menu

Kizur Toldot Ha-Enoshut - Yuval Noah Harari (2011)

Alternatieve titels: Sapiens: Een Kleine Geschiedenis van de Mensheid | קיצור תולדות האנושות

mijn stem
4,01 (85)
85 stemmen

Hebreeuws (Ivriet)
Ideeënliteratuur

496 pagina's
Eerste druk: Zmora-Bitan Dvir, Or Yehuda (Israël)

Hoe veroverde de mens de wereld? Waar ligt de oorsprong van religie? Waar ligt de kiem van ons economisch handelen? Waarom gelooft de huidige mens zo heilig in de wetenschap? Is de mens gelukkiger geworden in de wereld die hij zelf creëerde? Op deze en vele andere vragen geeft Yuval Noah Harari antwoord in 'Sapiens'. Een boek over de geschiedenis van de mensheid.

zoeken in:
avatar van liv2
Sapiens stond honderd weken op de eerste plaats in de Israëlische bestsellerlijsten. Het boek wordt in meer dan tien talen vertaald en verschijnt in het voorjaar van 2014 in Nederland en Vlaanderen.

Larsje
Dit boek is ontzettend verslavend. Harari beschrijft erg luchtig en met duidelijke voorbeelden hoe Homo sapiens leefden en hoe dit onze hedendaagse maatschappij heeft gevormd.

avatar van sandexz
4,0
Ik vond dit boek zeer interessant. De totale geschiedenis van onze soort wordt op een begrijpelijke manier verteld, wat mij een erg goed beeld geeft over waar wij nou staan als soort en hoe de "moderne mens" tot stand is gekomen. Belangrijk punt vind ik dat we onze eigenschappen uit primitievere tijden nog steeds niet verloren zijn. Wij hebben ons als soort razendsnel ontwikkeld, misschien wel sneller dan goed voor ons is. Ik geef dit boek 4 sterren, dit omdat het boek wat mij betreft nog wel twee keer zo dik had gekund.

avatar van mjk87
3,5
Boek van de maand DWDD. Lijkt me ook wel erg interessant.

avatar van Lalage
3,5
mjk87 schreef:
Boek van de maand DWDD. Lijkt me ook wel erg interessant.

Je bent in de war met zijn andere boek.

avatar van mjk87
3,5
Lalage schreef:
(quote)

Je bent in de war met zijn andere boek.


Ik vond het jaartal al wat oud, maar goed, niettemin lijken me beide dan interessant.
Ik hoorde ook alleen maar Sapiens steeds, maar zat 101 dingen tegelijk te doen, moet ook niet natuurlijk.

avatar van Dr.Strangelove
3,5
Zijn eigen imaginaire orde komt soms wel heel duidelijk naar boven.

avatar van thomzi50
Wat betekent dat?

avatar van Dr.Strangelove
3,5
thomzi50 schreef:
Wat betekent dat?


De orde waarop de samenleving is gebaseerd. (christendom, democratie, liberalisme etc.)

avatar van Bruno_6
4,0
Harari gaat soms nogal kort door de bocht, maar dat is logisch als je de menselijke geschiedenis op minder dan 500 bladzijden probeert te synthetiseren. Het lijkt mij ook zijn bedoeling om te provoceren.

Dit is in ieder geval een boek dat je uitdaagt om na te denken.

avatar van Slainte_Mhath
3,5
‘Een belangrijk en provocerend boek.’ – Barack Obama
‘Een grootste historie van de menselijke beschaving.’ – Mark Zuckerberg
‘Lastig om niet in één keer uit te lezen.’ – Bill Gates

Ik heb een kortingscode van Bol.com en twijfel tussen dit boek en Ikigai: Francesc Miralles en Héctor García (2016) of Manhattan Beach - Jennifer Egan (2017)

Ik besef dat ik met open ogen in een fuik loop en nog teveel betaal, maar goed.. goede voornemens die gaan in vanaf 1 januari.
Als Weegschaal kan ik al moeilijk keuzes maken, de recensies maken het er niet makkelijker op.
Ik denk toch dat het deze gaat worden.

