boek is wel ongelooflijk over the top romantisch en Edward wordt net iets te vaak beschreven als een griekse god enzovoort enzovoort.
Daarentegen staat wel dat het heel vlot leest en dat het eigenlijk nergens echt saai wordt en er soms wel degelijk spanning in zat.
Echt aangezet tot het lezen van de sequels voel ik mij niet maar het boek is wel perfect geschikt voor de manier waarop ik het gelezen heb dus misschien doet ik het gewoon wel.
Of dit boek (of de reeks) tot het beste van de wereldliteratuur hoort durf ik te betwijfelen maar omdat het mijn verwachtingen zover overtrof geef ik het boek een 3*.

avatar van calypsoskiss
3,5
oud
Wimisdekoning schreef:
Kunnen we dit als de Tokio Hotel van de lectuur beschouwen of is het gewoon echt goed?

Ik neig toch heel sterk naar het eerste.


Ik zal het niet ontkennen, het is een gigantische hype. Zelf was ik er een beetje tegen, maar nu blinkt de hele serie van vier boeken in mijn boekenkast, en heb er echt geen spijt van. Lezen die handel

avatar van boekzoek
4,0
ik vind het een super boek en de film heb ik zeker al duizend keer gezien

avatar van Devoo
Is er een verschil tussen de filmeditie van dit boek en de gewone?

avatar van Leander1991
0,5
ongeloofelijk conservatief, slecht boek.

avatar van Lady Thornball
2,5
Die hele hype rond Twilight maakte me toch wel een beetje nieuwsgierig. Ik heb eerst de films bekeken, op internet (oh, slechterik die ik ben! maar aangezien de kwaliteit op internet van likmeversje is, zal ik ze toch maar eens op dvd aanschaffen)
En het verhaal was leuk. Ik lig er niet wakker van, maar leuk genoeg om de boeken eens te gaan lezen.

However! De boeken! Want daar gaat het hier immers om.
Ik vind de schrijfstijl niet perse iets om over naar huis te schrijven.
Ik begon op den duur een beetje moe te worden van de hoeveelheid beschrijvingen van Edward's schoonheid.
''He's beautiful!'' ''He's godlike!'' en hoevaak Bella naar adem hapt by the very sight of him, om nog maar te zwijgen over het stoppen van haar hart als hij haar kust. Op het gegeven moment weet ik ook wel dat 'ie perfect is.

De personages missen inderdaad diepgang. En ik vind de prille liefde tussen Edward en Bella nogal snel overgaan in ''Without you, I will most surely die!''
I'll give Edward some credit. Hij loopt immers al meer dan 100 jaar 'alleen' op aard.

Despite these flaws, wil ik het niet slecht noemen. En wel omdat het leest als een trein. Ik ben benieuwd naar de rest.

Verstand op nul en lezen maar!

avatar van Leander1991
0,5
Wimisdekoning schreef:
Kunnen we dit als de Tokio Hotel van de lectuur beschouwen of is het gewoon echt goed?

Ik neig toch heel sterk naar het eerste.


nagel op de kop!

5,0
Dit is natuurlijk het beste deel van de twilight saga... Zo mooi geschreven en ook de film is heel goed...

5,0
Twilight; voor sommige onder ons is de film - door alle mediatoestanden eromheen - meer bekend dat het boek. Toch was het boek in Amerika een grote bestseller en in Nederland deed hij het ook niet slecht. Nadat het boek was verfilmd, mocht een filmeditie van het boek natuurlijk niet ontbreken.
Twilight is het eerste deel in een serie over vampiers; een onderwerp dat mij in eerste instantie niet erg aansprak. Maar nadat ik de film had gezien is mijn mening echter veranderd. De vampiers spelen weliswaar een grote rol, maar niet op een slechte manier. Er is duidelijk goed over het verhaal nagedacht en het is totaal niet ongeloofwaardig. Het feit dat juist hoofdpersoon Bella géén vampier is, heeft daar waarschijnlijk een grote invloed op. Het verhaal is namelijk zo dat Bella van de grote stad naar het kleine, regenachtige dorpje Forks verhuist. Daar woont een aparte familie die - naar later blijkt - vampiers zijn. Er bloeit een hevige liefde op tussen Bella en Edward, één van de vampiers uit die familie. Dat zorgt natuurlijk voor problemen...
Het verhaal is goed opgebouwd, alles wordt bekeken door Bella’s ogen die veel zien en opmerken. Dat zorgt voor een verhaal waarin de spanning goed wordt opgebouwd. Open plekken leiden tot een spannende ontknoping. Een leuk boek om te lezen en om een onbekende wereld te ontdekken. Eén tip: als het nog kan, lees dan eerst het boek, en kijk dan pas de film.

