menu

In the Rogue Blood - James Carlos Blake (1997)

Alternatieve titel: Schurkenbloed

mijn stem
4,19 (36)
36 stemmen

Engels
Historisch / Avontuur

344 pagina's
Eerste druk: Avon, New York (Verenigde Staten)

De Verenigde Staten in de jaren 1840. Nadat hun familie is vernietigd door de door alcohol aangewakkerde incestpraktijken van hun vader en het daaruit voortvloeiende bloedvergieten, verlaten de broers Edward en John Little hun huis in de moerassen van Florida. Ze trekken naar Texas, dat ze idealiseren als ware het een Aards paradijs, in de hoop om hun eigen stukje land. Wat ze aantreffen is een wilde wereld vol van lynchpartijen, bandieten en scalperingen. De broers moeten onder ogen zien dat het geweld in dit woeste land een weerspiegeling is van het geweld in hun eigen bloed, de duistere erfenis van hun vader die ze niet kunnen ontlopen. John en Edward raken gescheiden van elkaar en het lot wil dat ze op tegenovergestelde zijden van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog terecht komen...

zoeken in:
avatar van Abubakari
5,0
Bladzijde of 100 gelezen, ik ben enthousiast!
Hoog tempo, bloederig & hard en mooi geschreven.

avatar van Abubakari
5,0
Schitterende cover, geweldig boek. Mooi geschreven avonturen van twee broers in de Verenigde Staten van 1845.
Een krankzinnige vader, een gefreakte moeder, een op hol geslagen zusje. Twee broers.
Vechtpartijen, geweld, hoeren, drank.
Hard, ruig, spannend.

Aanrader van het jaar!

Lees meer & uitgebreider (en ga daarna het boek lenen of kopen!) op:
Boekverslag SCHURKENBLOED – JAMES CARLOS BLAKE | Abubakari de Vries' Blog - abubakaridevries.wordpress.com

avatar van liv2
4,5
Deze ga ik zeker lezen!!! Hoorde er enkel maar lovende dingen over. Je kan het wel eens bij het rechte eind hebben over die 'aanrader van het jaar'. Ben zeer benieuwd!

Misschien eens iets voor 'Het boek van het kwartaal' ?

avatar van liv2
4,5
1845, Edward en John Little, zonen van een schurk en een geschifte (hoer) moeder moeten door 'omstandigheden' (die hen beiden hun ganse leven zullen achtervolgen) hun ouderlijk huis in de moeraslanden van Florida verlaten en vluchten weg richting Mexico om een nieuw leven te beginnen. In het eerste deel van dit boek wordt op onnavolgbare wijze hun lange trip beschreven.
Als nadien hun wegen scheiden volgt het boek 2 verhaallijnen die zich afspelen tegen de achtergrond van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog.(een stukje geschiedenis dat me niet echt bekend was) De manier van oorlogvoeren in die tijd wordt geweldig beschreven.

De Struggle for survival en de daaruit voortvloeiende wreedheden volgen zich in razendsnel tempo op. Geen romantische noot te bespeuren maar een ultra realistische, bloederige voortdenderende rollercoaster. Prachtige omschrijvingen van het landschap, de dieren en de manier waarop de mens hierin overleeft wisselen af met de meest bloederige wreedheden die men zich kan voorstellen. De schrijfstijl is kort, snel maar mooi.... ik heb nog nooit mooie beschrijvingen gelezen van darmen die het lichaam verlaten na een steekwonde of van het scalperen van een hoofd, hier dus wel. Wreedheden op een poëtische manier beschreven, je ziet het, je ruikt het, je hoort de geluiden. Heel bizar eigenlijk.

Niet alleen het verhaal van de twee broers maakt dit boek zo goed maar ook het feit dat je soms het gevoel hebt 'een film te lezen'. Plak er in gedachten muziek van Morricone en een regie van Tarantino bij en je krijgt een hardcore western om duimen en vingers bij af te likken.

