menu

The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman - Laurence Sterne (1767)

Alternatieve titel: Het Leven en de Opvattingen van de Heer Tristram Shandy

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Engels
Humoristisch / Autobiografische Roman

784 pagina's
Eerste druk: R. and J. Dodsley, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Tristram Shandy verscheen in negen delen tussen 1759 en 1767. De kleine boekjes (door de schrijver een Encyclopedie van Kunsten & Wetenschappen genoemd) bevatten honderden namen van alle mogelijke en onmogelijke kunstenaars en wetenschappers; als een omgevallen boekenkast vormen ze zowel een satire op geleerdheid als een letterlijke aansporing om te lezen, vooral in Tristrams lievelingsauteurs: Cervantes en Rabelais. Drie takken van wetenschap worden speciaal belicht: de filosofie, de vestingbouw en de verloskunde - niet met behulp van erkende grootheden, maar bij monde van de personages die het boek beroemd hebben gemaakt: Tristrams orerende vader, Walter Shandy, een onvermoeibare bedenker van ongewone theorieën; Walters zedige broer, de in de lies gekwetste kapitein Toby Shandy die met zijn trouwe bediende, korporaal Trim, onverdroten oorlogje speelt op een klootschietveldje; en de obstetrist Dr. Slop die met zijn nieuw model forceps de neus platslaat van Walters tweede zoon, de onfortuinlijke Tristram.

zoeken in:
5,0
Ha, benieuwd of ik hier eens mensen voor enthousiast kan maken! Dit boek vorig jaar 'moeten' lezen voor school, maar wát een trip is het - het verplichten was écht niet nodig, hoor. Ik haal even Virginia Woolf aan, aangezien die toch wat kunstiger met woorden om weet te springen dan ik. Aldus, "No writing seems to flow more exactly into the very folds and creases of the individual mind, to express its changing moods, to answer its lightest whim and impulse, and yet the result is perfectly precise and composed." Exact!

Tristram Shandy gaat over het schrijven van Tristram Shandy, een proces dat eigenlijk nooit op gang komt. Shandy probeert zijn leven te beschrijven, maar bemerkt dat, jammerlijk genoeg, met het schrijven van elke letter er weer pagina's meer vol geschreven moeten worden. Tristram Shandy is één grote digressie, die het vermogen en het onvermogen van het schrijven uitermate kundig behandelt. Als woorden tekortschieten bij de dood van Yorick, vindt men twee zwarte pagina's. Als Shandy een hoofdstuk onbelangrijk acht slaat hij het gewoon even over en ontbreken er verscheiden pagina's in de nummering. Tristram Shandy zit vol met geniale vondsten maar is bovenal een uiterst interessante verhandeling over het leven van Shandy, diens vader Walter en zijn oom Toby.

L--d! said my mother, what is all this story about? ----

A C O C K and a B U L L, said Yorick ---- And one of the best of its kind, I ever heard.

I rest my case. Verplichte kost, bij voorkeur lezen in het Engels!

avatar van eRCee
3,0
Ben nu halverwege de Engelse versie voor e-reader en ik ga omschakelen naar een fysiek boek in Nederlandse vertaling. Dit allereerst omdat Sterne duidelijk ook bezig is met trucs in de druk (het overslaan van 10 pagina's bijvoorbeeld, om vervolgens een nieuw hoofdstuk uit te wijden aan de kwaliteit van het hoofdstuk dat hij er uit heeft gehaald), ten tweede omdat de zinsconstructies van de man behoorlijk ingewikkeld zijn en als je moet herlezen gaat de vaart eruit (en daarmee het leesplezier), en tenslotte omdat ik hoop op wat noten met uitleg, vooral bij de diverse historische figuren die de verteller veelvuldig opvoert. Dat dit boek van bijna 250 jaar geleden nog steeds fijne kost is, is me echter al wel duidelijk.

avatar van eRCee
3,0
Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy is een kolderverhaal in een unieke vorm. Laurence Sterne experimenteert met verteltechnieken, perspectief en lay-out in een mate die me echt versteld deed staan dat dit een boek van 250 jaar oud is. Het belangrijkste is dat 'Tristram Shandy' hiermee nog steeds op de lachspieren werkt. Don Quichot was duidelijk een grote inspiratiebron voor Sterne. Het niveau van Cervantes bereikt hij echter niet, en dat komt omdat het verhaal zelf te weinig voorstelt en Het leven en de opvattingen van de heer Tristram Shandy daardoor naarmate het boek vordert steeds meer van zijn glans verliest. Het wordt een beetje teveel flauwekul om de flauwekul, als ik zo vrij mag zijn. Op het moment van verschijnen, in meerdere deeltjes verspreid over jaren, woog dat waarschijnlijk minder zwaar, maar als je de 650 pagina's achter elkaar leest dan is het vanaf halverwege wel welletjes. Niettemin leuk om eens gelezen te hebben. En alle hippe auteurs die denken heel vernieuwend te zijn zouden 'Tristram Shandy' er eens bij moeten pakken, om vervolgens nederig het hoofd te buigen.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:46 uur

geplaatst: vandaag om 13:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.