menu

O, Louis - Hugo Borst (2014)

mijn stem
3,48 (32)
32 stemmen

Nederlands
Sport / Biografie

400 pagina's
Eerste druk: Voetbal International, Gouda (Nederland)

Hugo Borst heeft al vijfendertig jaar een haat-liefdeverhouding met Louis van Gaal. Hoe komt het dat die oud-middenvelder van Sparta hem sinds zijn zestiende zo bezighoudt? In 'O, Louis' waagt hij zich aan een scherpe analyse van onze bondscoach. Wie is de 'Totale Mens' Van Gaal? Wie is die weerbarstige, begenadigde admiraal? Verder reist Hugo Borst in dit boek door het land, op zoek naar experts die hem helpen deze eigenzinnige, autoritaire man te duiden. Daarnaast geeft de schrijver openheid over zijn vriendschappelijke relatie én over zijn onfortuinlijke breuk met de succesvolle trainer-coach.

zoeken in:
avatar van Abubakari
3,5
Liefst 400 paginas over Louis van Gaal, is dat niet te veel? Ja en nee.


Boekrecensie O, Louis – Hugo Borst | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

4,0
Interessante analyses en anekdotes. Vaak humoristisch beschreven en open en eerlijk. Althans zo komt het op mij over. Ik weet overigens niet goed wat nou Hugo's eigen eind conclusie is. De mijne is wel wat scherper geworden. Louis is natuurlijk een hele goede trainer, maar ook volslagen idioot. Dat gaat vaak samen.

avatar van joy4ever
2,0
Oef, dit is niet best zeg. Boek begint nochtans goed met een interessante onorthodoxe benadering van Borst. Maar dit laat hij al snel varen en zit ie opeens om de tafel met Andre van Duin.. Daarna de nodige figuren voorbij zien komen waarvan je denkt: serieus . Totaal irrelevant en niets toevoegend. Borst wordt met de bladzijde een zieliger hoopje mens. Ik had hem hoog zitten maar na dit boek te hebben gelezen is mijn kijk wel veranderd. Ook zeer matig geschreven.

avatar van mjk87
3,5
Borst is sowieso een matig schrijver. Nooit begrepen wat mensen nu zo goed aan hem vinden.

avatar van dutch2.0
Ik ben toevallig ook een boek aan het lezen over Van Gaal, namelijk deze. Is wel een boeiende uitleg over de methode van Gaal. Verklaarde voor mij meteen iets waar ik nooit een adequate verklaring voor had. Ik heb Ajax een paar keer onder Van Gaal zien spelen (in de goeie ouwe Meer en in het Olympisch Stadion) en ik begreep maar niet waar de kracht van dat team in zat. Ze speelden indrukwekkend, terwijl het talent op het veld toch ook weer niet zó goed was. Maar de scherpte, de concentratie, de dynamiek, de energie.... Mijn conclusie was dat het wel doping moest zijn. Maar het is dus de methode Van Gaal.

Aardig in dat boek van Meijer is ook hoe de persoonlijkheid van de mens Van Gaal doorwerkt in de trainer Van Gaal en in diens ideeën. Ik ben nu halverwege dat boek, en ik heb eerlijk gezegd geen enkele zin om daarna nog eens dit boek van Borst te lezen.

avatar van mjk87
3,5
Ik vind Borst nog steeds een weinig bijzonder schrijver, maar voor dit boek even niet. Erg leuk boek, met plezier gelezen. Borst pretendeert nergens serieuze wetenschap te bedrijven en dat werkt verfrissend. Als hij dan wat onzinhoofdstukjes ertussen stopt werkt dat alleen meer goed erbij. Zo is het palet waaruit Borst tapt vrij breed en pakt dat heel veel facetten van onderdelen van de mens Van Gaal. Borst probeert vooral een beeld van Van Gaal te schetsen, heel persoonlijk vanuit zichzelf zonder tot een conclusie te komen. Fijn, want als lezer mag je er zelf wat van vinden.

Het is wel lijvig en die ruim 400 pagina's zijn er stiekem 150 te veel. Niet dat Borst niets nieuws zegt of andere invalshoeken zoekt, maar eigenlijk begint het wat meer van hetzelfde te worden. En serieuzer ook, waardoor de humor en het vileine wat verdwijnen, net wat daarvoor zoveel leesplezier gaf. 3,5*.

Ted Kerkjes
Die titels van Borst vertonen ook opvallende overeenkomsten: 'O, Louis', 'Oh vader en moeder', 'Ach, moedertje'.

avatar van Pleun
2,5
Ik begrijp de hoge score voor dit boek niet. Louis van Gaal is een uitgesproken en interessant personage, maar het gaat hier teveel over Hugo Borst zelf, en een of andere kleinzielige ruzie die hij met Van Gaal had.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:09 uur

geplaatst: vandaag om 17:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.