Ik vond dit een zeer goed boek en een aanrader !

Maar u bent wel gewaarschuwd, niet voor mensen die al wit wegdraaien bij het zien van een druppel bloed.

avatar van Arkan
5,0
Is "In the rogue blood" wat je verwacht van een historische avonturenroman?

Ja helemaal en toch ook weer niet.

Ja want we beleven het verhaal van 2 broers in de jaren 1945.
We leven mee met al wat ze meemaken vanaf hun alles behalve makkelijke jeugd en daarna op hun zoektocht naar geluk, hun trektocht, eerst samen, later worden het 2 aparte verhalen en dat maakt het nog zoveel beter.

De belevenissen worden heel realistisch beschreven. Het lijkt of je zelf midden in het verhaal zit, als in een film.
De historische verhaallijn, de oorlogsbelevenissen worden ook heel realistisch weergegeven. Een stuk geschiedenis waar je verder weinig over leest of hoort.

De schrijfstijl is boeiend en het is vooral fascinerend hoe mooi alles beschreven wordt. De contasten tussen het beschrijven van de mooie natuur en de omgeving enerzijds en de wreedheden en bloederige scènes anderzijds maakt dit boek tot een hele belevenis.

Een aanrader voor wie niet terug deinst van wat bloed en geweld.

avatar van Halley23
4,5
Halley23 (moderator)
Indrukwekkend, een boek dat me af en toe de adem benam...

5,0
liv2 schreef:

Plak er in gedachten muziek van Morricone en een regie van Tarantino bij en je krijgt een hardcore western om duimen en vingers bij af te likken.

Het is juist te hopen dat hij er met zijn vingers afblijft.

avatar van liv2
4,5
Vanaf vandaag nr. 1 in de toplijst recent.... met een heel hoge score.

hinie
Is deze alleen als e book verkrijgbaar?

avatar van Abubakari
5,0
Nee, ook gewoon op papier.

hinie
Abubakari schreef:
Nee, ook gewoon op papier.
Waar dan?

avatar van liv2
4,5
hinie schreef:
(quote)
Waar dan?Overal eigenlijk. Via internet of via de (betere?) boekhandel. Of tweedehands.

bol.com | Schurkenbloed, James Carlos Blake | 9789029089616 | Boeken

hinie
liv2 schreef:
(quote)Overal eigenlijk. Via internet of via de (betere?) boekhandel. Of tweedehands.

bol.com | Schurkenbloed, James Carlos Blake | 9789029089616 | Boeken
Thankx! ? Ik zag hem alleen in E book bij Bol.com. Keek weer eens niet verder dan mijn neus lang is .

DirkG
Het is inderdaad een bijzonder boek en ik sluit me aan bij de lovende commentaren. Eén minpuntje voor mij was het veelvuldig gebruik van het (onvertaalde) Spaans; ik vond dit storend. Voor de rest mag Tarrentino dit boek verfilmen, het doet me trouwens wat denken aan The Wild Bunch van Sam Peckinpah.

avatar van nickie14
3,0
Dit boek begint bijzonder sterk en hard, maar naarmate de broers elkaar uit het oog verliezen vind ik de kracht van het boek langzaamaan wegvloeien. Erg jammer!

avatar van Theunis
4,5
Na de hoge score te hebben gezien in de recente toplijst van deze prachtige website besloot ik het boek te bestellen bij de bibliotheek. Helaas was ik genoodzaakt de Nederlandse versie te lezen omdat de Engelse versie niet leverbaar was en de titel klinkt in het Nederlands toch net weer even iets te veel à la Bassie en Adriaan: Schurkenbloed. Vergelijk dat met In the Rogue Blood en het verschil mag er wezen.

