menu

Leeuwenstrijd: Een Familieroman - Thomas van Aalten (2014)

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Nederlands
Psychologisch / Streek/Familie

382 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Voorjaar 2012. De opstandige Luca Dona vindt een oud leeuwenpak op de zolder van Duynstaete, een voormalig jongensinternaat, waar zijn opa opgroeide. Deze vondst vormt het startschot van een zoektocht naar de geschiedenis van de familie Dona. Van de vestiging van een Italiaans mijnwerkersgezin in Limburg van de jaren twintig, via een vlucht uit Europa met een circuskaravaan, naar de spionagepraktijken van de BVD, de demonstraties in de jaren tachtig en een door social media omgeven jongerenrel.

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
4,0
Thomas van Aalten houdt op zijn website een soort making of bij van zijn meest ambitieuze roman tot op heden: www.thomasvanaalten.nl/leeu...

avatar van Lalage
4,0
een hele eeuw Nederlandse geschiedenis op een vlotte manier weergegeven met vier generaties vaders en zonen
Leeuwenstrijd – Thomas van Aalten | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

avatar van Donkerwoud
3,0
Imposant stuk moderne geschiedschrijving aan de hand van vier generaties vader en zonen die zich elk op een andere manier verhouden tot verschillende heersende ideologiëen. Het geeft een soort panoramisch beeld van de veranderende tijdgeest en hoe dingen radicaal veranderen én soms toch weer hetzelfde blijven. Door zijn narratieve opzet van bijna 100 jaar vaderlandse geschiedenis heeft het de ruimte voor verschillende episodes met elk een eigen stijl en sfeer. In negatief opzicht blijven die afzonderlijke stukjes geschiedenis wat oppervlakkig en hadden sommige passages iets meer verdieping verdiend. Daarnaast is het na willen streven van 'de tijdgeest' hinderlijk aanwezig in hoe er bijna dwangmatig naar verwijzingen uit de populaire cultuur wordt gevist om het idee te geven dat het zich in een bepaald tijdvak afspeelt. Dat verhoogt wellicht de herkenbaarheid, maar het is ook wel een beetje makkelijk en voorspelbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.