menu

De Vrouw Bestaat Niet - Maarten 't Hart (1982)

mijn stem
3,60 (5)
5 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

157 pagina's
Eerste druk: De Arbeiderspers, Amsterdam (Nederland)

In vierentwintig opstellen levert 't Hart kritiek op feministische denkbeelden die volgens hem onjuist zijn. Met name het radicaal-feminisme moet het ontgelden. Zijn kritiek baseert hij vooral op jeugdervaringen, en op de gelijkheid binnen zijn huwelijk.

zoeken in:
avatar van the Cheshire cat
4,0
Interessante kritiek van Maarten 't Hart op het feminisme (de tweede feministische golf) die aardig overeenkomt met het antifeminisme-feminisme van Camille Paglia, die ooit gezegd heeft dat mannen zichzelf hebben opgeofferd en lichamelijk en emotioneel verlamd om vrouwen en kinderen te voeden, te huisvesten en te beschermen en dat niets van die pijn en opoffering wordt geregistreerd in feministische retoriek, die mannen afschildert als onderdrukkende en harteloze uitbuiters. Ik heb het even vertaald.

De voorbeelden die hij geeft uit zijn eigen jeugd om aan te tonen dat vrouwen helemaal niet zo zielig zijn en 'met een zwak ego het leven in worden gestuurd' (Joke Smit), maar juist het dominante geslacht, zijn misschien nog het leukst aan dit boekje en doen nog het meest denken aan zijn eigen romans. In het bijzonder het stukje over Krijnie Baks, een vinnig buurmeisje van 'T Hart dat voor niets of niemand uit de weg ging en onbetwist leidster van de buurt.
Ook uitspraken van andere schrijvers (Mulisch, Biesheuvel, Vestdijk) over dit onderwerp zijn om in te lijsten. Die van Mulish vooral, erg geestig.

En ik ben het volledig met 'T Hart eens.
Wat ik zelf maar al te vaak meemaak, dan ben ik in de supermarkt en staat er weer zo'n getrouwd stel naast me, bij de koeling (om maar een voorbeeld te geven) en hoor ik hoe de man kribbig op zijn plaats wordt gezet door zijn vrouw, omdat hij het verkeerde merk boter in het karretje heeft gelegd. Vaak zie je de man dan al bangig wegsjokken, richting de wijn waarschijnlijk.
Heerlijk boekje, al wordt het in de tweede helft wat ontoegankelijk.
Met name Joke Smit en Anja Meulenbelt zijn de klos.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:56 uur

geplaatst: vandaag om 09:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.