menu

Twilight - Stephenie Meyer (2005)

Alternatieve titels: Een Levensgevaarlijke Liefde | The Twilight Saga #1

mijn stem
3,91 (286)
286 stemmen

Engels
Jeugdboek
Griezel / Romantiek

375 pagina's
Eerste druk: Little, Brown and Company, New York (Verenigde Staten)

Als Isabella Swan naar het regenachtige Forks verhuist en de mysterieuze en aantrekkelijke Edward Cullen ontmoet, neemt haar leven een spannende en angstige wending. Edward, met zijn krijtwitte huid, gouden ogen, betoverende stem en bovennatuurlijke gave, is zowel onweerstaanbaar als ongenaakbaar. Tot nog toe heeft hij zijn ware identiteit verborgen weten te houden, maar Bella is vastbesloten achter zijn duistere geheim te komen. Wat Bella zich niet realiseert, is dat ze haar leven en dat van anderen in gevaar brengt naarmate ze hem beter leert kennen. En misschien is het al te laat...

zoeken in:
avatar van Hannahmontana
4,0
Het is een mysterieus verhaal , de film en het boek vond ik echt de moeite!

5,0
Tokio hotel is goed!
maaar dat heeft hier nu niks mee te maken.
Twilight is echt geweldig!
Ik heb de boeken gelezen en het kan wat mij betreft niet op tegen Harry Potter.
Groetjes Sharona

avatar van xxxolita
4,0
leuk boek! je komt er veel meer in te weten dan de films en is zeker beter. Ik vind de paginagrootte ook zeer leuk en eens iets anders. Hopelijk krijg ik binnenkort de tweede.

0,5
Slap verhaal. Vampiers glinsteren niet. Beetje jammer dat een groot deel van het boek Bella niet weet wat Edward is maar dit op de achterkant van 't boek verteld word. Haalt lekker de spanning weg. Verder is het een beetje jammer dat de enige reden die gegeven word dat Edward op Bella valt is dat ze zo lekker ruikt en Bella valt op Edward omdat hij zo lekker vind. Het lijkt meer het dagboek van een 12 jarige.

3,0
Leuk verhaal dat uitmuntend geschreven word.
Het midden is een beetje slapjes als ik moet muggenziften

Is wel snel uit, 1,5 week

Geweldig boek, echt waar

5,0
Tja ik als moeder van drie kinderen waaronder een puberzoon die boeken over een vampier aan het lezen was en de films graag wilde hebben ben mee gaan kijken.
Tja en binnen de kortste keren had ik alle boeken gekocht en de hele serie 3 keer gelezen???
Terwijl ik normaal voor de hardere thrillers ben, James Patterson, Michael Connelly, Stieg Larsson, Patricia Cornwell enz.
Weet niet wat het is, maar deze boeken zijn zo prettig geschreven, het vampier gedoe is maar een klein stukje van het verhaal, het is net of je de personages allemaal persoonlijk kent en zelfs als je de boeken voor de 3e keer leest zijn ze weer pakkend, spannend en boeiend.
Weet niet wat het is, maar denk net al bij Harry Potter dat het komt doordat het op een manier gebracht wordt van ...het zou zo maar kunnen...
Vond dit eerste deel erg leuk, de onzekerheid van Bella, de onhandigheid, de facinatie die ze van het begin af aan heeft voor die vreemde jongen met het rood bruine haar.
De enorme aantrekkingskracht tussen die twee, maar aan de andere kant ook de onmogelijkheid van hun liefde en de overwinning die het vooral voor Edward is om zo dicht bij haar te zijn.
Dan die hele vreemde wereld waar ze in terecht komt bij de cullens en de tweestrijd die ze ervaart om bij Edward te zijn en tegelijkertijd haar dierbaren niet in gevaar te brengen.
Heb Midnight sun op het internet gelezen en dat geeft het lezen van twilight nog weer een andere dimensie doordat je dan ook de andere kant van het verhaal kent!
Kortom ik vond het een super boek, tja geef het toe ik ben met mijn 37 jaar verslaafd aan "the Twilight saga" sorry

avatar van liv2
qwertz schreef:

Kortom ik vond het een super boek, tja geef het toe ik ben met mijn 37 jaar verslaafd aan "the Twilight saga" sorry

Oh, hier hoef je toch geen sorry voor te zeggen! Het zou andersom van een ongelooflijke pretentie en kortzichtigheid getuigen als iemand je hiervoor met de vinger zou wijzen. Ik ken trouwens veel volwassenen die weg zijn van deze serie alsook van Harry Potter

5,0
Tja ook harry Potter vind ik super hahaha

avatar van Mahto
1,0
Melaniejulie schreef:
Slap verhaal. Vampiers glinsteren niet. Beetje jammer dat een groot deel van het boek Bella niet weet wat Edward is maar dit op de achterkant van 't boek verteld word. Haalt lekker de spanning weg. Verder is het een beetje jammer dat de enige reden die gegeven word dat Edward op Bella valt is dat ze zo lekker ruikt en Bella valt op Edward omdat hij zo lekker vind. Het lijkt meer het dagboek van een 12 jarige.