3,0
Twilight. Ja. Bella is zo ongelooflijk onhandig dat het ongeloofwaaridg wordt, er wordt zo vaak gezegd dat Edward knap dat is Bella zichzelf daar blijkbaar nog van moet overtuigen en vijf jongens die gecharmeerd zijn van de o zo gezellige, depressieve Bella is ook een beetje over de top.
Ze zegt in Arizona een buitenstaander geweest te zijn, maar heeft in Forks geen gebrek aan aandacht, ook niet als ze die hardhandig afwijst. Uiteraard ontmoet ze Edward, die een aantal heel enge eigenschappen heeft (wie vindt het nou weer leuk als iemand de hele nacht gaat kijken hoe jij slaapt, maandenlang? Dat is toch ziek?), een raar zelfbeeld en een lichtelijk overbezorgde houding.
Hij is een vampier. Een vampier zonder hoektanden die in de zon glinstert alsof hij met diamenten is ingelegd, onwerkelijk knap is en geen bloed drinkt. Het concept op zich kan ermee door, maar ik snap niet waarom Edward zo nodig een vampier moet zijn. Meyer had haar wezens beter een andere naam kunnen geven, hoewel...
"Edward is een Glinsterende Dierenbloeddrinker" staat een stuk minder mysterieus dan "Edward is een vampier" op de achterkant van een boek/in het boek zelf.

Op het eind van het boek is er wat actie, maar het is jammer dat het vanuit Bella's oogpunt geschreven is. Meyer had er meer van kunnen maken. Een leuk boekje dat vlot wegleest, maar dat je niet te snel moet herlezen. 3*

3,5
The Twilight Saga ben ik maar gaan lezen omdat ik eerst niet snapte waarom iedereen het zo geweldig vond. Ik lees veel liever Jane Austen's novels dan zo'n jeugdromannetje (dat dacht ik toen).

Maar ik ben ze echt leuk gaan vinden, nu lees ik Breaking Dawn, het laatste boek uit de serie. Ik hoop echt dat S Meyer verder schrijft aan Midnight Sun, wil wel eens weten wat er in Edward's mind omgaat.

Nooit gedacht dat ik voor vampiers en wolven zou vallen...

avatar van Thomas83
2,0
Twilight is na Harry Potter de nieuwe grote hype, een fantasy-serie die de jeugd aan het lezen krijgt, heel positief natuurlijk. Alleen zou het jammer zijn als de serie dan inhoudelijk slecht is. Door de overdreven hype, de schare fans die vooral bestaat uit tienermeisjes en andere dingen die ik van Twilight had meegekregen had ik wel wat twijfels. Zoals iemand het hierboven al mooi wist te verwoorden, is Twilight echt goed of de Tokio Hotel van de lectuur?

Als ik echt tussen de twee moet kiezen ga ik voor laatstgenoemde. De Harry Potter-reeks vond ik echt geweldig, behoort tot de leukste lectuur die ik heb gelezen absoluut, en omdat ik sinds ik de serie uit heb eigenlijk al heimwee er naar heb, hier en daar opving dat Twilight goed het gat op zou vullen en Harry Potter ook best zijn vooroordelen had/heeft wilde ik Twilight best een kans geven. Als het echt niks zou zijn kon ik er nog altijd haastig doorheen jagen.

Waar Harry Potter inspeelt op veel van de dromen van kinderen (geen toezicht van je ouders, avontuur, kunnen vliegen, goed zijn in sport, rijk zijn, kunnen toveren, enzovoort) speelt Twilight meer in op wat pubermeisjes bezighoudt zou je kunnen zeggen. Bella is de extreem (en daarmee ongeloofwaardig) onhandige 17-jarige waarmee de lezers zich moeten identificeren omdat ze niet zo perfect is dat iedereen zo ver van haar af staat. Als ze in Forks eigenlijk een beetje een nieuw leven begint blijkt ze daar de jongens vreemd genoeg van haar af te moeten slaan, inclusief de in alle opzichten perfecte Edward Cullen, de prins op het witte paard. Alleen dan met een tragiek sausje van dramatiek en zelfbeklag over hem heen gegoten voor zeg maar het emogehalte.

Nu ben ik bepaald niet vies van een beetje romantiek, maar de uitwerking vind ik hier pijnlijk slecht. Het zou me niks verbazen als je 100 pagina's weg zou kunnen laten puur door de ontelbare keren dat Edwards uiterlijk of andere eigenschappen worden verheerlijkt te schrappen. Storend is hierbij dat het werkelijk elke keer gebeurt dat hij maar genoemd wordt, en dan niet een keer maar gerust meerdere achter elkaar, waarbij Meyer dan ook nog eens steeds dezelfde soort uitdrukkingen gebruikt en een paar keer zich ook zo extreem uitdrukt dat het bijna niet serieus bedoeld kan zijn. Raar dat ze hier zo beperkt schrijft, terwijl veel van de andere dingen wel goed zijn geschreven, ook ontbreekt een verhaal zo goed als geheel eigenlijk en blijven de personages ook een beetje lege hulzen. Onbelangrijke details dat Edward zo perfect kan autorijden dat hij intussen Bella's hand vast kan houden of dat zelfs zijn handschrift perfect is (mag ik even een teiltje?) zitten dan wel weer in het boek.

