menu

Kizur Toldot Ha-Enoshut - Yuval Noah Harari (2011)

Alternatieve titels: Sapiens: Een Kleine Geschiedenis van de Mensheid | קיצור תולדות האנושות

mijn stem
3,93 (52)
52 stemmen

Hebreeuws (Ivriet)
Ideeënliteratuur

496 pagina's
Eerste druk: Zmora-Bitan Dvir, Or Yehuda (Israël)

Hoe veroverde de mens de wereld? Waar ligt de oorsprong van religie? Waar ligt de kiem van ons economisch handelen? Waarom gelooft de huidige mens zo heilig in de wetenschap? Is de mens gelukkiger geworden in de wereld die hij zelf creëerde? Op deze en vele andere vragen geeft Yuval Noah Harari antwoord in 'Sapiens'. Een boek over de geschiedenis van de mensheid.

zoeken in:
avatar van liv2
liv2 (crew)
Sapiens stond honderd weken op de eerste plaats in de Israëlische bestsellerlijsten. Het boek wordt in meer dan tien talen vertaald en verschijnt in het voorjaar van 2014 in Nederland en Vlaanderen.

avatar van Larsje
Dit boek is ontzettend verslavend. Harari beschrijft erg luchtig en met duidelijke voorbeelden hoe Homo sapiens leefden en hoe dit onze hedendaagse maatschappij heeft gevormd.

avatar van sandexz
4,0
Ik vond dit boek zeer interessant. De totale geschiedenis van onze soort wordt op een begrijpelijke manier verteld, wat mij een erg goed beeld geeft over waar wij nou staan als soort en hoe de "moderne mens" tot stand is gekomen. Belangrijk punt vind ik dat we onze eigenschappen uit primitievere tijden nog steeds niet verloren zijn. Wij hebben ons als soort razendsnel ontwikkeld, misschien wel sneller dan goed voor ons is. Ik geef dit boek 4 sterren, dit omdat het boek wat mij betreft nog wel twee keer zo dik had gekund.

avatar van mjk87
Boek van de maand DWDD. Lijkt me ook wel erg interessant.

avatar van Lalage
mjk87 schreef:
Boek van de maand DWDD. Lijkt me ook wel erg interessant.

Je bent in de war met zijn andere boek.

avatar van mjk87
Lalage schreef:
(quote)

Je bent in de war met zijn andere boek.


Ik vond het jaartal al wat oud, maar goed, niettemin lijken me beide dan interessant.
Ik hoorde ook alleen maar Sapiens steeds, maar zat 101 dingen tegelijk te doen, moet ook niet natuurlijk.

avatar van Dr.Strangelove
3,5
Zijn eigen imaginaire orde komt soms wel heel duidelijk naar boven.

avatar van thomzi50
Wat betekent dat?

avatar van Dr.Strangelove
3,5
thomzi50 schreef:
Wat betekent dat?


De orde waarop de samenleving is gebaseerd. (christendom, democratie, liberalisme etc.)

avatar van Bruno_6
4,0
Harari gaat soms nogal kort door de bocht, maar dat is logisch als je de menselijke geschiedenis op minder dan 500 bladzijden probeert te synthetiseren. Het lijkt mij ook zijn bedoeling om te provoceren.

Dit is in ieder geval een boek dat je uitdaagt om na te denken.

avatar van Slainte_Mhath
3,5
‘Een belangrijk en provocerend boek.’ – Barack Obama
‘Een grootste historie van de menselijke beschaving.’ – Mark Zuckerberg
‘Lastig om niet in één keer uit te lezen.’ – Bill Gates

Ik heb een kortingscode van Bol.com en twijfel tussen dit boek en Ikigai: Francesc Miralles en Héctor García (2016) of Manhattan Beach - Jennifer Egan (2017)

Ik besef dat ik met open ogen in een fuik loop en nog teveel betaal, maar goed.. goede voornemens die gaan in vanaf 1 januari.
Als Weegschaal kan ik al moeilijk keuzes maken, de recensies maken het er niet makkelijker op.
Ik denk toch dat het deze gaat worden.

