menu

Los Autonautas de la Cosmopista o Viaje Attemporel Paris-Marsella - Julio Cortázar en Carol Dunlop (1983)

Alternatieve titel: De Autonauten van de Kosmosnelweg

mijn stem
3,20 (5)
5 stemmen

Spaans
Reis

308 pagina's
Eerste druk: Muchnik Editores, Buenos Aires (Argentinië)

In 1982 maken Julio Cortázar en zijn vrouw Carol Dunlop in een rood Volkswagenbusje een reis met twee simpele regels: bezoek alle 65 parkeerplaatsen tussen Parijs en Marseille (elke dag twee) en verlaat de snelweg geen enkele maal. De expeditie duurt een maand. Ze beschrijven elke parkeerplaats alsof ze ontdekkingsreizigers zijn die het nieuwe land en de daarbij behorende gebruiken in kaart brengen. Het resultaat is een aanstekelijke ode aan de weg, hun camper en elkaar.

zoeken in:
avatar van liv2
Terug heruitgebracht in vertaling

avatar van Donkerwoud
Ook aamngestoken door het inspiratievolle praatje van Charlotte Mutsaers?

avatar van liv2
Donkerwoud schreef:
Ook aamngestoken door het inspiratievolle praatje van Charlotte Mutsaers?


door haar zag ik wel dat hij ontbrak op de site ...

Maar het opzet van die 'reis' is echt wel bizar. Ik mag er niet aan denken....


avatar van NYSe
4,5
Een metafysische reis langs de snelweg die parallel aan de Autoroute de soleil loopt, waarin de twee auteurs in schitterend, poëtisch proza hun waarnemingen en mijmeringen noteren. Een hoogst origineel, grappig, ontroerend en hartverwarmend boek.

avatar van eRCee
3,0
De heruitgave van dit boek dankzij het enthousiasme van Mutsaers is natuurlijk een heugelijk gegeven en een mooi verhaal. Toch kleeft er ook een gevaar aan, namelijk dat men alleen dit boek van Cortázar nog leest en hem verder terzijde laat liggen. Terwijl De autonauten zich verhoudt tot zijn romans als een amuse tot de hoofdmaaltijd.

Het boek is grappig van vorm en amusant geschreven. De 33 etappes die Cortázar en Dunlop in dit boek afleggen op de autoroute du soleil, van parkeerplaats naar parkeerplaats (soms duurt de reis ertussen maar enkele minuten), worden nauwgezet beschreven, als een wetenschappelijke expeditie. Met allerlei intermezzo's wordt het geheel verder aangekleed. Toch komt halverwege de klad een beetje in het leesplezier. De autonauten ontkomt niet aan herhaling en de sixties-levensstijl die het boek uitademt begint soms wat pronkerig aan te voelen. Tenslotte ontbreekt de diepgang die Cortázar wel weet te vatten in de personages die zijn romans bevolken.

Hopelijk blijkt de 'triomf' waarover DWDD spreekt aangaande deze heruitgave dus geen Pyrrusoverwinning, die het werkelijke oeuvre van Cortázar in de vergetelheid doet belanden. Niet als het aan mij ligt in elk geval. De roman die hij als eerst publiceerde, De prijswinnaars, was het hoogtepunt van mijn leesjaar en zal binnenkort op gepaste wijze extra in het zonnetje worden gezet (dit stukje kan derhalve worden beschouwd als voorproefje...).


avatar van thomzi50
Mooi stuk, eRCee.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.