menu

Moral Disorder - Margaret Atwood (2006)

Alternatieve titel: Moreel Verval

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Engels
Sociaal

241 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Vanuit het heden wordt van een echtpaar op leeftijd in wisselend perspectief een uitermate scherpzinnige, boeiende terugblik gegeven. Vooral het leven van Nell staat centraal. Van het zusje dat geboren wordt als ze al elf jaar is, tot het oppakken van haar eigen leven, ver van de familie als ze haar studie Engels heeft afgerond, tot de aanvankelijk hippieachtige relatie met een oudere man, haar latere echtgenoot, op het platteland.

zoeken in:
3,5
Moral Disorder is een boek met een afwijkende vorm. Het hangt zo'n beetje tussen verhalenbundel en roman in. In elf verhalen wordt het leven geschetst van Nell, haar familie en haar vriend Tig. Die afwijkende vorm heeft iets te maken met het belangrijkste thema: je leven bestaat slechts uit de verhalen die men van je kent. En als er niemand meer is om die verhalen te vertellen zal het zijn alsof dat leven nooit is geleefd.

Ander belangrijk thema is het vinden van een levensweg. Uit Moral Disorder blijkt dat voor het vinden daarvan de juiste verhalen, kaarten en gidsen nodig zijn. En het nodige geluk. In de raamvertelling The Labrador Fiasco wordt het allemaal nog eens verbeeld. Twee ontdekkingsreizigers in de wildernis, op een queeste die zij nooit zullen volbrengen. En hoe kom dat? Te weinig geluk en te weinig vertrouwen in de gids.

Inhoudelijk is deze Atwood best aardig, maar wat hem pas echt de moeite waard maakt is het enorme vakmanschap. Atwood schrijft tegelijk heel economisch en precies, zonder zaken letterlijk uit te spellen. Een voorbeeld. Hoofdpersoon Nell woont sinds kort met de gescheiden Tig op een boerderij. Ieder weekend komen zijn kinderen langs en verhuist Nell naar een kamer in de stad. Maar hoe staat hun relatie er op dat moment voor? Atwood laat dat heel precies zien als zij beschrijft hoe ze na zo'n weekend terugrijden naar de boerderij:

Tig and Nell would hold hands, on the lonelier and less icy stretches of road. Instead of talking they would listen to the radio. At a certain distance from the city it was mostly country and western. Nell liked the songs of yearning. Tig liked the songs of regret.

Opgeteld bij de humor, de wijsheid en de boeiende thema's komt deze Atwood - toch echt een van haar mindere - nog uit op een dikke voldoende. De bundel is ook een prima vertrekpunt voor lezers die Atwood's werk willen leren kennen.

4,0
Dit vond ik wel een mooie:

The chickens arrived in burlap sacks. They adjusted to their new surroundings immediately, or they appeared to: they didn't have a wide range of facial expressions.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:55 uur

geplaatst: vandaag om 21:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.