Edit: Besteld.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Dr.Strangelove schreef:
Zijn eigen imaginaire orde komt soms wel heel duidelijk naar boven.
Ik lees het nu … ik vind het wel (qua opbouw) prettig lezen. Probleem met dit soort boeken vind ik dat ik het qua theorie, een van de vele theorieën welteverstaan, tot nu toe erg goed vind omdat het bijna logisch klinkt en tot nadenken stemt; tegelijkertijd weet ik dan weer te weinig om er andere theorieën of weerleggingen naast te leggen. Mij is altijd geleerd om dáár ook naar te kijken en die te noemen. Daar heb ik Harari nog niet erg op kunnen betrappen.

avatar van psyche
3,5
psyche (crew)
Wat willen we willen?

Zonder meer vind ik het knap dat Yuval Noah Harari een boek als
“Sapiens: Een kleine geschiedenis van de mensheid” heeft geschreven. Nietsvermoedend van wat me nog te wachten stond vond ik het boek met name in het eerste gedeelte nog prettig lezen, vaak logische voorbeelden waardoor oorzaken en gevolgen duidelijk werden. Interessante weetjes ook. Het volgende blijft me van meet af aan bij: het verschil in gedrag tussen (tot) 150 chimpansees en homo sapiens is verrassend klein (pag 47); daarboven wordt het wel zichtbaar bijvoorbeeld 10000 chimpansees of sapiens op het Plein van de Hemelse Vrede: de chimpansees zouden in totale verwarring raken, sapiens zijn geordender, vaak houdt een gedeelde mythe hen in gareel.

Homo sapiens begon zo’n 70.000 jaar geleden ‘ineens’ bijzondere dingen te doen van andere soorten te verdrijven, koloniseren tot dingen bedenken die in het echt niet bestaan. Een ivoren beeldje van cica 32.000 jaar geleden van een menselijk lichaam met een leeuwenhoofd is daar een voorbeeld van.
Een mens kan inmiddels ook in twee decennia binnen een grote groep of bevolking van koers veranderen, zoals een vrouw geboren in Duitsland in 1900 die leefde tot 2000 verschillende ideologische samenlevingen meemaakte terwijl Neanderthalers tienduizenden jaren hetzelfde konden doorleven op gelijk (on)ontwikkeld nivo.

Wij mensen hebben allerlei mythes en imaginaire ordes nodig om samen te kunnen leven. Er is zo goed als geen uitweg uit imaginaire ordes, zeker niet als individu.
Naarmate de beschreven ontwikkelingen in de geschiedenis van de mens sneller gaan, wordt m.i. het boek rommeliger, soms lijkt informatie willekeurig. Waarom worden bijvoorbeeld drie humanistische stromingen uitgelegd terwijl de verschillen binnen diverse levensovertuiginingen niet zo expliciet benoemd worden? Ik krijg de gedachte en het gevoel: waar wil YNH naartoe. Wat is zijn drijfveer om dit boek te schrijven?
Jaagt hij iets na? Zo ja, wat dan?
Ik denk dat hij nadat “Sapiens” een wereldwijde bestseller werd en de volgende titels “Homo Deus: een kleine geschiedenis van de toelomst” en “21 Lessen voor de 21e eeuw veschenen” in ieder geval iets wil bereiken. Wat is zíjn mythe?
21 Lessen van de transhumanist YNH? Ik maak eerst een pas op de plaats. Ik denk eerst maar eens na over de ideeën die de auteur er in de laatste hoofdstukken van “Sapiens” doorheen gejaagd heeft. Want daar had het wat mij betreft wat genuanceerder gemogen, hadden verschillende ideeën meer uitgewerkt mogen worden, minder beschreven op een manier waarbij ik denk en voel in een richting te worden geduwd.
Het is tegelijkertijd goed te weten welke ideeën er m.b.t. de toekomst bestaan, als je goed om je heen kijkt kun je het zien (gebeuren). Daar heb ik YNH niet voor nodig.
Een door hem terecht gestelde vraag is: wat willen we willen?
Ik weet wat ìk in ieder geval niet wil en dat is het beeld dat het volgende deel van YNH bij me oproept. Ik krijg een déjà vu ... lees de Maddaddam trilogie van Margaret Atwood eens ...

3,5*

avatar van Bilal030
Interessant. Met plezier gelezen. Heb niet per se zin om zijn boek over de toekomst te lezen.

avatar van Djumbo
4,0
Opmerkelijk boek .... eye opener. Zo knap om een boek te lezen dat ons "out of the box" inzichten bijbrengt. En ook nog .... heel duidelijk uitgelegd....
Leest als een roman .....
Een echte aanrader

Gast
geplaatst: vandaag om 10:23 uur

geplaatst: vandaag om 10:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.