menu

A Single Swallow: Following the Migration from South Africa to South Wales - Horatio Clare (2009)

Alternatieve titel: De Reis van de Zwaluw: Over Land van Afrika naar Europa

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Reis

329 pagina's
Eerste druk: Chatto and Windus, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een reis van ruim 10.000 kilometer over twee continenten en door maar liefst veertien landen: een zwaluw doet het twee keer per jaar, maar voor schrijver Horatio Clare is het de reis van zijn leven. Per trein, auto, bus, bromfiets, vrachtwagen, kano, vliegtuig, kameel en schip volgde hij de zwaluwtrek van februari tot mei en verwerkte zijn opmerkelijke belevenissen en inspirerende ontmoetingen in 'De reis van de zwaluw'. Maar bovendien een verslag over familie, vriendschap en de zoektocht naar innerlijke rust.

zoeken in:
4,0
Een van de betere boeken die ik de laatste tijd las. Vond deze in een winkeltje met tweedehands artikelen. Het verhaal op de achterflap deed me lichtelijk denken aan William Fiennes ‘de Sneeuwganzen’, een boek waar ik erg van had genoten, dus deze ook maar aangeschaft. Horatio Clare, de ik-figuur uit dit boek groeide op in een emigrantengezin; zijn vader is een Zuid Afrikaan, moeder had Russische voorouders, zelf voelt Horatio zich Welsh. Op de achtergrond van zijn reis is er het WK rugby, een sport waar Horatio een enorme liefhebber van is. In Zuid Afrika en Namibië is er volop aandacht voor rugby op tv. Wanneer hij verder noordelijk trekt door het armoedige Zambia en het onrustige Congo-Brazzaville lees je er niets over, rugby is er niet populair. In Congo maakt Horace, zoals de Franstaligen hem noemen, een rit in een gammele Landrover door de rimboe, bezoekt een pygmeeëndorp. In Kameroen ontmoet hij een leuke rugbyer Patrice. Via Nigeria en Niger belandt Horatio in Algerije en reist vandaar door naar Casablanca in Marokko, waar hij wordt opgelicht. In Marrakech slaat de liefde in als een bom. Met het pont vaart hij over naar Gibraltar. In Spanje is hij zo ongeveer alles kwijt en trekt hij het land door als een zwerver. In Afrika kan en mag alles, in Europa moet je je aan wetten houden en het duurt maanden voordat Horatio zich weer heeft aangepast. En passant leer je ook nog veel over de zwaluw. Zo is het de kleinste vogel die kan zweefvliegen. Echter de gesprekken tijdens ontmoetingen met de mensen onderweg maken dit boek tot wat het is. Een heel mooi reisverhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:28 uur

geplaatst: vandaag om 19:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.