Haha, hier ben ik het eigenlijk wel mee eens.
Aan boek 2 ben ik nooit begonnen omdat ik me zo verschrikkelijk ergerde aan boek 1.
Harry Potter vind ik trouwens wel leuk

avatar van liv2
Matho, ik vind je top 10 geweldig, en ik herken je smaak van boeken in de mijne. Maar een boek dat je 0,5 punten geeft is eigenlijk goed om in het toilet te leggen, .... niet?
Wel ik denk dat je niet past in de doelgroep van dit boek, ik ook niet, daarom lees ik het ook niet.....Wat me wel opvalt is dat veel mensen ergens 'geraakt' worden door dit boek en nog straffer, door dit boek tot lezen komen.Ik ken wel wat jonge mensen die me zeggen dat dit het enige boek is dat ze ooit lazen en door boek 1 heel die saga verslonden hebben. Dan kan je toch niet anders dan tot het besluit komen dat dit, op een of andere manier, goed is, en beter verdient dan een (mager) 0,5?

avatar van Thomas83
2,0
Dat vind ik wel wat voorbarig. Onderschat de kracht van marketing niet. Je hoort ook nog wel eens dat jongeren nooit lezen maar Echte Mannen Eten Geen Kaas van Maria Mosterd wel hebben gelezen. Is dat omdat zo'n boek dan kwalitatief goed is? Ik denk eerder doordat het onderwerp van het boek en (gesuggereerde) autobiografische inslag aanspreken, plus dat het in de taal van jongeren is geschreven en flink is aangeprezen. Formulewerk verdient best enige bewondering, maar als ik een boek beoordeel zou ik dat toch niet echt mee laten wegen.

avatar van Mahto
1,0
Ik vind het positief dat er jongeren zijn die door dit boek beginnen lezen, maar zelf vind ik het helemaal niets...
Ik denk ook dat de populariteit van het boek voornamelijk aan de marketing rond het boek en de personages ligt.

Er zijn verschillende redenen waarom ik het boek niet goed vind:

1. De verhaalopbouw is verschrikkelijk. Ik vind het boek simpelweg niet spannend. 300 pagina's lang lijkt er niets te gebeuren en dan helemaal op het einde wordt er nog een klein spannend stukje in gepropt en veel te snel afgehandeld en vlak daarna is het boek gedaan. Moest dat spannende stukje véél vroeger begonnen zijn en beter uitgewerkt zijn zou het boek al een pak beter geweest zijn. Het is het enige stukje dat ik wel leuk vond. (nog een extra half punt voor het spannende gedeelte dan )

2. De personages: Heel het boek draait rond de twee hoofdpersonages. Ik kan me in geen van de twee personages inleven. Ik vind Bella nogal een vervelend en saai personage en Edward Cullen is de perfectie zelve. Hij is zelfs zodanig perfect dat ik hem gewoon vervelend vind.
De personages hebben ook heel weinig diepgang. Te weinig om het verhaal te kunnen dragen.

3. Het ideaal van de 'American Dream': Het boek is zo verschrikkelijk doordrongen van het idee van 'The American Dream'. Streven naar perfectie, alleen iets kunnen bereiken door er dingen voor op te geven, consumptiemaatschappij, het extreem goede versus het extreem kwade, liefde op het eerste gezicht... Ik vind het verschrikkelijk. Er zijn nog boeken waarbij dit voorkomt en dit is niet altijd doorslaggevend voor mijn mening, maar in combinatie met de twee vorige puntjes, draagt dit bij tot mijn puntenaantal.

Ik was zelf begonnen aan het boek vanuit de veronderstelling dat het een leuk ontspannend boek zou zijn. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar wel dat het onderhoudend zou zijn. Maat het heeft zelfs die verwachting niet ingelost. Ik vind het een saai verhaal zonder veel diepgang.