Na de eerste bladzijden was ik nog niet overtuigd. Het begon meteen vrij heftig en dat was na honderd bladzijden niet anders. Gaat dit dan het hele boek door vroeg ik me af. Ja, dus. En was dat erg? Juist niet. Meer nog dan dat: het boek had de vele bladzijden met bruut geweld nodig om de lezer uit de verwende westerse wereld van alledag te halen en met de neus op de feiten van het Texas van 1845 te drukken. De tijd en plaats waar geen ruimte is voor psychologische uitdieping en contemplatie, maar waar de dood steeds op de loer lijkt te liggen en de broers verwikkeld lijken in een strijd van eten of gegeten worden. Goed en slecht zijn niet van elkaar te onderscheiden, de beste vriend is degene die jou kan gebruiken en het leven is niet zo kostbaar. In deze tijd is het de vraag of broederschap, de broederschap tussen Edward en John, kan blijven bestaan. In een wereld die zo in het teken staat van overleven, wie heb je dan het meest nodig om te kunnen overleven? Je eigen bloed of de groep die je beschermt en op die manier het vloeien van je eigen bloed kan stoppen?

Dat een western niet alleen werkt op het scherm bewijst Blake door zijn prachtige beschrijvingen van de wereld waarin het verhaal zich afspeelt met in het bijzonder de hemel waaronder het brute geweld zich afspeelt. Het gebruik van prachtige metaforen die keer op keer raak zijn, de wonderschone beschrijvingen van de vele gedaanteverwisselingen die de hemel ondergaat en de rauwe, beestachtige bruutheid zijn een ingrediënt voor een werkelijk schitterend geschreven boek. En hoe verder ik in het boek kwam, hoe meer ik de grimmige en wonderschone wereld in werd gesleurd en langzaam maar zeer zeker werd mijn toch al fragiele muur van twijfels over deze western tot op de laatste steen afgebroken.

4,5
Fantastisch, in 1 ruk uitgelezen.
Hier kan een geweldige serie van gemaakt worden met een mooi budget. Maakt Tarantino ook series?

avatar van Donkerwoud
Lees net dat Martin Koolhoven overweegt om een script n.a.v. dit boek te verfilmen. Valt nog te bezien of het echt gebeurt natuurlijk.

avatar van Vinejo
4,0
Gelezen op aanraden van Herman Brusselmans.
Geen spijt van gehad.
In dezelfde stijl maar leest veel vlotter dan Blood Meridian van Cormac Mccarthy waarmee in heden aan het worstelen ben.

avatar van Jason82
5,0
Kwam dit boek 2e hands tegen en herinnerde mij de superlatieven van diverse broeders en zusters van deze fraaie site.

Gekocht ? en wat een prachtige cover ook.

avatar van Abubakari
5,0
Ga je geen spijt van krijgen broer!

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Donkerwoud schreef:
Lees net dat Martin Koolhoven overweegt om een script n.a.v. dit boek te verfilmen. Valt nog te bezien of het echt gebeurt natuurlijk.

Koolhoven is wel lovend in het voorwoord. Zijn eerste "serieuze" film Brimstone vond ik erg goed. Bewees een grimmige en nare sfeer te kunnen creëren.
De vergelijking met Meridiaan van Bloed van Cormac McCarthy wordt veel gemaakt.

De vergelijking is niet alleen omdat de boeken zo hard en bij vlagen gruwelijk zijn, maar ook dat er geen sprake is van sec Cowboys tegen de Indianen. Ook deserteurs, huurlingen, bandieten, struikrovers en hoeren bepalen het landschap.
Een klimaat waarin alleen de hardste, gemeenste en meest gelukkigen overleven, en de lezer geen moment een veilig gevoel geeft.

Van dit boek had ik tot voor kort nooit gehoord, maar gelukkig dankzij BM weer een parel ontdekt.
Gezien de recensies heb ik hier gelijk werk van gemaakt en de laatste weken heeft dit boek me opgeslokt.

