menu

Waarom de Stoommachine Geen Chinese Uitvinding Is: Hoe het Westen Zo Welvarend Kon Worden - Maarten van Rossem (2013)

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Nederlands
Historisch / Ideeƫnliteratuur

128 pagina's
Eerste druk: Nieuw Amsterdam, Amsterdam (Nederland)

Een bekende historicus schreef eens dat er tussen de landbouwrevolutie van zo’n 12.000 jaar geleden en 1492 eigenlijk niets bijzonders is gebeurd. Zeker, wereldrijken ontstonden en verdwenen weer, maar het dagelijks leven van de modale landbouwer – of die nu in China woonde of in het Romeinse Rijk, of in het Frankrijk van de late Middeleeuwen – is in al die duizenden jaren niet wezenlijk veranderd. In het halve millennium sedert Columbus Amerika ontdekte, heeft zich een revolutie voltrokken die wellicht nog ingrijpender is dan de landbouwrevolutie. De meedogenloze exploitatie van een nieuw continent, samen met de Reformatie, de militaire superioriteit van de Europeanen en de wetenschappelijke revolutie, hebben de Industriële Revolutie, die in de achttiende eeuw in Engeland begon, mogelijk gemaakt. Waarom juist in Engeland? Wat maakte dat land en West-Europa tijdelijk zo anders dan de rest van de wereld?

zoeken in:
avatar van Pecore
3,0
Na dit boekje en zijn vuistdikke pil over de Verenigde Staten, kan ik zeggen dat ik liever naar Van Rossem luister dan dat ik hem lees. Dat oeverloze uitwijden van hem, die eindeloze woordenbrij die menig gespreksleider de zenuwen bezorgt, kan ik altijd wel waarderen. Als hij schrijft is hij een stuk bondiger, komt hij meteen tot de kern. Dat maakt het allemaal zeer informatief, maar ook droog en taai.

Dit werkje is vooral een betoog over het Verenigd Koninkrijk (en daarmee West-Europa) als enige gedoodverfde plek voor de industriële revolutie, en niet China of India. Daar bestond weliswaar tot 1800 een veel grotere economie, maar er heerste ook een wetenschaps- en militaire cultuur die niet toereikend was voor zoiets als een industriële revolutie. Dat voor zo'n revolutie de ontdekking van de stoommachine noodzakelijk is gebleken, verklaart de titel van dit boekje.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:35 uur

geplaatst: vandaag om 12:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.