menu

The Dark Tower II: The Drawing of the Three - Stephen King (1987)

Alternatieve titel: De Donkere Toren II: Het Teken van Drie

mijn stem
3,87 (169)
169 stemmen

Engels
Fantasy / Griezel

399 pagina's
Eerste druk: Donald M. Grant, Hampton Falls (Verenigde Staten)

In 'Het Teken van Drie' vervolgt Roland van Gilead, de laatste scherpschutter, zijn idealistische speurtocht naar het brandpunt van ruimte en tijd dat bekend staat als de Donkere Toren. Voor het eerst in vele eenzame jaren is er een kans dat hij gezelschap krijgt op zijn tocht. Het valt echter te bezien of dat een zegen is of een vloek...

zoeken in:
avatar van DMF
4,0
DMF
Deel twee van een veelbelovende serie is eveneens erg sterk.

Deel een, The Gunslinger, had me vanaf het begin al helemaal te pakken. Hetzelfde kan gezegd worden van het tweede deel. Het begin, met de vreemde kreeftachtigen, beloofde veel goeds. Dat werd gevolgd door het interessant uitgewerkte personage Eddie en de vreemde aanwezigheid van scherpschutter Roland.
Omdat ik eigenlijk niet echt een fantasy-liefhebber ben, viel het gedoe met de deuren in eerste instantie niet mee, maar King heeft het toch weer leuk uitgewerkt en op den duur kon ik niet wachten totdat Roland de volgende deur zou betreden. Al die werelden, al die verschillen, al die personages, prachtig!

Maar net als in The Gunslinger zat er in het middenstuk wel weer een taai stukje. Dit keer ging dat dus over (O)Detta. De introductie van dat personage in 'haar' wereld vond ik eigenlijk weinig interessant en is tot nu toe niet erg relevant voor het verhaal. Ik vermoed ook niet dat dat komt eigenlijk.

Het weerzien met Jake vond ik wel erg leuk. En aan de synopsis van deel drie te zien, komt-ie weer helemaal terug! Leuk, want dat vind ik wel een erg goed personage.

Maar over leuke personages heeft de serie tot op heden sowieso niet te klagen. Roland, waarover ik nog heel veel vragen heb, is echt een bijzonder iemand in meerdere opzichten. De cynische Eddie is echt iemand om van te houden en (O)Detta bezorgde me kippenvel op meerdere fronten. Een geweldig ka-tet tot op heden!

Vooral de wereld van Roland vind ik bijzonder interessant. In dit tweede deel verblijft het ka-tet daar gelukkig veelvuldig en komen we langzaam maar zeker meer te weten over wát die Toren nou precies is. Vreemd is eigenlijk wel dat de queeste van Roland niet helemaal duidelijk is, maar ook hiervoor geldt dat we beetje bij beetje te weten komen wat die Toren nou precies is. De wilskracht van Roland is opzienbarend en dat heeft vast zijn redenen, dus laat die mysteries maar komen!

Snel op naar deel drie, maar niet voordat deze zijn welverdiende vier sterren heeft gekregen!

avatar van John Frusciante
4,0
Uitstekend deel van de reeks. Ik werd positief verrast dat het merendeel van het boek zich in onze wereld afspeelt.

Het boek begint gelijk met het beste stuk. Het stuk over Eddie Dean. Eddie Dean is een ontzettend sympathiek personage. De manier hoe Roland ‘in’ Eddie zit en hem uiteindelijk uit meerde hachelijke situaties redt is ontzettend spannend, en geweldig geschreven. De scéne met de drugsbaron en de shoot-out was ook ontzettend goed.

Het stuk over (O)detta vond ik behoorlijk saai beginnen, maar naarmate het duidelijk wordt dat zij schizofreen is word het een stuk interessanter.

Het stuk met Jack Mort vond ik tegenvallen. Behoorlijk langdradig geschreven, en het was vanaf het begin al duidelijk dat hij zou moeten sterven . Wel leuk dat Roland zo verrast is door onze wereld en overal zo verbaasd over is. Ook leuk is dat Jake weer even terugkeert .