0,5
Dit boek is tekend voor wat er in deze tijden massaal gekocht en gelezen wordt: puberaal gezwets, inhoudsloos geleuter.
Ik vind het jammer dat dit soort boeken verkoopt als zoete broodjes, en dat echte schrijvers hun boeken nauwelijks verkocht krijgen.

Pastichio Rocker
Amateuristisch geschreven broddelwerkje over eeuwige liefde. Het feit dat Meyer alles in een passieve schrijfstijl vertelt maakt het er niet beter op. De zinsopbouw en verhaalstructuur is iets waar je een zware onvoldoende voor zou krijgen op de schrijversvakschool. Nou had ik al niet zo'n hoge pet op van mw. Rowling nadat ik Harry Potter and The Philosopher's Stone had gelezen en wat ik een redelijk amateuristisch geschreven doch vermakelijk werkje vond, maar mw. Meyer slaat alles wat amateurisme betreft. Daarbij schijnt mw. Rowling in de latere boeken beter te worden in haar schrijfstijl, iets wat me niet is opgevallen bij mw. Meyer, nadat ik snel wat bladzijden uit de rest van haar oeuvre heb gelezen. Het is me dan ook een raadsel waarom dit soort mormonentroep zo immens populair is. Dat zegt denk ik wel wat over de huidige generatie boekenlezers. 0,5 en dan ben ik nog gul.

avatar van Feutje
0,5
Ik las net eens over de Top 250, zoekend naar boeken die ik leuk vond. In mijn haast met scrollen kwam ik deze titel tegen, jawel, Twilight.
Een paar jaar terug heb ik de boeken gelezen, aangezien mijn klasgenoten er lyrics over waren. Op de momenten dat ik de egocentrische Bella of het voorgekauwde plot niet meer aan kon zien, werd mij door verscheidene met dikke lagen make-up bedenkte "Twihards" beloofd dat het boek mooier zou worden, dat er heel veel dramatische dingen gebeurden en dat het enorm spannend zou worden naarmate het verhaal vorderde.
In het begin was ik met stomheid geslagen dat iemand van wie ik niet verwachtte dat ze "heftige horrorverhalen over vampiers" zou lezen mij advies gaf over een fantasyboek, over een meisje genaamd Bella Swan, dat heimelijk verliefd wordt op een bloeddorstige vampier.
Wat niemand mij echter vertelde, was dat de vampier in kwestie een soort Fairy Motherfucker was, die glitterde in het zonlicht en wiens huid als een prisma reflecteerde in het zonlicht: beelden van de film bevestigden mijn gevoel, ik vond het lichtelijk gay, maar las verder.
In het tweede stuk van dit boek leren we de jonge Jacob Black kennen, een oude jeugdvriend van Bella en iemand met een permanente glimlach. In het tweede boek ontpopt Jacob zich echter tot een ontzettende spierbundel van een kerel, met een afgeknipte spijkerbroek en altijd omgeven door zijn beste maatjes. Ook wordt hij verbazingwekkend arrogant, bijterig en bezitterig t.o.v. Bella en dat stoorde me eigenlijk best wel.
Maar, om terug te komen op Twilight:
Je mag er van vinden wat je vindt, maar ik blijf bij mijn standpunt dat je dit niet geheel tot Young Adult kunt rekenen, omdat ik elf-tot-dertienjarigen niet bepaald tot de jongvolwassenen van nu vind behoren. Jawel, als je kijkt naar wat ze zoal uithalen, maar een Young Adult zou toch eerder een adolescent moeten zijn. Tenminste, ik dacht dat dat de hele bedoeling was van Young Adult-boeken. Had ik het toch maar mooi mis!
Wat mij ook zo stoorde, was dat het plot van het boek zo vreselijk duidelijk was. Niet om de boel te verpesten ofzo, maar je kan moeilijk beweren dat je denkt dat Edward halverwege het verhaal zijn hoektanden uitklapt en haar een goede beurt geeft - die ze hard nodig lijkt te hebben, gezien haar vreselijk egocentrische karakter - om vervolgens zijn tanden diep in haar vlees te boren, like a boss: nee, dat kunnen die Young-Adult zieltjes van tegenwoordig niet aan.
Waar ik me ook aan stoorde waren de voegwoordfouten die Meyer steevast maakte. Het is: "Ik ga naar de supermarkt en koop een brood en een pak melk" in plaats van "Ik ga naar de supermarkt, en ik koop een brood, en een pak melk". Interpunctie, interpunctie... Daar word ik op afgestraft als ik een stuk inlever voor Nederlands, waar de fúck is haar redacteur dan gebleven?!
Zéér laag niveau, dat als warme broodjes over de toonbank gaat: want we willen tenslotte állemaal zo'n vriendje: ijskoud, lijkt hartstikke impotent - ik bedoel maar: 109 jaar lang maagd zijn is ook niet alles - , heeft zo af en toe stemmingswisselingen die je kunt onderdrukken door hem een lekker flesje hertenbloed te geven (al werd in de boeken gezegd dat hij meer van poema hield), en stiekem heeft hij hartstikke veel zin om je je strot af te bijten. Ja, écht, mister Romanticus has entered the building.
En stiekem wacht ik nog steeds op de verbluffende entrée van Eric Northman (True Blood serie, ik kijk het op TV), die hun ingewanden eruit rukt en de Twihards met ontblote hoektanden toelacht. Want dat claimen ze: gebeten te willen worden door een aantrekkelijke vampier.

