menu

Mr. Mercedes - Stephen King (2014)

Alternatieve titel: Bill Hodges Trilogy Book 1

mijn stem
3,75 (107)
107 stemmen

Engels
Thriller

496 pagina's
Eerste druk: Scribner, New York (Verenigde Staten)

Op een ijskoude vroege ochtend staan honderden wanhopige werklozen in de rij voor een banenbeurs. Zonder waarschuwing raast een eenzame bestuurder in een gestolen Mercedes dwars door de menigte; acht mensen worden gedood, vijftien raken gewond. De moordenaar ontsnapt. Maanden later wordt gepensioneerd rechercheur Bill Hodges nog steeds achtervolgd door de onopgeloste misdaad. Wanneer hij een krankzinnige brief ontvangt van iemand die zichzelf de 'Mercedes Killer' noemt en dreigt met nog een duivelse aanval, ontwaakt Hodges uit zijn depressieve en wezenloze pensionering, vastbesloten om een volgende tragedie te voorkomen.

zoeken in:
avatar van Jason82
3,5
Lijkt me weer een echte King klassieker! Ik kan niet wachten...

avatar van Donkerwoud
Er wordt wel een aardige campagne tegenaan gegooid. Bekende karakters uit zijn eerdere werk introduceren deze nieuwe schurk.

Pennywise uit IT: Mr Mercedes introduced by Pennywise from IT from Hodder & Stoughton on Vimeo - player.vimeo.com
Andy uit Rita Hayworth en Shawshank Redemption: Mr Mercedes introduced by Andy from RITA HAYWORTH AND SHAWSHANK REDEMPTION on Vimeo
Danny uit The Shining: Mr Mercedes introduced by Danny from The Shining on Vimeo
Carrie uit Carrie: Mr Mercedes introduced by Carrie on Vimeo
Annie uit Misery: Mr Mercedes introduced by Annie from MISERY on Vimeo

avatar van franso
4,0
Jammer dat er zoveel van het verhaal weggeven wordt in de beschrijving hierboven.

In twee dagen uitgelezen. Ietwat simpel geschreven, maar toch weer een echt King verhaal.

avatar van liv2
franso schreef:
Jammer dat er zoveel van het verhaal weggeven wordt in de beschrijving hierboven.

In twee dagen uitgelezen. Ietwat simpel geschreven, maar toch weer een echt King verhaal.


Heb de omschrijving aangepast want plezier vergallen is nou niet de bedoeling. Bedankt voor het melden!

avatar van DMF
4,0
DMF
Mooi om te zien dat Stephen King nieuwe genres blijft ontdekken en niet kiest voor zelfplagiaat. Mr. Mercedes is iets wat we van King niet veel gezien hebben: een kat-en-muisspel met een detectivesausje. Geen monsters, bovennatuurlijke zaken of andere hersenspinsels, maar gewoon een ouderwetse thriller.

Het begint al sterk met de aanslag van Brady Hartsfield. Op een vroege en mistige ochtend in april rijdt de 'Mercedeskiller' in op een mensenmassa, waarmee hij een aantal mensen om het leven brengt en nog veel meer mensen met verwondingen achterlaat. Brady, in het dagelijks leven een welhaast onzichtbare dertiger, komt ermee weg en richt zich op zijn volgende slachtoffer: 'Det Ret' Bill Hodges. De brief die Brady aan Hodges schrijft, is voor mij het hoogtepunt in het boek en zette echt de toon voor de rest van het verhaal.
De gelijkenissen tussen Hodges en King zijn trouwens wel grappig. Dezelfde leeftijd, dezelfde jaren actief in hun vak en ze hebben allebei een haat-liefdeverhouding met de nieuwste technologieën.

Doel van Brady is om Hodges zichzelf van het leven te laten beroven. De gepensioneerde Hodges brengt zijn dagen door voor de tv, kijkend naar nietszeggende tv-programma's met junkfood op schoot en spelend met het oude wapen van zijn vader. Een doel heeft hij niet, totdat de brief van Brady op de mat valt. De brief zit vol met inside-informatie, misleidende clues en grove leugens over de aanslag van Brady, maar leidt niet tot het doel dat Brady nastreeft met de brief. Hodges zet niet een stapje dichter naar de afgrond, maar heeft plotseling weer een doel en wil als pensionado alsnog de Mercedeskiller inrekenen.