Edward is zelf ook een wat raar personage. Als vampier zijnde is hij 90 jaar oud of zo, wat hem feitelijk met zijn belangstelling voor Bella ook een soort pedofiel maakt zou je zeggen, iets waar in het boek toch wat makkelijk aan voorbij wordt gegaan als je het mij vraagt. Verder is het zoals hier al aangegeven ook aardig verknipt dat hij wekenlang stiekem een slapende Bella loopt te bespioneren, en zijn innerlijke kwellingen worden slecht en inconsequent uitgewerkt. Zo wordt er in het boek vele malen gemeld hoe Edward gevoelig in de verte loopt te staren, waarbij Bella zich telkens afvraagt wat er toch in hem omgaat, er is de hele foute metafoor van de gebalde vuist, en de ene keer kan Edward bepaalde beproevingen niet aan, maar op het einde een wond leegzuigen kan dan weer wel, en zijn familieleden Carlisle en Alice kunnen dan wel weer een bloederige kamer weerstaan, want ze houden van Bella. Ja ja, Edward en Bella kennen elkaar pas enkele weken en niet alleen die twee gaan mee in de overdreven verregaande liefdesverklaringen. Het is het soort naïeve kalververliefde dat je niet verwacht van iemand die feitelijk hoogbejaard is.


Verder gedragen zowel Edward als Bella zich niet al te sociaal. Eigenlijk zitten ze alleen maar aan elkaar te plakken. Dat maakt het ook wat raar dat Bella een vriendengroepje op school opbouwt. Er worden weliswaar bepaalde tijdssprongen gemaakt, maar na het auto-ongeluk is het bijvoorbeeld zo dat zowel Jessica, Eric als Mike school overslaan om Bella in het ziekenhuis bij te staan. Zoiets zou in het echt nog niet eens snel gebeuren als het echt goede vrienden waren, en zeker niet bij mensen die ze pas een dag of week kent.

Edward en Bella houden er naast het leeftijdsverschilook een wat ongezonde relatie op na als je het mij vraagt. Ok, hij is heel beschermend naar haar toe en claimerig, maar het wordt allemaal zo gigantisch aangedikt. Edward kan niet van haar afblijven en moet haar continu optillen, op schoot trekken, aan dr haar of wangen zitten, enzovoort. Telkens zijn geamuseerde lachje om gedrag van Bella gaat ook vervelen, net als zijn charmante glimlach (steeds zijn crooked smile genoemd, een enkele keer ook een variant hierop) of de beschrijvingen van de kleur van zijn ogen. Bella vergeet steeds te ademen of haar hart staat stil (en zo nog een stuk of 2 van diezelfde standaard-metaforen) als Edward haar aanraakt of bepaalde dingen zegt of zo. Op het einde van het boek is zelfs merkbaar dat haar hart even stopt doordat ze op zo'n apparaat is aangesloten in het ziekenhuis. Lijkt zelfspot te zijn van de schrijfster, maar durf het niet eens met zekerheid te zeggen.

Een van de toppunten in het boek is wanneer Bella bijna een groepsverkrachting ondergaat, iets wat puur een excuus is zodat Edward haar kan komen redden. Zo'n cliché is nog wel acceptabel, maar Meyer gaat te ver als hij haar daarna ook gelijk maar uitneemt naar een Italiaans restaurant. Jessica en Angela hebben toevallig net al gegeten, komt dat even mooi uit! Ze vinden het ook prima dat de vreemde maar knappe jongen van school haar maar thuisbrengt, het vrouwelijk personeel in het restaurant is ook al evenveel onder de indruk van Edwards looks en Edward toont even al zijn autoriteit en kracht door een tafel te weigeren. Hij geeft zijn heerlijk ruikende jas aan Bella (hierdoor wordt zijn gespierde borst onthuld, zijn indrukwekkende lichaam viel eerder niet op door zijn nog mooiere gezicht) en hij fluistert bij zijn intense nu uitgesproken gevoelens, niet voor de laatste keer in het boek.

