menu

Die Deutschen an der Somme 1914-1918. Krieg, Besatzung, Verbrannte Erde - Gerhard Hirschfeld, Gerd Krumeich en Irina Renz (2006)

Alternatieve titel: Duitse Frontsoldaten 1914-1918

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Duits
Oorlog / Waargebeurd

281 pagina's
Eerste druk: Klartext, Essen (Duitsland)

Op 1 juli 1916 begon in Noord-Frankrijk langs de Somme de meest bloedige slag van de Eerste Wereldoorlog. Slechts vijf maanden later bedroegen de verliezen van de betrokken Engelse, Franse en Duitse legers ruim een miljoen soldaten. Toen de Duitsers zich in 1917 terugtrokken leidde dat tot de totale vernietiging van omliggende dorpen en gebieden. Vandaag de dag leven onder de betrokken naties zeer verschillende herinneringen aan dit 'mensenslachthuis'. Terwijl de Slag aan de Somme voor de Britten het keerpunt van de Eerste Wereldoorlog betekent, is hij in Duitsland nagenoeg vergeten. Toch heeft de Somme in de Duitse herinnering aan de oorlog in het interbellum nog een bijzondere rol ingenomen. De Duitsers zagen zichzelf toen niet als agressor, maar als verdediger: hun 'wacht aan de Somme' moest ertoe dienen het vaderland van oorlog en vernietiging gevrijwaard te houden. In 1918 raasde de strijd nog eenmaal over heel de Somme-regio. Dit boek belicht door middel van essays, talrijke documenten, foto's en kaarten de geschiedenis van een van de grootste oorlogstaferelen uit de wereldgeschiedenis. Voor het eerst worden ook de persoonlijke belevenissen van de betrokken soldaten en burgers gepubliceerd. De verhalen getuigen van loopgravenellende; ook van deportaties, dwangarbeid, ziekenzorg, inkwartiering.

Er zijn bij dit boek nog geen berichten geplaatst.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:30 uur

geplaatst: vandaag om 09:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.