menu

Ensel und Krete - Walter Moers (2000)

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Duits
Jeugdboek
Sprookje / Humoristisch

255 pagina's
Eerste druk: Eichborn, Frankfurt (Duitsland)

Ensel en Krete zijn met hun ouders op vakantie in Bauming in het Grote Woud bij de bonte beren, maar al snel gaan de georganiseerde activiteiten hen vervelen. Als Ensel het idee krijgt om het verboden bos in te gaan en stiekem in een eik te gaan klimmen, laten ze een spoor van frambozen achter zodat ze de weg niet kunnen verliezen. Maar een passerend aardgnoompje houdt erg van frambozen, en verbergt ze allemaal in zijn hol. Al snel zijn Ensel en Krete hopeloos verdwaald. En wat ze dan in het bos allemaal tegenkomen, overtreft hun stoutste dromen! Dit beroemde sprookje uit de Zamonische mythologie wordt door Hildegunst von Mythenmetz treffend op papier gezet, en afgewisseld met wat een nieuwe revolutie zal betekenen in de literatuur van Zamonië: de 'Mythenmetzsche Abschweifung', dé oplossing voor schrijvers die het beu zijn steeds weer doorwrochte, mooi geformuleerde zinnen op papier te zetten en binnen de spanningsboog te blijven om lezers en critici te bekoren, maar zin hebben om gewoon een beetje tussendoor te zeveren over hun galblaas, het weer of de inrichting van hun werkkamer.

zoeken in:
avatar van Freud
4,0
Niet het beste, maar misschien wel het origineelste boek van Moers dat ik al gelezen heb. Ik heb in ieder geval nog nooit twee keer de slappe lach gekregen tijdens het lezen van een boek, dus dat record heeft-ie al.
Het basisverhaal van dit boekje is, zoals uit alles blijkt een sprookje, namelijk en vrij drastische herwerking van Hansje en Grietje (die eigenlijk enkel terug te vinden zijn in de namen van de twee kinderen, in hun verdwaald-zijn en in het feit dat ze non stop zitten te panikeren over een al dan niet verzonnen heks die in het bos zou moeten rondlopen). Dat verhaaltje is leuk, soms spannend, meestal vrij origineel, maar haalt het niet tegen Moers' andere hersenspinsels, sommige elementen uit Kapitein Blauwbeer worden zelfs opnieuw gebruikt, zoals de Tunneltrol en de hele locatie. Wat wel ab-so-luut geweldig is zijn de interventies van Hildegunst von Mythenmetz, de zogezegde schrijver van het boek, een omhooggevallen auteurspersoon die zichzelf beschouwt als het hoogtepunt van de literatuurgeschiedenis van zijn land, op alles en iedereen commentaar geeft (maar vooral op de gebeurtenissen in zijn eigen boek) en tussendoor nog zijn vete met een hem slecht gezinde criticus uitvecht door die te pas en te onpas voor het vuilst van de straat uit te schelden. Maar het leukste aan die interventies zijn het moment waarop ze komen: altijd op de meest spannende momenten van het boek, als de kinderen in alweer een totaal uitzichtloze situatie terecht gekomen zijn en enkel nog opgegeten kunnen worden, dàn komt hij tussenbeide met de allergrootste onzin, en lacht zijn lezers een beetje uit met hun slaafse positie waarin ze enkel te weten kunnen komen wat er nog gaat gebeuren als hij zin krijgt om dat te vertellen. Het lijkt voorspelbaar, maar het werkt ongelooflijk op de lachspieren.
In plaats van een boek over twee verdwaalde kinderen is het dus eigenlijk veel meer het relaas van een sympathieke maar hopeloos over het paard getilde schrijver, en in die zin een perfect vervolg (ook al is het eerst verschenen) op de jeugd van von Mythenmetz zoals die in De Stad van de Dromende Boeken uiteengezet wordt.
Het boek eindigt ook met een nogal uitgebreid overzicht van de andere boeken van von Mythenmetz, zoals dat vaak gedaan wordt door uitgevers om hun andere uitgaves wat te promoten, en hier blijkt opnieuw de grenzeloze fantasie van Walter Moers, want elk van die boeken waar je daar de korte inhoud van geschetst krijgt, bezit de capaciteit om opnieuw een van zijn bestsellers op te leveren. Het kan een zwakte lijken dat Moers blijft steken in die verzonnen wereld van hem, maar net als de Discworld creëert zo'n universum zoveel vrijheid dat hij er als auteur in kan doen wat hij wil, en dat is een situatie die hij niet zo snel zal opgeven denk ik. Zamonië zal nog een hoop drukinkt opeisen alvorens het uitgeput is.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:25 uur

geplaatst: vandaag om 19:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.