Edward blijkt ook nog een geniaal musicus die geïnspireerd wordt door Bella. Zij krijgt tranen in haar ogen van zijn briljante en complexe pianostuk, waar nog een stukje in voorkomt dat ze herkent van wat hij voor haar zong als slaapliedje. Had ik al verteld dat Bella na haar tweede zoen met Edward dramatisch flauwvalt en dan ter in het boek meerdere keren wordt opgemerkt hoe Bella Edward harder hoort lachen dan ze hem ooit heeft horen lachen?
De kleffe intermezzo's tussen beide geliefden voelen ook als hinderlijke onderbrekingen. Soms is het meer fysieke klefheid (vooral niet te verwarren met seksuele), andere keer weer gefluisterde uitgewisselde ontboezemingen. Hun gesprekken zijn overigens niet al te diepgaand. Uiteindelijk komt het er vooral op neer hoe Edward toch zo lijdt, hoeveel ze van elkaar houden en niet zonder elkaar kunnen, en ze onderwerpen elkaar ook nog aan hele reeksen vragen die vaak nogal oppervlakkig zijn.


Een ander kritiekpuntje van mij op Twilight maar een die nogal algemeen is is het trucje van de continu gniffelende of giechelende personages, die zo aaibaar en sympathiek over moeten komen op de lezers. Verder kreeg ik nogal de indruk dat het boek stiekem seksuele onthouding predikt, waarbij het vampier zijn van Edward eigenlijk meer een metafoor is of er is sprake van een soort dubbele laag. Na wat rondkijken op internet blijk ik niet de enige te zijn met die theorie.

Nu lijkt ik wel erg ironisch, en dat ben ik ook wel over vele zaken van het boek, het was echt zo oppervlakkig als ik vreesde, maar op veel punten scoort het boek ook gewoon goed. Hoewel zowel grote lijnen als kortere lijnen die zich over slecht 1 deel van het boek ontspinnen eigenlijk totaal ontbreken blijft het toch nog vrij boeiend om te lezen, en leest het heel vlot weg. Op het einde wordt het boek zelfs nog behoorlijk spannend, en eindigt met een voorspelbare maar niet minder smakelijke cliffhanger. Ik wil me wel aan deel twee wagen. Af en toe is het wel even doorbijten, om me een beetje in de sferen van het boek uit te drukken.

jellecomicgek72
Dit lijkt me echt vreselijk. Goede review trouwens Thomas83.

0,5
Vreselijk boek, idd de Tokio Hotel van de lectuur.
Ik vond Bella maar een raar, over-the-top kind en Edward en de andere vampieren zijn ongelooflijk gay. Het is waanzinnig klef en stom en ik raad het iedere boekenliefhebber af.

5,0
Ha, het boek dat mijn leven zo ongeveer veranderd heeft

Een ongelooflijk, goed verhaal, geweldig goed geschreven, prachtig verfilmd. Waar ik me ECHT aan stoor is dat iedereen denkt dat twilight voor tienermeisjes bedoelt is. Nu, ik ben een jongen van 16 en ben er niet vrij maar wel HEEL zeker van dat ik de grootste fan ben. Ik wordt er echt heel kwaad van als mensen zeggen dat dit een slecht boek is, want zeggen dat twilight goed is, doet zowel de boeken als de film serie, VEEL te weinig eer aan.

3,0
oud
TomaskeX schreef:
Ha, het boek dat mijn leven zo ongeveer veranderd heeft

Een ongelooflijk, goed verhaal, geweldig goed geschreven, prachtig verfilmd. Waar ik me ECHT aan stoor is dat iedereen denkt dat twilight voor tienermeisjes bedoelt is. Nu, ik ben een jongen van 16 en ben er niet vrij maar wel HEEL zeker van dat ik de grootste fan ben. Ik wordt er echt heel kwaad van als mensen zeggen dat dit een slecht boek is, want zeggen dat twilight goed is, doet zowel de boeken als de film serie, VEEL te weinig eer aan.
Hoezo word je kwaad? Iedereen is toch vrij een eigen mening te hebben?

Als je Twilight goed vindt, moet je zeker eens boeken als De Hongerspelen proberen, als je die nog niet kent. Daar zit romance in, maar ook nét wat meer diepgang. En het leest net zo makkelijk weg.

avatar van Kerry
0,5
Twilight sucks.

avatar van Thomas83
2,0
Niet lullig bedoeld of zo, maar het klinkt een beetje ongezond als je zegt dat Twilight je leven veranderd heeft en zeker weet dat je de grootste fan bent.

5,0
oud
Thomas83 schreef:
Niet lullig bedoeld of zo, maar het klinkt een beetje ongezond als je zegt dat Twilight je leven veranderd heeft en zeker weet dat je de grootste fan bent.


Ik ben dan ook ongezond geobsedeerd

avatar van Thomas83
2,0
Als jij er plezier aan beleeft, prima toch?

avatar van slowgaze
oud
Leander1991 schreef:
ongeloofelijk conservatief, slecht boek.

Interessant, wat is er precies "conservatief" aan?

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.