menu

La Belle Saison - Roger Martin du Gard (1923)

Alternatieve titels: De Thibaults 1-3 | Les Thibault 3

mijn stem
4,14 (7)
7 stemmen

Frans
Sociaal / Streek/Familie

250 pagina's
Eerste druk: Les Éditions de la Nouvelle Revue Française, Parijs (Frankrijk)

'Les Thibault' is een uitgebreide familiekroniek die een vertelt over het leven van een Parijse bourgeois familie tussen 1905 en 1918 opgehangen aan de levens van twee broers: Antoine en Jacques. Vijf jaar zijn verstreken. Daniel zit op de kunstacademie. Jacques is aan de Ecole Normale aangenomen. Antoine ontmoet de mooie avonturierster Rachel en voelt zich hevig tot haar aangetrokken. Tot dan toe alleen bekend met kleine avontuurtjes met prostituees ontdekt hij nu de ware passie en het avontuur, en dat heeft een diepgaande invloed op hem. Maar Rachel, die zo blijkt na enige tijd verontrustende karaktertrekken bezit, verlaat hem al snel voor de mysterieuze Hirsch en Antoine is weer op zichzelf aangewezen. Jacques is een getroebleerde tiener die zich aangetrokken voelt door zowel Jenny, de zus van Daniel, als Gize, die nu vijftien jaar is en die Jacques altijd beschouwd heeft als een zus.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
In La Belle Saison speelt de liefde een hoofdrol. Terwijl Antoine rond zijn 30e aan een tweede puberteit begint, drijven Jacques en Daniel steeds verder uit elkaar. Het is opvallend hoe Jacques en Daniel steeds meer op hun vaders gaan lijken, terwijl ze zich daar in eerdere delen nog tegen af leken te zetten.

La Belle Saison is een heerlijke psychologische roman, waarin de voorzichtige karakteropbouw uit deel 1 en 2 van deze cyclus zijn vruchten begint af te werpen. Ondanks dat er (zeker in het eerste deel van dit boek) weinig gebeurd, zijn de ontwikkelingen die Jacques en Antoine doormaken spectaculair en zeer invoelbaar. Ook de gevoelens van Jenny en Mevrouw de Fontanin worden uitgediept. Het is jammer dat Du Gard het personage van Daniel niet dezelfde uitwerking geeft, waardoor zijn karakter wat flets afsteekt bij de rest. Voor mij is dit derde deel het beste boek uit de Thibault-cyclus tot zover.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:06 uur

geplaatst: vandaag om 03:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.