menu

The Man Who Knew Too Much: Alan Turing and the Invention of the Computer - David Leavitt (2006)

mijn stem
geen stemmen

Engels
Biografie

288 pagina's
Eerste druk: W. W. Norton & Co., New York (Verenigde Staten)

Om een van de grote wiskundige problemen van zijn tijd op te lossen stelde Alan Turing een denkbeeldige programmeerbare rekenmachine voor. Maar het idee om daadwerkelijk een “Turing machine” te bouwen kwam pas weer aan de orde toen hij en zijn briljante collega’s van Bletchley Park apparaten bouwden om de Enigma-code van de Nazi’s te kraken waardoor de geallieerden uiteindelijk de overwinning in de Tweede Wereldoorlog konden bereiken. Daarmee werd Turing een kampioen van kunstmatige intelligentie, waarbij hij de beroemde (en nog steeds ongeslagen) Turing Test formuleerde die onze ideeën van het menselijke bewustzijn uitdaagt. Maar het naoorlogse bouwen van computers door Turing werd afgebroken toen hij, als een openlijke homo in een tijd dat homoseksualiteit in Engeland officieel strafbaar was, door de autoriteiten werd aangehouden, veroordeeld en als straf een vernederende “behandeling” moest ondergaan die neerkwam op chemische castratie en die mogelijk geleid kan hebben tot zijn zelfmoord. Met de gevoeligheid van een schrijver portretteert David Leavitt Turing in al zijn menselijkheid – zijn excentriciteiten, zijn genialiteit, zijn fatale openhartigheid – terwijl hij elegant diens werk en de gevolgen daarvan uitlegt.

zoeken in:
ags50
Gelet op het levensverhaal van Alan Turing, voor de televisie verfilmd, waren wij op 26 juli 1975 hooglijk verbaasd onderweg van Bletchley (hoe toepasselijk!) naar Settle (in Yorkshire) buiten Manchester een 'roundabout' te zien die genoemd was naar Alan Turing.

Hoewel zijn dood officieel te boek staat als zelfmoord bestaan nog altijd twijfels daarover. Naast zijn bed waarop hij dood lag, overleden aan een cyanide vergiftiging, werd een ten dele gegeten appel gevonden, die echter niet op de aanwezigheid van cyanide werd gecontroleerd.
En dan is er nog de mythe dat het logo van Apple op deze appel van Turing gebaseerd zou zijn ...

Het moest tot 10 september 2009 duren voordat de premier (Gordon Brown) namens de regering officieel excuses aanbood voor de afschuwelijke wijze waarop Turing was behandeld en tot 24 december 2013 voordat de koningin hem postuum gratie verleende.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:52 uur

geplaatst: vandaag om 23:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.