Edit: Besteld.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Dr.Strangelove schreef:
Zijn eigen imaginaire orde komt soms wel heel duidelijk naar boven.
Ik lees het nu … ik vind het wel (qua opbouw) prettig lezen. Probleem met dit soort boeken vind ik dat ik het qua theorie, een van de vele theorieën welteverstaan, tot nu toe erg goed vind omdat het bijna logisch klinkt en tot nadenken stemt; tegelijkertijd weet ik dan weer te weinig om er andere theorieën of weerleggingen naast te leggen. Mij is altijd geleerd om dáár ook naar te kijken en die te noemen. Daar heb ik Harari nog niet erg op kunnen betrappen.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Wat willen we willen?

Zonder meer vind ik het knap dat Yuval Noah Harari een boek als
“Sapiens: Een kleine geschiedenis van de mensheid” heeft geschreven. Nietsvermoedend van wat me nog te wachten stond vond ik het boek met name in het eerste gedeelte nog prettig lezen, vaak logische voorbeelden waardoor oorzaken en gevolgen duidelijk werden. Interessante weetjes ook. Het volgende blijft me van meet af aan bij: het verschil in gedrag tussen (tot) 150 chimpansees en homo sapiens is verrassend klein (pag 47); daarboven wordt het wel zichtbaar bijvoorbeeld 10000 chimpansees of sapiens op het Plein van de Hemelse Vrede: de chimpansees zouden in totale verwarring raken, sapiens zijn geordender, vaak houdt een gedeelde mythe hen in gareel.

Homo sapiens begon zo’n 70.000 jaar geleden ‘ineens’ bijzondere dingen te doen van andere soorten te verdrijven, koloniseren tot dingen bedenken die in het echt niet bestaan. Een ivoren beeldje van cica 32.000 jaar geleden van een menselijk lichaam met een leeuwenhoofd is daar een voorbeeld van.
Een mens kan inmiddels ook in twee decennia binnen een grote groep of bevolking van koers veranderen, zoals een vrouw geboren in Duitsland in 1900 die leefde tot 2000 verschillende ideologische samenlevingen meemaakte terwijl Neanderthalers tienduizenden jaren hetzelfde konden doorleven op gelijk (on)ontwikkeld nivo.

Wij mensen hebben allerlei mythes en imaginaire ordes nodig om samen te kunnen leven. Er is zo goed als geen uitweg uit imaginaire ordes, zeker niet als individu.
Naarmate de beschreven ontwikkelingen in de geschiedenis van de mens sneller gaan, wordt m.i. het boek rommeliger, soms lijkt informatie willekeurig. Waarom worden bijvoorbeeld drie humanistische stromingen uitgelegd terwijl de verschillen binnen diverse levensovertuiginingen niet zo expliciet benoemd worden? Ik krijg de gedachte en het gevoel: waar wil YNH naartoe. Wat is zijn drijfveer om dit boek te schrijven?
Jaagt hij iets na? Zo ja, wat dan?
Ik denk dat hij nadat “Sapiens” een wereldwijde bestseller werd en de volgende titels “Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toelomst” en “21 Lessen voor de 21e eeuw veschenen” in ieder geval iets wil bereiken. Wat is zíjn mythe?
21 Lessen van de transhumanist YNH? Ik maak eerst een pas op de plaats. Ik denk eerst maar eens na over de ideeën die de auteur er in de laatste hoofdstukken van “Sapiens” doorheen gejaagd heeft. Want daar had het wat mij betreft wat genuanceerder gemogen, hadden verschillende ideeën meer uitgewerkt mogen worden, minder beschreven op een manier waarbij ik denk en voel in een richting te worden geduwd.
Het is tegelijkertijd goed te weten welke ideeën er m.b.t. de toekomst bestaan, als je goed om je heen kijkt kun je het zien (gebeuren). Daar heb ik YNH niet voor nodig.
Een door hem terecht gestelde vraag is: wat willen we willen?
Ik weet wat ìk in ieder geval niet wil en dat is het beeld dat het volgende deel van YNH bij me oproept. Ik krijg een déjà vu ... lees de Maddaddam trilogie van Margaret Atwood eens ...

