menu

De 360° Werknemer - Jan Blommaert, Paul Mutsaers en Hans Siebers (2012)

Alternatieve titel: De Nieuwe Arbeidscultuur en de Eindeloze Concurrentie

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Sociaal / Ideeƫnliteratuur

133 pagina's
Eerste druk: EPO, Berchem (België)

De relatie van de mens tot arbeid is de afgelopen decennia wezenlijk veranderd, met als hoogtepunt de invoering van flexicurity. In dit boek geven de auteurs een heldere en toegankelijke beschrijving van die verandering. In het nieuwe arbeidsmodel werken we niet meer om te leven, we leven om te werken. Meer nog, ons gehele leven en het geheel van onze persoonlijkheid worden nu uitsluitend in functie van arbeid gezien. Termen als 'versoepeling' en 'liberalisering' van de arbeid verbergen een volstrekt tegenovergestelde realiteit waarin de controle op de werkende mens nagenoeg totaal is. Elk aspect van onze persoonlijkheid kan worden gewikt en gewogen in functie van employability. De macht ligt zo meer dan ooit bij de werkgever, en psychotechnieken zoals coaching en leadership-opleidingen zorgen voor een volkomen geïndividualiseerde, hypercompetitieve arbeidsomgeving waarin de mens opnieuw simpelweg 'menselijke grondstof' is. Of in het Engels: human resource.

zoeken in:
avatar van Rainbow
4,0
Interessant pamflet waar ik vooral uit onthoud dat de evolutie die de huidige arbeidscultuur doormaakt, nefast gaat zijn voor het democratisch gehalte in onze maatschappij. Daarnaast werpen de auteurs ook andere interessante stellingen op die zeker een meer uitgebreide discussie verdienen tussen alle betrokken actoren. Vooral de inherente stelling dat de EU door het arbeidssysteem dat ze cultiveert haar eigen democratisch gehalte dreigt onderuit te halen, is een interessante these.
De aandacht voor het belang van taal in de percipiëring van arbeidsprocessen wordt ook mooi verduidelijkt.

Wat ik mis, en dat is tegelijk het grootste punt van kritiek, is een echte analyse over de grondoorzaken van deze veranderende cultuur. Het lijkt me al te makkelijk om altijd maar de drang naar winsten, dividenden en het kapitalisme tout court hiervoor aan te wijzen. M.i. gaan de auteurs voorbij aan de sociaal-economische context die deze situatie in de hand werkt, vergeten ze dat ook kleinere garnalen de vruchten van een economisch voordelig klimaat kunnen plukken (uiteraard veel minder dan kapitaalintensieve spelers).
Ook de kritiek op het invasieve karakter van die nieuwe arbeidscultuur in de persoonlijke levenssfeer dient genuanceerd. Velen ervaren dat element ervan net als een voordeel en ervaren het als bevrijdend. Wat tegengesteld is aan wat de auteurs poneren. In dezelfde lijn ligt ook de kritiek op het life long learning. Dat lijkt me net een erg belangrijk element te zijn om de positie te handhaven op de arbeidsmarkt - los van leeftijden en concurrentie met anderen. Bovendien wensen veel werknemers in staat gesteld te worden zich te ontplooien. Een werkgever die hen daarin faciliteert, is ook positief - uiteraard gaat dat niet voor elke werknemer op, maar toch een aanzienlijk deel. Getuige daarvan de vrij brede interpretatie van de wetgeving inzake cursussen/opleidingen die in aanmerking komen voor educatief verlof of studiekosten.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:32 uur

geplaatst: vandaag om 09:32 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.