Springend vanuit verschillende vertelperspectieven, weeft King weer een mooi verhaal aan elkaar. Het team dat Hodges om zich heen verzamelt om Brady te vinden, is wel wat te mooi om waar te zien. De labiele Holly en wel heel slimme Jerome vormen een te bijzonder team. De ontwikkeling van Holly, van sociaal angstige vrouw tot zelfstandige dame, is mooi om te volgen, maar wel iets wat King eerder heeft gedaan. De race tegen de klok vond ik boeiender en die blijft ook spannend. De vele moorden en aanslagen die de laatste jaren zijn gepleegd door daders die in het dagelijks leven zo gewoon zijn en 'waarvan je het echt niet verwachtte!' hebben duidelijk een rol gespeeld bij de totstandkoming van Brady, maar het is wel een prima bad-guy voor dit verhaal. De flashback over Frankie was ook een indrukwekkend moment in het boek.

King blijft ondertussen lekker schoppen tegen het gebruik (misbruik?) van social media en smartphones, als ook tegen de hysterische tieners en hun voorliefde voor kansloze boybands. De passage met het niet meewerkende keuzemenu was qua humor voor mij het hoogtepunt. Zo herkenbaar. Langzaam maar zeker komt de climax in zicht en die zie ik bij King toch altijd met angst en beven tegemoet, omdat zijn eindes met regelmaat nogal teleurstellen, maar het blijft nu allemaal keurig binnen de lijntjes en het verhaal wordt prima afgerond.

Brady en Hodges zijn weer twee mooie karakters en het verhaal leest als altijd prima weg, maar het is geen King-klassieker. Qua sfeerschepping en hoofdpersonages heeft King het meermaals beter gedaan. Holly en Jerome zijn daarnaast als sidekicks net even te mooi om waar te zijn, maar verder is het weer op en top vermaak. Een thema als verdriet en verlies blijft in goede handen bij King, zonder dat hij elke keer hetzelfde plaatje blijft herhalen. Het kat-en-muisspel tussen Brady en Hodges verveelt geen moment. De verschillende vertelperspectieven helpen daaraan mee, net als het feit dat de touwtjes met regelmaat in de handen van de ander liggen. Absoluut weer een aanrader!

* * * *

avatar van DMF
4,0
DMF
En zojuist maakt King bekend dat dit deel één van een trilogie is. Volgend jaar komt deel twee: Finders Keepers. Had van mij niet gehoeven.


glimmerman270
Heerlijke thriller, alsmede een heerlijk kat en muis-spel tussen de agent, en de psychopaat...Leest lekker weg, dat is ook wel eens prettig, aangezien het niet op huiswerk moet lijken;)

Een van mijn favoriete personages was: Holly Rachel....Wat een heerlijk mens was/is dat!...Die lekkere kindse onschuldigheid van haar, maar ondertussen- ze is niet achterlijk

Ik schrijf maar niet in hoeveel avonden, of dagen ik het boek heb uitgelezen, aangezien dat bij sommige leden relevant is om te melden....Lekker boeiend!...Nog even, en we gaan een wedstrijd snellezen houden...

avatar van franso
4,0
Dat is te kort door de bocht glimmerman270. Kan ook een manier zijn om aan te duiden dat het boek een pageturner is.

glimmerman270
Op die manier heb je wel gelijk...Sorry!...Idd een pageturner- nog nooit van dat woord gehoord eigenlijk..gheghe

avatar van AmazingPP
5,0
OK, dit is zeer zeker geen boek in het horror-genre, maar als een schrijver zichzelf steeds gaat herhalen vindt ik persoonlijk vervelend. Dit is een volmaakte thriller die je vanaf het begin tot het zinderende eind maar 1 ding laat doen in elke vrije minuut dat je hebt en dat is: LEZEN!! Geloofwaardige personages die gewoon je buren kunnen zijn komen in situaties die herkenbaar zijn, maar wat zou je zelf doen in die situatie. In eerste instantie deed dit boek me denken aan de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag een aantal jaar geleden. Dat was helaas geen horror, maar werkelijkheid, iets wat eigenlijk nog veel angstiger is en waar ik dan weer niet van heb kunnen slapen. Daarna gaat het verhaal als een achtbaan rollen: je rolt van de ene verbazing naar de andere en voordat je het weet zit je in de bloedstollende finale die je werkelijk als een film voor je ziet. Ik durf dan ook te wedden dat dit boek zeker verfilmd gaat worden. Dit is King op zijn best: een verhalenverteller die verder durft te gaan als alleen het horror genre, iets wat hij al zeker meer heeft gedaan, gezien "The Shawshank Redemption" ook zijn verhaal is en nu 's werelds meest geliefde film ooit! Een verhalenverteller pur sang. Er zijn niet veel schrijvers beter in dit genre. Misschien dat er een aantal zijn die hem evenaren (waaronder verrassend genoeg zijn zoon Joe Hill), maar je moet van verdomd goede huize komen wil je King evenaren. Long live the King!!! Vijf dikke sterren!!

avatar van latevogel
4,0
Als een "groot" King liefhebber was ik voor ik aan het boek begonnen was, bang dat het op sommige van zijn andere (buiten het griezelgenre) boeken zou gelijken. Soms ben ik daar niet zo gecharmeerd.
Nu weet ik dat over smaak valt te twisten en dat is niet mijn bedoeling!
In het algemeen is King een schrijver op grote hoogte voor degenen die van zijn boeken houden, zoals ik maar niet alles wat uit zijn pen verschijnt vind ik topniveau.