Voor degenen die nu denken dat ik alleen maar zeur over boeken door mijn laatste drie recensies: dat is zeker niet zo, ik kwam die boeken per toeval tegen en ga nu snel aan de slag met het recenseren van een boek dat ik werkelijk geweldig vind: de Donkere Kamer van Damokles.

avatar van HankMoody
En True Blood is wel badass?

avatar van Feutje
0,5
Nee, niet zó badass, maar het bevalt me beter dan het geglitter.

avatar van Suleika1
5,0
Deze boeken hebben gemaakt dat ik de films leuk begon te vinden...ik kon er zo heerlijk in wegkruipen...

avatar van Suleika1
5,0
Het is ook wel grappig, meestal ben ik niet zo geïnteresseerd in romantische boeken die door een grote massa worden gelezen, kortom, erg populair zijn...ik wil ze dan altijd wel lezen om erover mee te kunnen praten, maar ik vind ze vaak tegenvallen in vergelijking tot hoe ze aangeprezen worden.. ( zie de Vijftig Tinten Grijs serie ) Maar deze boeken zijn ook gewoon echt goed! Ik genoot echt van ze terwijl ik ze aan het lezen was.. Het was echt weer zo dat ik in m'n hoofd alleen nog maar met een bepaalde wereld bezig was, namelijk de wereld van Forks. Zoiets hebben wel meer boeken voor mij gedaan, maar het komt ook niet zo regelmatig voor.. De wereld in deze boeken leefde en ademde ik echt.. Dan was ik 's avonds aan het lezen en dan moest ik stoppen met lezen omdat ik de volgende dag moest werken en dan kreeg ik mezelf er echt moeilijk toe te stoppen met lezen..en terwijl ik aan het werk was de volgende dag, zat ik me de hele tijd te verheugen op het moment dat ik weer thuis zou komen en verder kon in deze boeken. Ik zei gewoon afspraken af om verder te kunnen lezen in deze boeken ( haha ja slecht, ik weet het ) en ik wilde eigenlijk nergens anders over praten dan over deze boeken. Ik ben een zomer meisje en ik haat de winter, maar deze boeken maakten dat ik de winter niet meer zo erg vond. Ik dacht gewoon aan Forks, waar het het hele jaar door zo ongeveer regent, en ik nestelde me lekker op de bank.. Haha, ja hoezo verslaafd aan een serie? Het is toch knap dat bepaalde boeken dit zo met je kunnen doen..

avatar van Leander1991
0,5
sharonadanona schreef:
Tokio hotel is goed!
maaar dat heeft hier nu niks mee te maken.
Twilight is echt geweldig!
Ik heb de boeken gelezen en het kan wat mij betreft niet op tegen Harry Potter.
Groetjes Sharona


Hier heb ik een account voor aangemaakt

avatar van Smallprint84
0,5
mooi gesproken Feutje!! Deze troep heeft de jeugd gebrainwasht met zn anti-feministische boodschappen, anti-abortus en het promoten van stalker gedrag en onderdanigheid naar een man. Bah!

avatar van Borisboyo
Geen stem kunnen geven, ik heb deze niet uit kunnen lezen. Ik heb deze gekozen omdat ie ook in de top 250 stond. Maar, jemig, het is een bouqetreeks, met een vampier......

avatar van Smallprint84
0,5
Ja, niet te filmen he! Ok, helaas is dat ook gebeurd.

avatar van the Cheshire cat
0,5
Smallprint84 schreef:
Ja, niet te filmen he! Ok, helaas is dat ook gebeurd.


Gast
geplaatst: vandaag om 05:15 uur

geplaatst: vandaag om 05:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.