menu

Orientalism - Edward W. Said (1978)

Alternatieve titels: Oriƫntalisme | Paradigma #1

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

368 pagina's
Eerste druk: Pantheon Books, New York (Verenigde Staten)

In 'Orientalism' onderzoekt Said de historische en ideologische betekenissen van het oriëntalisme - de subtiele en volhardende Eurocentrische vooroordelen betreffende de mensen en de cultuur van het Midden-Oosten. Bovendien beschrijft, bekritiseert en verwerpt Said de sociale, economische en culturele handelingen van de Arabische elite die dit Europees model van het "romantische Midden-Oosten" geïnternaliseerd hebben om zo hun eigen traditionele levenswijzen te verwaarlozen.

zoeken in:
Holbach
Neigt bijna naar 5 sterren. Recensietje volgt nog.



Corcicus
Het heilige boek van het multiculturalisme en de intellectuele voorouder van het woke-activisme van de laatste jaren. Dit boek is als intellectuele tegenhanger van Huntingtons The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order erg mager en weinig substantieel en wat mij betreft even weinig waard als het papier en de inkt waaruit het is opgemaakt. Het grootste probleem met de inhoud is dat het oriëntalisme iets lijkt te zijn waar enkel westerlingen aan lijden. Omgekeerd, de blik van de Oriënt op de westerling, is er van vooringenomenheid geen sprake. De zgn. "Ander" kijkt onbevlekt en met open vizier naar ons. Verder had Saïd er goed aan gedaan om Ockhams scheermes toe te passen, dan had hij zijn inzichten ook wel in een essay van twee pagina's kunnen persen.



Gast
geplaatst: vandaag om 02:43 uur

geplaatst: vandaag om 02:43 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.