Maar terug naar 'Mr. Mercedes'. Het boek heeft prachtige 'cliffhangers' en verrassingen in petto.
Mijn "vrees" was onterecht, wat een boek!!! Aan te raden voor lezers die van een dreigende spanning en nieuwsgierig zijn. Een van de toppers in het oeuvre van King!

4,0
Een echte "King" omdat het weer wegleest als een tierelier. Kon hem maar met moeite wegleggen, maar het normale leven gaat helaas ook gewoon door. Spannend van begin tot einde, en met een soort van open einde kijken we reikhalzend uit naar deel 2 en 3 van deze serie.

Behoort in mijn ogen niet tot de top van zijn oeuvre, maar kan er goed mee door.

avatar van Vos1980
3,0
Het boek viel mij wat tegen. Het verhaal op zich is prima en lees goed weg, maar toch vind ik dit genre, wat meer richting detective gaat, niet echt bij King passen. Het verhaal begint erg sterk, maar wordt toch wat vlak. Sommige passages vind ik bij het zoetsappige af en de dramatische gebeurtenissen (bijvoorbeeld de dood van Janey) waren niet zo dramatisch weggezet, zoals King dat in zijn eerdere boeken wel kon. Het pakte me allemaal net niet. Ook kon ik geen goed beeld krijgen van het personage Holly; waarschijnlijk door haar leeftijd, uiterlijk, houding (al kan niet vanwege haar 'beperking', interesses en interactie met Jerome. Dat vond ik jammer omdat Holly, die een soort "mengelmoes van Carrie, Danny (Shining), Carlene (Ogen van vuur), en personage uit donkeren Toren 2 wiens naam ik kwijt ben) -achtige rol" heeft, steeds meer een sleutelfiguur werd naar mate het verhaal vorderde. In Brady heeft King wel een typische King zieke personage neergezet. Ik hou het liever bij Kings eigen genre.

3,5
Spannend verhaal,King heeft er weer een lekker "ziek" karakter bij,wat een creep die Brady !jammer dat het af en toe wat inkakt. Geen 22-11-63 maar wel lekker leesvoer.

avatar van Fathead
2,5
Mijn eerste King en ik moet eerlijk zeggen: het viel me niet mee. Ik denk dat zijn schrijfstijl me niet ligt of zo. Hij bewandelt veel te veel onnodige zijpaadjes, is soms erg 'emo-Amerikaans' en schrijft erg wollig. Soms had ik zelfs het idee dat het met het oog op een verfilming geschreven was...

Niettemin was het plot uiteindelijk best leuk, met name de spanning naar het einde toe en Brady is wel een toffe slechterik, maar het boek als geheel is niet memorabel. Ik ben te Europees, denk ik...

3,0
Niet het beste van King. Regelmatig gebruikt hij (of zijn vertaler, dat kan natuurlijk ook) zinnetjes die wat stijl betreft nogal irritant op mij overkwamen. Een te modern popiejopie-stijltje misschien. De dood van Frankie vond ik afschuwelijk, daar sprongen de tranen me van in de ogen. Ik vind zo een scene, met zo'n persoon, zó gedetailleerd beschrijven niet bepaald nodig, maar King kan daar wat mij betreft nog weleens mee wegkomen. Als hij dan echter zo'n flauwe laatste zin gebruikt als in Mr Mercedes, wordt die eerdere huiveringwekkende gebeurtenis wat mij betreft nogal ontkracht. Wil je nu humoristisch of bedroevend schrijven? Uiteraard kan dit ook samen, en zeker King kan dit, maar in dit boek werkt het voor mij niet helemaal. Geef mij dan maar 22-11-63. En door die verschrikkelijke passage over Frankie, ben ik helaas gaan twijfelen aan King's integriteit als mens. Moet je je lezers echt opzadelen met zúlke nachtmerries? Niet van het type horror, maar dit? Ook vond ik Mr Mercedes niet verrassend genoeg. Het boek begint geweldig, maar richting het einde wordt het allemaal wat slap, met als door mij zo ervaren enigszins anti-climax het echte einde.

avatar van Jason82
3,5
Ik snap wel wat je bedoeld Rien, inderdaad vrij gruwelijk zoals hij de dood van zo'n onschuldig hummeltje beschrijft. Ik vond de passages over de sexuele interactie tussen Brady en zijn moeder ook merkwaardig. Echt iets voor King trouwens, sex speel wel vaker een merkwaardige rol in zijn boeken. Ik snap trouwens wel dat hij het hier gebruikt om aan te geven hoe gestoord Brady is...

