menu

Mrs. Bridge - Evan S. Connell (1959)

Alternatieve titel: Mevrouw Bridge

mijn stem
4,35 (10)
10 stemmen

Engels
Psychologisch

256 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Mrs Bridge is huisvrouw en moeder in een van de suburbs van Kansas City, waar zij haar drie kinderen opvoedt, het huishouden doet en haar echtgenoot Walter verzorgt. Ze winkelt, speelt bridge en gaat naar de country club. Naarmate de tijd verstrijkt merkt ze dat haar eigen dromen niet worden vervuld, maar het lukt haar niet erachter te komen wat er mis is met haar. Terwijl haar kinderen opgroeien en zij zich van hen vervreemdt, blijft Mrs Bridge – aardig en toch onverdraagzaam, rijk en toch eenvoudig – achter, onzeker over haar plek in de wereld.

zoeken in:
avatar van liv2
4,5
In 117 korte hoofdstukjes, verteld vanuit het oogpunt van een alwetende buitenstaander, dringt de lezer langzaam maar zeker het leven en de gevoelswereld van India Bridge binnen. Eigenlijk is het Mrs. Bridge, en zo wordt ze ook in het boek verder genoemd. Deze moeder van drie, met huishoudster en wasvrouw, probeert het leven te leiden waarvan ze denkt dat het van haar verwacht wordt maar eigenlijk is ze hopeloos op zoek naar invulling. Enerzijds is deze vrouw racistisch en praat ze iedereen naar de mond, gelooft ze niet in zichzelf, kan of wil niet van zich afbijten, en wil ALTIJD behagen. Maar anderzijds heeft ze een goede inborst, houdt oprecht van haar gezin, hunkert ze voortdurend en is vreselijk eenzaam.

Aanvankelijk denk je als lezer, komaan India, ga ervoor, breek uit, doe iets voor jezelf. Dit verlangen is bij haar altijd sluimerend aanwezig maar telkens haakt ze af, zet ze nooit door, komt er 'iets' tussen. Vooral haar lage zelfbeeld en het grote vertrouwen in Mr. Bridge staan haar in de weg.

Toch, stilaan verandert je idee van haar en krijg je als lezer steeds meer het onbehaaglijke gevoel dat haar grote dilemma universeel is. De genadeloosheid van de tijd en het besef dat niet elk leven ten volle geleefd wordt, dat het anders had gekund, meer, beter of wat dan ook is een angst die bij iedereen wel eens opspeelt. En dit wordt in dit boek akelig confronterend weergegeven. Connell kan weergaloos, bedrieglijk eenvoudig de vinger op de wonde leggen. Zeer goed schrijver vind ik hem!

Dit boek speelt zich af in de jaren '30 en 40' in het Amerikaanse Kansas-City en is eveneens een portret van die tijd en een beschrijving van de plaats van de vrouw in die samenleving.

Mr. Bridge is in dit boek een zijpersonage, waarvan je nooit weet hoe hij denkt, wie hij werkelijk is. 10 jaar later schreef Connell Mr. Bridge, identiek van opzet (korte fragmenten) maar vanuit zijn standpunt. Ben benieuwd wat de heer des huizes te vertellen heeft en hoe hij in het leven en zijn huwelijk staat.

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
liv2 schreef:
Dit boek speelt zich af in de jaren '30 en 40' in het Amerikaanse Kansas-City en is eveneens een portret van die tijd en een beschrijving van de plaats van de vrouw in die samenleving.