3,5*

avatar van Bilal030
Interessant. Met plezier gelezen. Heb niet per se zin om zijn boek over de toekomst te lezen.

avatar van Djumbo
4,0
Opmerkelijk boek .... eye opener. Zo knap om een boek te lezen dat ons "out of the box" inzichten bijbrengt. En ook nog .... heel duidelijk uitgelegd....
Leest als een roman .....
Een echte aanrader

avatar van mjk87
3,5
Op momenten enorm boeiend, vooral in het eerste deel over de oudste mensen, de verwording van aap tot mens en het ontstaan der beschavingen en landbouw. Op momenten daarna weer veel minder interessant (en meer gekend) op veel momenten rond het ontstaan van religie, om daarna weer redelijk terug te komen in de meer recente geschiedenis en zwak af te sluiten over de toekomst. Het is dus redelijk wisselend, deels door mijn eigen interesse en deels door al eigen kennis, naast dat ik denk dat Harari vooral dat stuk over de toekomst zwak heeft geschreven (en weinig echt doordacht, te veel erbij hangend) en vooral het eerste deel als een mooie rode draad heft geschreven. Daarna wordt het wat rommeliger. Maar als geheel wel een dikke voldoende, daarvoor intrigeerde dit simpelweg meer dan genoeg. 3,5*.

avatar van Bilal030
Bilal030 schreef:
Interessant. Met plezier gelezen. Heb niet per se zin om zijn boek over de toekomst te lezen.


Na het interessante gesprek met Adriaan van Dis gezien te hebben toch wel interesse gekregen in zijn andere boeken!

avatar van stefan dias
3,0
Ik klink nu wellicht wat blasé, nu de man volle zalen trekt, maar omver geblazen ben ik toch niet.
Het blijft tenslotte allemaal interpretatie, mening van één man. Die mening is best interessant. Soms geestig ook, zoals zijn (geeft hij zelf toe) gechargeerde boutade dat de het graan eigenlijk de mens gedomesticeerd heeft, als je enkel naar massale verspreiding van genen kijkt.
De stelling dat die polytheïsten nog niet zo mal waren als je zou denken, vond ik ook wel verdedigbaar… maar om nu te zeggen dat ik weggeblazen ben. Het is toch vooral een samenraapsel van ideeën die elders ook al eens geponeerd zijn. Het wel bondig, verstaanbaar en vermakelijk verwoord en dat is een verdienste. Maar ook wat vrijblijvend en soms kort door de bocht (denk ik)…
Nu ja, het blijft een interessante man natuurlijk.

avatar van Pecore
4,0
De vlieg, die in het oor van de porseleinen olifant gaat zoemen tot die door het lint gaat en de hele porseleinkast aan gruzelement slaat, als metafoor voor hoe nietig terrorisme toch een stempel drukt op een samenleving - in het gesprek met Van Dis - vond ik wel zeer treffend.

avatar van eRCee
Ik heb nog niet het hele gesprek met Van Dis gezien, maar een deel wel (en eerder ook al een interview bij Buitenhof volgens mij), en soms verkoopt hij onzin moet ik zeggen. Vind het ook een nogal dor figuur persoonlijk, mijn indruk is dat hij weinig oog heeft voor niet-rationele aspecten van het menselijk leven. Maar z'n missie om het onderwerp AI in elk geval in het publieke debat te krijgen is een loffelijk streven.


avatar van eRCee
Wat zijn dat nu weer voor stukjes? Een halve, kritiekloze samenvatting en dan afsluiten met dat we de uitzending zelf moeten kijken.

(Na het zien van het hele interview blijft mijn eerder genoemde indruk overeind. Het andere interview dat ik zag was in Tegenlicht realiseerde ik me. Dat iedereen zo wegloopt met deze man, die, toegegeven, wel zeer makkelijk praat, begrijp ik nog steeds niet goed.)

5,0
Zijn boek lezen verheldert de zaak wellicht

avatar van Pleun
4,0
Is dit een boek in dezelfde categorie als Rutger Bregman? Dat wanneer je aan het lezen bent denkt: wat een eyeopener, zo is het. En dat je dan na afloop denkt..maar wacht even, wie is Rutger Bregman dan wel.

5,0
Pleun schreef:
Is dit een boek in dezelfde categorie als Rutger Bregman? Dat wanneer je aan het lezen bent denkt: wat een eyeopener, zo is het. En dat je dan na afloop denkt..maar wacht even, wie is Rutger Bregman dan wel.


Ik heb Rutger Bregman niet gelezen.

Harari is hoogleraar en historicus. Deze boeken zijn in meer dan 40 landen uitgegeven en het zou mij niet verbazen als ze in enkele landen verboden zijn. Er zijn weinig heilige huisjes. Logica regeert.

