menu

One Summer. America, 1927 - Bill Bryson (2013)

Alternatieve titel: De Zomer van 1927

mijn stem
3,85 (13)
13 stemmen

Engels
Historisch

509 pagina's
Eerste druk: Doubleday, New York (Verenigde Staten)

De zomer van 1927 begon met één van de sleutelmomenten van de twintigste eeuw: Charles Lindbergh vloog als eerste non-stop over de Atlantische Oceaan. De zomer van 1927 was echter ook de zomer waarin de Amerikaanse effectenbeurs floreerde, de president slechts vier uur per dag werkte, een honkballer genaamd Babe Ruth het spel voorgoed veranderde, een beeldhouwer het idiote plan had opgevat om vier reusachtige hoofden in een berg te houwen en een gigantische overstroming gebieden rond de Mississippi blank zette. Het was de zomer waarin kranten in opkomst waren, de televisie uitgevonden werd, een bomaanslag werd gepleegd op een school in Michigan, Al Capones macht zijn hoogtepunt bereikte, een ondoordachte beslissing genomen werd die tot de Grote Depressie zou leiden. Het was de zomer waarin de Verenigde Staten de eerste stappen zette naar volwassenheid.

zoeken in:


avatar van mjk87
3,5
Vermakelijk avonturenboek. Het gaat natuurlijk om die zomer van '27, maar Bryson gebruikt die wel als kapstok voor de hele Twenties (en ook nog wel de periode daarbuiten). Hij vertelt veel en soms wel iets te veel, want zeker in de Epiloog moet je af en toe weer goed nadenken wie wie nu ook alweer was. Zijn stukjes zijn allemaal net kort genoeg om niet te vervelen, maar ook om niet echt te beklijven. Enkel vliegtuigpionier Lindbergh en honkballer Ruth worden als rode draad door de zomer gebruikt en blijven veel beter hangen. Dat alles vervlecht hij meestentijds in een goed lopend verhaal met veel anekdoten en typeringen die vermakelijk zijn (hoewel allicht niet altijd even accuraat, zoals de - verder vrij zure- recensie van NRC ook aangeeft). Wel is het jammer dat Bryson tegen het eind nog wat thema's (literatuur, film) wilde behandelen die niet echt in het lopende verhaal pasten en er wat los bijhangen, zij het dat ze wel interessant zijn. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 11:21 uur

geplaatst: vandaag om 11:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.