menu

Ready Player One - Ernest Cline (2011)

mijn stem
3,82 (33)
33 stemmen

Engels
Thriller

384 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

We schrijven 2044. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking in diepe armoede. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de hongerende mensheid een fantastisch spel na: oasis, een onlinegame die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair. De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

zoeken in:
4,0
Goed boek, op vakantie gelezen. Je zit al vanaf het begin in het verhaal.
Leest vlot weg, af en toe wel een paar langdradige passages

Ik kijk al uit naar de film die ze plannen in 2017 te maken!

avatar van centurion81
4,0
Ben nu een stukje op weg maar wat een geweldig boek zeg! Fantastisch thema en de wereld wordt zo goed neergezet!

avatar van centurion81
4,0
Wat een lekker boek zeg! Kan het amper wegleggen, als je een traditionele nerd bent en een sucker voor 80s cultuur dan is dit echt een mustread! Genieten en gelukkig nog 100 pagina's te gaan!

avatar van centurion81
4,0
Uiteindelijk 4* voor Ready Player One. Ondanks dat ik de sfeer, de herkenning, het avontuur geweldig vond, liet uiteindelijk de diepgang van zowel het verhaal als de personages te wensen over voor een echt topcijfer.

Ik denk dat dit voor iedereen die in de 80s is opgegroeid en een maar iets geeky inslag heeft, verplichte kost is

avatar van brawljeff
3,5
Een leuk boek met inderdaad een feest herkenning. De (vertaalde) schrijfstijl leest erg fijn weg, hoewel dat misschien minder is wanneer je niets hebt met de jaren 80 en video games. Toch vond ik een aantal zaken, los van het feit dat het sci-fi is, een beetje ongeloofwaardig. Hoe kan het dat een kind iedere jaren 80 film al gezien heeft, games al gespeeld heeft en muziek geluisterd heeft. The Holy Grail heeft hij zelfs 150 keer gezien in een jaar. Zelfs als je er 24 uur per dag aan besteedt, lijkt mij dit onmogelijk voor een tiener.

Jammer dat de verfilming is uitgesteld.

4,5
Wat een heerlijk boek, ik heb er echt van genoten!
Hoewel ik geboren ben in de jaren '80 en van de popcultuur in die tijd (nog) niet veel meegekregen heb kwamen er veel herkenbare dingen voorbij. Lang leve de nostalgie!

De wereld wordt fantastisch goed neergezet, dankzij de uitgebreide beschrijvingen en achtergrondinformatie kan je je uitstekend inleven in de leefwereld van de hoofdpersoon. Enige minpunt daarvan is dat het tempo af en toe uit het verhaal gehaald wordt maar dat mag de pret niet drukken.

Advies voor mensen die nog aan het boek moeten beginnen of er nog in bezig zijn: Ja, er wordt een film van gemaakt maar ga daar (nog) niet naar googlen of informatie over zoeken. Doe je dat wel dan kan je, net als ik, tegen een grote spoiler aanlopen en dat is zonde....

avatar van danuz
Eén van de meest vermakelijke boeken die ik in tijden gelezen heb. Jammer van het einde (toch wel een anti-climax), maar de persoonlijke reis van Wade (een otaku pur sang) is geweldig amusant. 80s reference galore en je zou maanden bezig zijn wil je al die referenties lezen/spelen/zien!

Bilal030
Hoewel ik niet direct in het verhaal kwam heb ik uiteindelijk erg genoten van Ready Player One. De vele referenties naar jaren 80 popcultuur, muziek en vooral games waren erg vermakelijk. Het verhaal zelf wordt op een gegeven moment erg spannend. Ik ben wel kritisch wat verdieping van de karakters en manier van schrijven betreft. Eigenlijk blijven de meeste personages behalve het hoofdpersonage precies hetzelfde door het gehele verhaal. Het is ook op momenten heel erg uitleggerig, ik weet nu precies wat bedoelt wordt met 'show, don't tell': dat was hier helaas niet het geval. Ben nu reuze benieuwd naar de verfilming door Steven Spielberg.

avatar van james_cameron
4,5
Heerlijk boek voor nerds, geschreven door een nerd die heel goed weet wat nerds willen lezen. Een onweerstaanbaar plot, een niet aflatende stroom aan te gekke jaren '80 referenties en sympathieke personages maken dit tot een geweldig boek. Aldus sprak de nerd.

@James_Cameron: Helemaal gelijk dit boek is helemaal geschikt voor mensen die interesse hebben in games, films en de jaren '80. Zo heb je verwijzingen naar bijvoorbeeld films zoals Star Wars, Lord of the Rings of zelfs Ferris Bueller's Day Off. Wat zeker een plus punt is voor dit boek.

Ik heb het boek gelezen nadat ik de film heb gekeken en ik vind dat beide elkaar zeer goed aanvullen. Zo heb je over veel dingen meer informatie in de film dan in het boek en vice versa. Zo leer je in het boek veel meer te weten over de problemen in het jaar 2044. Het wordt zeer mooi in detail weergegeven wat er voor zorgt dat het boek traag leest maar dit zorgt er ook voor dat je veel meer zal meeleven in het verhaal en dat je alles goed begrijpt.

Dus ik raad je zeker aan om de film te kijken als je dit nog niet gedaan hebt.

@centurion81: Ik geef je zeker gelijk maar ik zou zelf zeggen dat dit verplichte kost is voor de mensen die niet in de jaren '80 zijn opgegroeid, zoals mij, maar die wel een interesse hebben in films, games en muziek. Om eerlijk te zijn denk ik wel dat je zeker interesse moet hebben in films, muziek en games van de jaren '80 om het boek helemaal te appreciëren in zijn volle glorie.


Ik zou dus zelfs zeggen dat dit boek een 4,5 sterren waard is wanneer je alle verwijzingen volledig kunt appreciëren.

5,0
Beste boek ooit! Het is een aanrader voor nerds. De hoofdrolspeler is ook een nerd. Een geweldig plot, enorm veel referenties naar oude films, games, boeken en muziek uit de jaren 80 en karakters waar je je makkelijk mee kan identificeren. Top!

avatar van Abubakari
BoekMeneer schreef:
Beste boek ooit!


Dan neem ik aan dat je The devil all the time van Donald Ray Pollock nog niet hebt gelezen.

5,0
Abubakari schreef:
(quote)


Dan neem ik aan dat je The devil all the time van Donald Ray Pollock nog niet hebt gelezen.





Dat is ook een leuk boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:47 uur

geplaatst: vandaag om 23:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.