menu

Berenice - Edgar Allan Poe (1835)

mijn stem
3,16 (31)
31 stemmen

Engels
Griezel

14 pagina's
Eerste druk: Southern Literary Messenger (periodiek), Richmond, Virginia (Verenigde Staten)

Egaeus, een leergierige jongeman, woont samen met zijn nicht Berenice in een groot, somber landhuis. Aan haar kun je zien dat ze vroeger mooi geweest moet zijn, maar lijdt nu aan een ziekte die haar epileptische aanvallen bezorgt en in een soort trance brengt. Toch moeten zij gaan trouwen. Op een middag kijkt Egaeus terwijl Berenice lacht naar haar tanden, en die worden een obsessie voor hem.

zoeken in:
avatar van Dexter
3,5
Typisch Poe verhaal. Alle elementen uit zijn schrijfstijl kun je weer terug vinden: een sombere, macabare setting, een jonge vrouw (maagd) met een treurige geschiedenis en een macabere (wicked) hoofdpersoon met een vreemde obsessie. Al met al een heel mooi verhaal, met alle symboliek die je maar in een (Gothisch) Romantisch verhaal wilt lezen, maar toch doet dit op de een of andere manier iets minder overweldigend aan dan zijn grootse verhalen of gedichten.
Desalniettemin; 3,5*

avatar van cortez
1,0
Het verhaaltje ligt wat in de lijn als 'Het verraderlijke hart' of 'De zwarte kat', maar zoals hierboven gesteld kan het niet dezelfde sfeer oproepen. Ook gebruikt Poe hier wel heel veel spreuken en 'moeilijk' woorden, wat een beetje 'wijsneuzerig' overkomt.

yorgos.dalman
Ben het eens met beide berichten hierboven. Een in wezen even schitterend als gruwelijk verhaal met een welhaast perverse ontknoping. Hoever kan een ziekelijke obsessie gaan...

Maar de vele 'moeilijke' beschrijvingen, woorden en uitdrukkingen, met name in de eerste paar bladzijden, doen afbreuk aan de spanning - iets waar Poe normaal gesproken als geen ander een meester in is.

avatar van metalfist
3,0
Ik was al eens eerder aan Berenice begonnen, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik toen een pintje ophad en dat ik na een paar bladzijden al helemaal de draad was kwijt geraakt. Fast forward naar een goede maand later waarin ik een nieuwe poging ging ondernemen. Vreemd genoeg begon ik op nagenoeg hetzelfde ogenblik de draad wederom kwijt te geraken (de bladwijzer zat namelijk nog op de pagina) en deze keer was ik nochtans volbloed nuchter.

Je geraakt dan ook amper door het begin van Berenice. Egaeus die maar blijft doorbomen over zijn concentratieproblemen, je gedachten beginnen al snel een andere richting op te gaan en dat is zonde. Temeer omdat Poe hier voor de rest wel een erg sterk werk aflevert. De macabere fascinatie die Egaeus met de witte tanden van zijn geliefde krijgt, de angst die hem overvalt wanneer hij het dokterskistje ziet staan, ... Het is één van de beste Poe momenten en het is dan ook erg jammer dat hij dat niveau niet van het begin weet te benaderen. Naar het schijnt zou er trouwens een nog (meer) macabere versie bestaan waar een aantal extra paragrafen zijn waarin Egaeus het graf van Berenice bezoekt en duidelijk merkt dat deze nog leeft. Bij initiële release in 1935 waren deze paragrafen nog toegevoegd, maar nadat vele lezers geschokt waren door het geweld werd er in 1940 een gekuiste versie gepubliceerd. Dat is dan ook degene die in mijn verzamelbundel zit en ik had het liever anders gezien.

Het was alweer even geleden dat ik me nog eens verdiept had in het werk van Poe (The Cask of Amontillado viel me toch wat te lelijk tegen), maar dit mag er dan wel weer zijn. Een erg stroef begin in ieder geval en toch weet Poe het op den duur nog wel te keren. Er had meer in kunnen zitten, zoveel is duidelijk.

3*

Gast
geplaatst: vandaag om 13:00 uur

geplaatst: vandaag om 13:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.