4,0
Goed boek! Al vond ik het einde wel ineens BAM afgelopen.. opbouw was echt perfect en zat op puntje van mijn stoel. Had alleen wat meer van het einde verwacht. Die ging me ineens te snel.
4* Op naar deel 2

Ik begin telkens vol goede moed aan dit boek maar ik kom niet erg ver.
Het kan me niet zo pakken geloof ik....maar ik blijf proberen.
De aanhouder wint...hoop ik.

avatar van james_cameron
4,0
Ook het genre van de misdaadthriller wordt door King tot in de puntjes beheerst, dat wordt met dit boek al snel duidelijk. Reeds vanaf de ijzingwekkende openingsscene grijpt de plot je bij de keel, om niet meer los te laten. De boeiende personages doen de rest. Als er dan toch een klacht moet zijn: één en ander had wel iets dieper uitgewerkt mogen worden. Alles raast in hoog tempo voorbij, waarbij motieven en logica soms een beetje achterblijven. Verder een erg spannend en zeer vermakelijk boek. Gevolgd door Finders Keepers en End Of Watch.

avatar van liv2
Heb onlangs de serie ervan bekeken. Was zeer de moeite waard!

Mr. Mercedes - TvMeter.nl

avatar van Slainte_Mhath
3,5
Onderhoudende King die helaas niet geheel gespeend is van wat toevalligheden en zoetsappigheid.
Pluspunt is "Brady", echt een gestoord karakter.
Genoten van de mailwisselingen.

Met dit open einde ben ik toch geneigd om het vervolg te gaan lezen.

avatar van Insignificance
3,5
Iedereen is dol op de ijscoman!

Ik heb me er niet mee verveeld, maar om nou te zeggen dat ik ik iets speciaals heb gelezen.. Nee. Het is een King, maar zo voelt het niet. Of in ieder geval te weinig. Als je stijl en dergelijke even buiten beschouwing laat althans. Dan ontstaat de indruk dat een willekeurig (boven)gemiddelde misdaad auteur dit ook uit de mouw had kunnen schudden.

En misschien dat hij of zij het op zeker moment dan ook nog in een andere richting had gestuurd, want het gedoe met dat concert is ronduit zwak. Vanaf het moment dat het een rol gaat spelen, weet je wel hoe laat het is. Teleurstellend. Wie niet teleurstelt, is de schurk van dienst. Vaak degene die de kar moeten trekken in dit soort werkjes en dat doet Meneer Mercedes dan ook wel.

Gelukkig niet (weer) eentje die de touwtjes strak in handen heeft. Deze jongen is nogal impulsief en eigenlijk ook niet zo'n slimmerik. Dat maakt hem onvoorspelbaar. En dus op die manier gevaarlijk. Bovendien is het een behoorlijk verknipt moederskindje, wat het af en toe lekker ongemakkelijk maakt. Dat doet King dan wel weer goed.

Net als Jerome. Sympathieke sidekick. Het zijn mijn MVPs. Niet dat de detective, of wie van de andere personages dan ook, tegenvallen, maar memorabel zijn ze niet. En dat is het boek alles bij elkaar ook niet echt. Wel onderhoudend. Totdat het boybandje begint (op) te spelen dan. Hoe dan ook, voor een King blijft het toch allemaal wat (te) gewoontjes.

avatar van AOVV
4,0
Sterk eerste deel van een trilogie (en daarna zouden enkele personages nog wel opduiken in verhalen van King), ik heb me er prima mee vermaakt. King weet weer sterke personages neer te zetten en, vooral, vanuit hun perspectief het verhaal te vertellen. Vooral Brady Hartsfield is een te duchten personage, en King weet zijn psyche wat mij betreft prima te vatten.

Plottechnisch zie je een aantal zaken wellicht aankomen, maar het draait 'm meer om de sfeer, en dat zit zeker snor; op die manier blijft het toch een spannend boek, en het leest weer vlotjes weg. Deel 2 ligt hier al klaar, ik ga er zo meteen aan beginnen!

4 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 08:53 uur

geplaatst: vandaag om 08:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.