menu

Patrimony - Philip Roth (1991)

Alternatieve titel: Patrimonium

mijn stem
4,28 (16)
16 stemmen

Engels
Sociaal

238 pagina's
Eerste druk: Simon and Schuster, New York (Verenigde Staten)

In dit portret van zijn vader doet de bekende Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933) verslag van diens leven, vooral na de dood van zijn vrouw, en schrijft hij over de band die hij met zijn vader had. Deze leidt aanvankelijk een actief leven, maar alles verandert als hij een grote hersentumor blijkt te hebben. Omdat deze moeilijk operabel is en de kans op volledig herstel klein, besluit de 86-jarige Herman Roth zich niet te laten opereren. Nadat hij nog een aantal maanden betrekkelijk zelfstandig heeft geleefd en vrij intensief contact had met zijn zoon, sterft hij zonder veel pijn.

zoeken in:
avatar van DvonGeem
5,0
Wat een prachtig aangrijpend tragikomisch boek is dit.

4,5
Naast een mooie beschrijving, ook een zeer mooie zoektocht naar het erfdeel en met name wat dat erfdeel inhoudt.

avatar van Theunis
4,0
Roth beschrijft een ontzettend eerlijk boek over de aftakeling van zijn vader. Hij beschrijft de relatie tussen zichzelf en zijn vader en laat daarin ook de minder goede uitwerkingen horen. Zoals iedere zoon bij zijn vader heeft, zijn er kanten van zijn vader die hij verafschuwt en er zijn kanten die hij erg waardeert. Hij weet met waanzinnige finesse beide kanten te benoemen en hij beschrijft hierbij de gevoelens die zijn vader bij hem opriep tijdens zijn leven en tijdens het aftakelingsproces feilloos. Zonder een oordeel uit te spreken. Met een grote bewondering.

Het einde is hartverscheurend. De laatste woorden die hij tegen zijn vader zegt, “I am going to let you go”, gaan door merg en been. Daarna volgt nog een droom die hij eerder heeft gehad, waarbij zijn vader een schip is die richting de wal drijft, wat zijn gevoel samenvat. Oprecht, eerlijk, bij tijd en wijlen komisch en triest.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:55 uur

geplaatst: vandaag om 10:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.