menu

Yeni Hayat - Orhan Pamuk (1995)

Alternatieve titel: Het Nieuwe Leven

mijn stem
3,09 (11)
11 stemmen

Turks
Reis

280 pagina's
Eerste druk: İletişim, Istanbul (Turkije)

‘Op een dag las ik een boek en mijn leven veranderde.' Met die woorden begint Het Nieuwe Leven. Osman, een jonge Turkse student in Istanbul, is zozeer onder de indruk geraakt van een boek dat hij in handen kreeg, dat hij volledig wil opgaan in het nieuwe leven waarvan in deze tekst sprake is. Geobsedeerd door het aan de lezer niet geopenbaarde boek dat sacrale teksten lijkt te ontrafelen, raakt hij verwijderd van vrienden en medestudenten en verlaat hij ten slotte Istanbul om per bus het land in te trekken. Zo doorkruist hij Anatolië tot in de meest afgelegen provinciestadjes op zijn zoektocht naar het nieuwe leven, de nieuwe wereld, en vooral - zoals uiteindelijk blijkt - de liefde.

zoeken in:
avatar van Anatolia
Eén van de meest voorkomende kritieken aan het adres van Pamuk, betreft zijn soms ellenlange en moeilijk leesbare zinsconstructies waarbij hij ongegeneerd gebruikmaakt van de flexibiliteit van de Turkse taal. Vooral in Ik heet Karmozijn viel mij dat ook op, maar door de geweldige sfeer (sprookjesachtig Istanbul) die hij in dat verhaal wist te creëren, stoorde ik me er totaal niet aan en beschouwde ik het op een gegeven moment zelfs onmisbaar voor het geheel.

Voor Het Nieuwe Leven kan ik helaas niet hetzelfde zeggen. Het verhaal greep me geen moment aan (een depressieve student dat zijn leven nóg depressiever lijkt te willen maken door een oersaaie reis te ondernemen met Turkse intercity-bussen waar ik sowieso al een complex voor heb opgebouwd) en vandaar is dit vooralsnog de enige Pamuk die ik teruglegde zonder het uitgelezen te hebben. Daarom ook geen stem.

Wel moet ik erbij vermelden dat deze kaft er uitnodigender uitziet dan de Turkse.

avatar van eRCee
2,0
Anatolia schreef:
vandaar is dit vooralsnog de enige Pamuk die ik teruglegde zonder het uitgelezen te hebben. Daarom ook geen stem.

Ik heb hem wel uitgelezen maar deel je kritiek.

De busreizen vond ik dan weer het sterkste punt aan het boek. Leuk gegeven: in bussen rondreizen en wachten op een ongeluk.

Maar inderdaad een taai boek met te veel opsommingen in elke zin en verder ook niet boeiend genoeg. 2*

3,5
O, helaas. Ik heb dit boek net vorige week aangeschaft. Wat ik op de achterkaft las, leek me dit wel geschikt om als eerste boek van Pamuk te lezen. Als ik dit zo zie heb ik dat verkeerd ingeschat. Nou ja, we zien wel. Het zal nog wel even duren voordat ik erin kan beginnen overigens. Er ligt nog meer te wachten...

avatar van ANDREO
4,0
Persoonlijk vond ik het een héél sterk boek. Je ziet ook een stuk van Turkijke zonder in die verschrikkelijke bussen te zitten!
Dit boek heeft mijn leven ook veranderd!

De eerste helft is ronduit verschrikkelijk, zo lyrisch, pathetisch en bombastisch als Pamuk uit de hoek komt. Het is gewoon totaal ongeloofwaardig, hoe een boek de leven van de hoofdpersoon verandert, waarop hij plotsklaps alles geweldig en fantastisch vindt. Gelukkig hervindt Pamuk zich halverwege enigszins, maar een goed boek wil het helaas niet echt worden. Het verhaal is niet interessant, de personages - met name de hoofdpersoon - belachelijk en zijn schrijfstijl overdadig. Je kunt gerust door het boek heen sprinten zonder al te veel te missen. Zeer flauw ook, dat het oorspronkelijke boek eigenlijk ook al over Osman zelf ging en dat zijn reis de reis in het boek is: een conclusie die na de eerste tien bladzijden eigenlijk al onvermijdelijk was. Bah.

avatar van eRCee
2,0
Pamuk blijft een wat wisselvallige schrijver, maar Het huis van de stilte is bijvoorbeeld wel goed, en Sneeuw vind ik een klein meesterwerk.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:34 uur

geplaatst: vandaag om 10:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.