menu

A Designated Man - Moris Farhi (2009)

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

348 pagina's
Eerste druk: Telegram, London (Verenigd Koninkrijk)

Osip keert terug naar zijn geboorteplaats, een afgelegen eiland in de Middellandse zee. Zijn familie is door eindeloze vetes steeds kleiner geworden, maar Osip probeert de draad weer op te pakken. Wanneer ook hij onder eeuwenoude eerwraak dreigt te bezwijken, sluit hij vriendschap met de man die hem naar het leven stond. Samen trekken ze eropuit om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de familievetes en het leven te laten zegevieren.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,0
Parabel over een eiland waar een vreemde patriarchale orde heerst waarbij iedereen aan eerwraak doet. Elke familie moet een gezant sturen - man of vrouw - die de eer van de familie verdedigt door uit moorden te gaan. Deze vreemde constructie is gekoppeld aan een verwrongen idee van mannelijkheid als iets dat bijna tot een religie gemaakt wordt.

Farhi schetst deze fantasiewereld met zoveel detail dat het geloofwaardig over komt. De roman heeft een archaïsche toon met oubollige metaforen en opgeklopt melodrama. Ergens heeft dat wel zo zijn charme en het draagt zeker bij aan de aparte sfeer van het boek. Toch ging het mij na verloop van tijd ook tegenstaan. Een groter punt van kritiek zijn de matig uitgewerkte karakters. Zij zijn onvoldoende psychologisch gemotiveerd om sommige radicale wendingen te rechtvaardigen. De hand van de schrijver en zijn bedoelingen komen te vaak aan de oppervlakte, terwijl de personages voor zichzelf zouden moeten spreken.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:04 uur

geplaatst: vandaag om 02:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.