menu

Kwartet - Anna Enquist (2014)

mijn stem
2,38 (4)
4 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Toekomst

272 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Utrecht (Nederland)

Dit verhaal is gesitueerd in een nabije toekomst. Een toekomst die ons lijkt te beroven van onze laatste culturele en maatschappelijke illusies. Plaats van handeling is het centrum van de hoofdstad, rond het grote water nabij het gloednieuwe gerechtsgebouw en het in onbruik geraakte muziekcentrum. De vier leden van het strijkkwartet dat op gezette tijden samen musiceert weten het ook. Alle vier zijn ze op verschillende manieren beschadigd door het leven, maar in de muziek vinden ze afleiding, troost, ja soms zelfs iets van verheffing. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van de leden met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer.

zoeken in:


avatar van psyche
3,0
psyche (crew)


'Wat voegt Anna Enquist toe aan het thrillergenre?' vraagt Arjen Ribbens zich in het NRC af, daarbij wat tips richting Enquist. Hier wil ik een kanttekening plaatsen: naar mijn idee is Kwartet helemaal niet bedoeld als thiller, het is een psychogologische roman waarbij je van te voren wel kunt bedenken wie de indringer zal zijn. Geeft niets in dit geval. Het is meer een vraag wat het kwartet dan gaat doen.
Tot die indringer daadwerkelijk ten tonele verschijnt - inderdaad bijna aan het eind van de roman zoals Ribbens aangeeft - heb ik met plezier gelezen. Het is of ik met als de leden van het kwartet studeer en neurie bij wijze van spreken melodieën mee. Enquist weet telkens weer literatuur en muziek samen te brengen, ze neemt daarbij de tijd om de personages tot leven te wekken, ze schrijft ook weer treffend en mooi over rouw waar die aan de orde is.
Maar waar blijft die tijd en diepgang als de indringer verschijnt? Daar heeft Ebbens dan weer wel een punt, helemaal aan het eind van het boek is dit verschijnen niet zo'n goed idee. Had Enquist dan vóoraf toch maar die thrillerelementen moeten opvoeren? Ik denk het niet. Enquist had ook meer tijd en meer pagina's aan de afloop kunnen besteden. Mijn leesplezier kelderde omlaag namelijk. Kost een *
3*

1,5
Enquist kan zich beter bij het romangenre houden

Gast
geplaatst: vandaag om 11:34 uur

geplaatst: vandaag om 11:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.