menu

Kelderkoorts - Meindert Talma (2013)

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman

241 pagina's
Eerste druk: Passage, Groningen (Nederland)

Meindert Talma kreeg een ingeving. Een roman/albumcyclus (een noviteit in de Nederlandse en buitenlandse letteren) over het feit waarom hij, tegen wil en dank, Nederlands Onbekendste Popster is geworden. Hoofdthema's in de cyclus zijn Meinderts ambitie als muzikant en schrijver, zijn problematische liefdesleven, familie, vriendschap en volwassen worden in Groningen. Het boek is een fragmentarische, niet puur chronologische mengeling van (autobiografische) anekdotes en gedichten, doorspekt met Friese termen.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Meindert Talma, Nederlands Onbekende Popster. Tegen wil en dank. Even kijk ik verlegen naar het scherm voor me. Want wat moet ik in hemelsnaam over dit boek gaan schrijven, vraag ik me af. Want wat heb ik eigenlijk gelezen? Een verzameling verhalen over zijn carrière, zijn eerste stappen richting op weg naar het popsterrendom. Sommige gedeeltes zijn hilarisch, andere gedeeltes voegen weinig toe. Zijn schrijfstijl is simpel: opsommingen van gebeurtenissen waarin Meindert heel feitelijk vertelt wat hem is overkomen. Het boek is doorspekt met Frisismes en gortdroge, typisch Friese humor. Regelmatig heb ik hardop gelachen, zoals in de passage waarin Meindert autorijlessen volgt bij ene Ted.

Ted was ook fan van AC/DC. Daar kwam ik achter toen op de radio Angus Young zijn openingsriff inzette van Whole Lotta Rosie. Ted werd helemaal gek in de kop. Het volume ging op maximaal, Ted begon te headbangen en ik reed door rood en kon nog maar net twee fietsers ontwijken.

Meindert komt uit Surhuisterveen, een dorp in de Friese Wouden, niet ver van waar ik opgroeide. Het lezen van het boek is voor mij dan ook een feest van herkenning. De manier waarop hij verteld over de regio roept veel herinneringen op.

De Shalom Singers was de eerste gospelformatie in Friesland. Er waren mensen in de kerk di voor het eerst een echt drumstel zagen. Sommigen zagen het drumstel en loepen gelijk de kerk weer uit.

Ergens noemt hij Drachten 'het Emmeloord van de Wouden'.

Onlangs zag ik Meindert Talma tijdens een interview in de plaatselijke bibliotheek. Dit was tijdens de Olympische Spelen. Hij had een lied geschreven over het schaatsen. Het interview was erg geestig en deed bij vlagen denken aan sketches van het trio van Jiskefet. Het lezen van het boek is zoals het luisteren naar zijn stem: het is soms ongemakkelijk, schuurt tegen het valse aan, maar het is authentiek, het is breekbaar en heeft een hoge mate van zelfspot. Maar als je goed luistert naar de liedjes en als je zijn teksten goed leest, dan zit het toch af en toe verdomd leuk in elkaar.

Wordt vervolgd zijn de laatste woorden in het boek. Dat klopt. Niet lang geleden verscheen de tweede roman/albumcyclus. Daar ga ik binnenkort aan beginnen, want het leven van de David Bowie van het Noordoosten is bijtijds bjusterbaarlik interessant.

avatar van Abubakari
3,5
geplaatst:
Dammen met Ome Hajo speelde zich af in de regio waar ik vandaan kom, Kelderkoorts in de stad waar ik nu woon. De kelder (van concertpodium Vera) waar Meindert Talma koorts van krijgt kom ik al 30 jaar regelmatig, dus ook nu weer redelijk wat herkenning.

Verder in de stijl van Talma, droogkloterige anekdotes over het begin van zijn carriére. Vlot uit te lezen, Met zo nu en dan een muzikale Meindert break tijdens het lezen (en het kijken naar een docu over Stalin Orgels op Omrop Fryslan, de band waarin oa Jan Pier Brands en Kees de Bosfazant in hun jonge jaren in speelden) een uur of 4 a 5 zoet mee geweest.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.