Ik zou de boeken geenszins willen vergelijken op voorhand.

avatar van eRCee
Bregman staat op vertalingen in 32 talen (hoeveel landen dat zijn weet ik niet) en is ook historicus. Wat Harari aangaat: die laat z'n boeken blijkbaar geredigeerd/gecensureerd uitgeven in Rusland.

De twee hoeven denk ik niet vergeleken te worden, behalve dat ze allebei stormenderwijs een enorm wereldwijd publiek hebben veroverd met weidse en toegankelijk opgeschreven ideeen.

(Alleen heb ik dus Harari niet gelezen. Als ik nog even een voorbeeldje mag geven waarom ik hem een beetje wantrouw, in het Van Dis-interview had hij het erover dat het binnenkort mogelijk is om de bloeddruk af te lezen aan gelaatskleur. Dit raakt aan mijn vakgebied en ik kan je zeggen dat dit onzin is en dat dit ook nooit zal gaan gebeuren. Harari trapt hier in de tech-hybris, de prietpraat van de programmeurs van Sillicon valley die denken dat ze het menselijk lichaam (of geest) gemakkelijk kunnen vangen in hun data-analyse. Ik wil wedden dat Bregman zo'n statement even gecheckt had bij iemand met kennis van zaken, maar dit is speculatie.)

5,0
Ik ga ervan uit dat het klopt wat je zegt. Harari claimt in zijn boeken echter niet de toekomst te voorspellen. Dat statement omzeilt hij handig. Hij heeft een verhaallijn over de geschiedenis en toekomst van de mensheid en die onderbouwt hij met onderzoeksgegevens, inclusief bronvermelding. Hij wil een groot publiek bereiken en schrijft zaken hier en daar wat ongenuanceerd op. Ik heb echter niet de indruk dat hij kosten wat het kost zijn gelijk wil halen. Ook dat statement omzeilt hij handig in zijn boek.
Hij is ook eerlijk dat er zaken zijn die achteraf niet kloppen. Hiervoor heeft hij een site t.b.v. correcties.
Al met al voor mij zeer leesbaar en interessant qua gedachtengang.

5,0
Geweldig boek, jammer dat ik het uit heb. Harari presenteert de op zijn minst ongemakkelijke waarheid over onze soort en drukt je keer op keer met je neus op de feiten over hoe de mens, in negatieve zin, heeft huisgehouden op onze planeet, zonder hierbij een belerend toontje aan te slaan. De (anekdotische) voorbeelden zijn een lust om te lezen. Voorts vind ik het een pluspunt dat hij regelmatig aangeeft dat theorieën weerlegd kunnen worden, dat dingen niet bekend zijn, dat zaken anders hadden kunnen lopen etc., met andere woorden: hij claimt nergens alwetendheid.

avatar van Lalage
3,5
Ik sta op het punt om dit boek te reserveren bij de bieb. Heeft iemand nog advies over de keuze tussen Engels en Nederlands?

avatar van Corcicus
4,5
Absoluut een fantastisch boek en samen met Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies één van de beste boeken ooit over geschiedenis geschreven. Een absolute must read voor historici en iedereen met een interesse in het menselijke verleden én heden. Het toont de ridiculiteit aan van o.m. de dekoloniseringsbeweging, door ons erop te wijzen dat de inclusieve Engelse taal waarvan de woke brigade zich graag bedient, enkel maar inclusief is doordat de Engelsen een groot stuk van de wereld hebben gekoloniseerd en onder meer hun taal achterlieten als getuige. Het boek plaatst het hele Europese imperialisme in historisch perspectief. Hebben de Romeinen dan ook niet het hele Middellandse Zeegebied gekoloniseerd, bloed vergoten, volkeren onderdrukt en in slavernij gedwongen en praten we daar vandaag nog over? Of gaat het over de beschaving die ze brachten in de landen van de barbaroi, de heirbanen die ze aanlegden, de bestuurskunde en het schrift dat ze introduceerden?

Sapiens geeft ook een grauwe inkijk in de menselijke psyche en confronteert ons met de ongemakkelijke waarheid dat we heel wat vernielen om aan onze behoeften te voldoen.

De auteur gebruikt eenvoudig taalgebruik, korte, gemakkelijke zinnen en laat het intelectualisme voor wat het is. Het maakt de boodschap alleen maar krachtiger. De Nederlandse vertaling is fantastisch te noemen en ik kan aan allen ook de Nederlandstalige audioversie aanraden.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:07 uur

geplaatst: vandaag om 17:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.