Wat me wel verbaasde is dat dit boek op Goodreads, slechts 547 stemmen heeft.
Het gemiddeld aantal stemmen ligt, ook bij veel mindere boeken vaak veel hoger. Ik verwachtte er minstens duizenden. Dit viel me op toen ik op zoek was naar andere boeken van de schrijver.
Maar goed, Ze zijn er wél!
En ook in dit genre, lijkt het op...

avatar van H€yoka
3,5
Schurkenbloed voldeed helemaal aan de hierboven geuite lofbetuigingen... tot pakweg pagina 200. Dit eerste deel had me helemaal in de ban: een familie die moet vluchten, het keiharde bestaan, de dronken vader gekoppeld aan een moeder wier verleden op z'n zachtst gezegd dubieus is. Alle lijnen lagen open voor een geweldig verhaal en de auteur sprong er mijns inziens vakkundig mee om door de hardheid van de pionierstijd voldoende af te wisselen met een vrijheid blijheid ervaring wanneer de broers onderweg zijn.

Maar dan... verliezen de broers elkaar en gaat het verhaal de dieperik in. De stijl blijft overeind maar als het verhaal niet lekker doorleest, ervaar ik dat eerder als storend. Vanaf dit punt gebeurt alles maar omdat de auteur wenst dat het gebeurt. De minpunten zijn legio:
- de broers hebben blijkbaar geen enkel persoonlijk streven. In plaats van naar Texas te willen, hossen ze hun groep maar achterna.
- de zus en de moeder komen nog terug, maar waarom? De zus is een prostituee en honderden pagina's later is ze dan dood. De moeder zien we sterven in een droom. Nou ja, geen enkele verklaring of punt waarop je hun acties bij aanvang kan vasthaken.
- de beschrijvingen blijven je maar om de oren vliegen. Van de enige bergpiek naar de andere top, die allemaal de wolken doorprikken en weet ik veel wat.

Het tweede gedeelte was voor mij een lange zit. Bijgevolg kom ik niet boven de 3.5*

avatar van Jason82
5,0
Heel toevallig dat H€yoka het boek net voor me uit las. We hebben het er via privé berichten al even over gehad samen . Ik begreep zijn kanttekeningen wel. Maar toch kom ik niet onder 5 sterren uit, dit boek bleek een ware pageturner en pakte me ouderwets gezegd flink bij m'n lurven!

De beschrijvingen van landschappen en personages; echt fenomenaal. De eerste paar honderd bladzijden las ik vrijwel in 1 ruk uit, ik kon het boek eigenlijk niet weg leggen. Daarna was met het elkaar uit het oog verliezen van de broers inderdaad sprake van een wending in het verhaal waar ik als lezer even doorheen moest. De schrijver spaart je niet en lijkt met het niets ontziende geweld, waarin goed en kwaad op een flinterdunne lijn blijven balanceren en er nauwelijks in wordt gegaan op emoties of gedachten, zijn punt te willen maken; in deze woeste jaren was het overleven geblazen en moest het lot je gunstig gezind zijn. Het was ergens jammer dat de broers hier zo in mee gingen. Als lezer bleef ik echter sympathie voor ze voelen, zeker bij het lezen van het memorabele einde. Knap dat de schrijver dat bij de lezer bereikt, het ondanks alle fouten die deze broers begaan toch blijven hopen dat het allemaal nog goed mag komen.

Een leeservaring rijker, dit boek zal me simpelweg altijd bijblijven.

avatar van Insignificance
Nou, dan moet deze ook maar op de lijst, hè. Kan d'r ook nog wel bij..

Slainte_Mhath schreef:
Maar goed, Ze zijn er wél!
Heb je er nog een paar kunnen vinden?

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Insignificance schreef:
Nou, dan moet deze ook maar op de lijst, hè. Kan d'r ook nog wel bij..

(quote)
Heb je er nog een paar kunnen vinden?


Op Goodreads staan meer boeken van de schrijver. Slechts 3 daarvan staan op Boekmeter.
Ik zie dat de boeken wel "western" thema zijn. Toch lijkt dit boek er qua bekendheid uit te springen.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:34 uur

geplaatst: vandaag om 15:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.