Veel is m.i. al uitstekend door Liv beschreven, ik zou aan bovenstaande quote willen toevoegen dat Mrs. Bridge tot de bourgeoisie behoort, ze woont in een welvarende omgeving, ze merkt weinig of niets van de crisis.
Mrs. Bridge wordt tegen 'ongewenste' invloeden van buitenaf 'beschermd' door haar man. Dat kan ook omdat ze letterlijk weinig tot niets hoeft te doen. En toch, heel af en toe slaat bij Mrs. Bridge de paniek toe ... Er is meer, mat wat precies? Ze kan het niet bevatten of begrijpt slechts een glimp van dat 'meer'. Hoe kan zij ermee (anders) omgaan? Mrs. Bridge conformeert zich vooral, bang voor wat anderen van haar of haar kinderen zullen denken.
Daardoor kan ze soms met een glimlach wrede dingen doen t.o.v. haar kinderen, tegelijkertijd besef ik als lezer steeds dat 'ze niet beter weet', ze is naïef (gehouden).
Bijvoorbeeld als haar dochter het heeft over een bevriende homo weet ze niet wat deze bedoelt, na een geïrriteerd "Een flikker, ma.", weet Mrs. Bridge het nog steeds niet.
Evan S. Connel heeft een meesterlijke, trefzekere stijl zonder poespas en houdt me tot aan de laatste pagina aan het boek gekluisterd.
Ik twijfel tussen 4,5* en 5*

avatar van Vinejo
4,5
Net dit boek uit en mij speciaal hier ingeschreven om te kunnen melden hoeveel ik ervan heb genoten. Heel erg veel dus.
Liv2 verwoordde perfect waar het om gaat. Vooral dat van dat universele, man, nagel op de kop!
Ben zeer benieuwd naar het relaas van haar man, begin ik volgend weekend aan...

avatar van liv2
4,5
Vinejo schreef:
Ben zeer benieuwd naar het relaas van haar man, begin ik volgend weekend aan...


Hou je dan maar vast!

Even goed, misschien zelfs beter... Mr. Bridge heeft ook zo zijn mening/leven

Ben wel erg benieuwd naar je mening hierover.....

avatar van Vinejo
4,5
En ik ben erg benieuwd naar die mysterieuze (maar toch lieve, cfr de rozen na het mislukte gerecht) Mr Bridge. Weet jammer genoeg wél al hoe het afloopt met hem (iets minder verrassend dan bij zijn vrouw, vond dat schitterend, zeer kenschetsend voor haar leven... )

avatar van Theunis
4,5
Wat een grandioos geschreven boek is dit! We worden meegenomen in het eenzame leven van Mrs. Bridge, een eenzame en behaagzieke vrouw die gevangen zit in een wereld die ze zelf, samen met haar omgeving, creëert. Constant lijkt ze er uit te willen breken, maar de stevige omhelzing die haar gevangen houdt, is soms ook zo lekker warm. Mrs. Bridge weet precies hoe haar drie kinderen zich moeten gedragen ook al denken die kinderen daar anders over. Af en toe zien we een glimp van hoe haar man over haar denkt (ik ben erg benieuwd naar Mr. Bridge, het boek over haar man). In een omgeving die hoofdzakelijk bestaat uit blanke rijken wordt ze continu bevestigd dat het leven zoals ze het leeft, het goede leven is. Af en toe bereiken haar signalen uit een andere, werkelijke wereld. Maar die signalen bevestigen haar vooroordelen alleen maar.

Het gehele boek is opgebouwd uit schitterende scènes. De slotscène is van grote schoonheid en illustratief voor het boek. De korte periode in Europa was een ander geweldig gedeelte. De alwetende verteller houdt de hoofdpersonen op het juiste moment op de achtergrond en zoomt op de juiste momenten in. Als lezer heb je het idee dat je soms naar een hopeloos geval aan het kijken bent, maar op een of andere manier voel je je intens verbonden met die hopeloosheid. Je hebt met haar te doen. Je wilt haar uit de verstikkende omhelzing van haar omgeving scheuren. Je wilt haar in woede door elkaar heen schudden zodat ze wakker wordt.


avatar van Theunis
4,5
Bedankt voor je tip psyche. Hij staat in de bestelling bij de bibliotheek. Het zijn de enige twee boeken van deze schrijver op boekmeter. Op Goodreads zie ik meerdere boeken staan, maar het aantal stemmen is zeer beperkt. Ik ben er wel erg benieuwd naar.


Gast
geplaatst: vandaag om 11:10 uur

geplaatst: vandaag om 11:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.