Het einde dat Odetta Holmes / Detta Walkers. na de dood van Jack Mort, samen worden 'gesmolten' tot Susannah Dean is ook enorm sterk.

Al met al een prima boek. Op naar het derde deel.

avatar van metalfist
4,5
Als mijn herinnering nog correct was, dan kreeg de Dark Tower saga verhaaltechnisch een serieuze boost met dit deel. The Gunslinger was een soort van verzameling van kortverhalen die voornamelijk als doel hadden om de wereld van Roland te schetsen en die uiteindelijk gebundeld werden in één boek, kwam het talent van Stephen King in The Drawing of the Three pas echt tot zijn recht. Dat was in ieder geval toch mijn herinnering dat ik aan dit deel had en ik was dan ook erg benieuwd geraakt naar de hernieuwde kennismaking met Eddie & Susannah.

En oh, wat was dit toch weer genieten. Van de kennismaking met de kreeften (Dumme-sjum? Dadde-sjam? Dedde-sjek?) tot aan de introductie van Eddie en de dubbele persoonlijkheid van (O)detta, het is werkelijk King op zijn best. Het segment met Jack Mort is uiteindelijk iets minder van kwaliteit dan de verhaallijnen rond Eddie en Susannah, die zijn dan ook wel erg sterk, maar nog altijd wel degelijk uitgewerkt. Vooral omdat ik het op zich wel interessant vond in hoeverre hij invloed heeft gehad op het leven van Susannah en Jake. Ietwat vergezocht misschien dat Mort verantwoordelijk was voor de baksteen alsook het accident waar Odetta haar benen kwijtraakt (ik had het iets logischer gevonden als hij zich enkel had bezig gehouden met het 'pushen'), maar het segment waar Roland het lichaam van Mort overneemt en het aan de stok krijgt met een stel politiemannen is toch wel erg vermakelijk. Het mysterie rond de toren ontwikkelt zich in dit deel in ieder geval weer wat verder en tegelijkertijd krijg je toch ook alweer iets meer antwoorden of worden de sluiers al een tikkeltje opgelicht.

Ik heb besloten om elke keer een ander boek te lezen tussen elk deel van de Dark Tower reeks omdat ik me niet continu aan de reeks wil binden, maar heb hier toch even getwijfeld of ik niet meteen ging verder lezen. Een teken dat King een niveau heeft benaderd dat zich kan meten met zijn beste werk. Kan niet wachten op de opvolger.

4.5*

avatar van Jason82
4,0
Met een zucht sla ik deel 2 van deze epische reeks dicht. Nu ik deze reeks herlees, beleef ik er misschien nog meer plezier aan dan destijds bij de eerste keer.

Ik vermoed dat deel 3 met de stoere titel "The Waste lands" (het verloren rijk) nog mooier is dan dit deel. Want deel 3 speelt zich als ik het goed heb volledig af in "de wereld die verder is gegaan". De wereld van scherpschutter Roland en... De Donkere Toren. De wereld waar ik zo van hou ?.

Toch is deel 2 ook heel belangrijk in de reeks. Het ka-tet wordt gevormd en de kaarten worden geschud en in het geval van Jack Mort Jake!herschud. Het speelt zich daarvoor deels in onze wereld af, wat vaak vermakelijk is (Eddy in strijd met Balazar de drugsbaron en Jack Mort die onder invloed van de scherpschutter hordes politie agenten achter zich aan krijgt en waar nodig in elkaar beukt ?), maar soms ook wat langdradig (Odetta/ Detta).

Maar op z'n Kings is de basis gelegd. Wat een schrijver. Zijn boeken zijn soms wisselend van kwaliteit (hoewel nooit onvoldoende), maar hij is de grote meester in het creëeren van een bijzondere sfeer en boeiende personages. Dat is ook opnieuw de kracht van dit boek.

Lang zat ik op 3,5 ster, het einde tilt het boek een half punt hoger.

4,0
Beter als het eerste deel, speelde zich ook meer in het "hier en nu af". Interessante personages al met al. Op naar deel 3

Gast
geplaatst: vandaag om 10:14 uur

geplaatst: vandaag om 10:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.