menu

The Trip to Echo Spring: On Writers and Drinking - Olivia Laing (2013)

Alternatieve titel: Het Uitstapje naar Echo Spring: Waarom Schrijvers Drinken

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Engels
Ideeƫnliteratuur

352 pagina's
Eerste druk: Picador, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Alcoholisme en schrijven gaan vaak samen. Befaamde auteurs als F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennessee Williams, John Cheever en Raymond Carver waren allemaal aan de drank. Hun drankzucht duikt her en der op in hun schitterende romans en verhalen. Olivia Laing is zelf afkomstig uit een familie waarin alcoholisme een belangrijke rol speelde en haar verlangen om meer te begrijpen van deze verwoestende en gecompliceerde ziekte is daar ontstaan. Ze reist van Cheevers New York naar het New Orleans van Williams, van Hemingways Key West naar Carvers Port Angeles. Ze dompelt zich onder in hun levens en werk en verzamelt zo het materiaal waaruit een indrukwekkend beeld oprijst van zowel de verschrikkingen van alcoholisme als de wonderbaarlijke mogelijkheden tot genezing. Laing ontkracht de mythe van de alcoholische schrijver die zijn scheppende vermogen te danken lijkt te hebben aan zijn roes en laat zien hoe hoog de prijs is die soms voor grote creativiteit moet worden betaald.

zoeken in:


avatar van Pageturner
3,0
Verwacht niet dat dit boek je een antwoord geeft op de vraag uit de titel. In plaats van een messcherpe analyse van de factoren die alcoholisme verklaren of een diepgaande studie van doorzopen levens teneinde schrijvers die naar de drank grijpen beter te begrijpen, presenteert dit boek je anekdotes uit de levens van zes literaire reuzen die de drankkast goed wisten staan, met elkaar verbonden door de reis die de auteur van dit boek maakt, langs plaatsen die belangrijk waren voor die schrijvers. Een boek om bladerend in te lezen en hier en daar iets uit op te pikken dus (ik leerde er John Cheevers fan-tas-ti-sche kortverhaal De zwemmer door kennen, iedereen lezen!), maar dat nergens echt beklijft.

avatar van liv2
Pageturner

Voor jou toegevoegd, met dank voor de tip ....

The Swimmer - John Cheever (1964)

avatar van Bassievrucht
Pageturner schreef:
Verwacht niet dat dit boek je een antwoord geeft op de vraag uit de titel.


Het is dan ook een dubieus vertaalde titel. Jammer.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:16 uur

geplaatst: vandaag om 11:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.