menu

Nejimakidori Kuronikuru - Haruki Murakami (1994)

Alternatieve titels: De Opwindvogelkronieken | The Wind-Up Bird Chronicle

mijn stem
4,34 (308)
308 stemmen

Japans
Psychologisch

864 pagina's
Eerste druk: Shinchõsha Ltd., Tokyo (Japan)

De kat van Toru Okada, die zijn baan heeft opgezegd en zijn tijd vult met koken, lezen, luisteren naar jazz en opera en bier drinken, is spoorloos. Zijn vrouw, die zich steeds afstandelijker gedraagt, wil de kat per se weer terugvinden. Dan komt zij ook ineens niet meer thuis na haar werk. De tocht die daarop volgt, op zoek naar zijn vrouw en kat brengt hem in contact met een aantal bizarre mensen, zoals twee gestoorde zusters, een tamelijk vreemde tiener, een oude soldaat die de slachtingen in China net voor de Tweede Wereldoorlog heeft gadegeslagen en een zeer dubieuze politicus.

zoeken in:
5,0
Ik ben niet zo`n lezer, film en muziek kunnen me veel meer bieden dan een verzameling lettertjes op papier - dacht ik. Het is eigenlijk vrij eenvoudig; De Opwindvogelkronieken is niet minder dan een openbaring voor mij. Murakami schetst het ogenschijnlijk doodgewone leven van een Japanse dertiger en laat dat stukje bij beetje steeds meer ontsporen. Niet zozeer maatschappelijk, maar vooral spiritueel. Simpele feitjes komen op losse schoeven, realiteit wordt surreëel en absurdisme een dagelijks terugkerend verschijnsel. Wanneer alle zekerheid verdwijnt vindt Toru Okada alleen nog antwoorden in zijn onderbewuste - door Murakami gepresenteerd als een op zichzelf staande realiteit. Maar is er wel verschil tussen waken en dromen? En maakt dat uit?

De Opwindvogelkronieken is vormgegeven als een schijnbaar ongestructureerd web van verhalen, en verhalen in (andermans) verhalen. Ik las in het nawoord dat Murakami schrijft zonder 'script', maar vooral vanuit een bepaald uitgangspunt op inspiratie en instinct. David Lynch comes to mind. Lekker ronddobberen in bevreemdende hersenspinsels, langzaam slurpt Murakami's wereld je op. Soms droogkomisch (instantpudding en macaronischotels), soms beklemmend (de put), maar vooral bedwelmend in z`n aaneenschakeling van de dingen die nét een beetje anders zijn.

4,5
Enkele jaren geleden werd ik door een vriendin op dit boek gewezen. En ook voor mij was het een openbaring. Hoewel bovenstaande reactie een goed beeld geeft, is het precies uitleggen waar dit boek over gaat onbegonnen werk. Ik kan alleen maar zeggen: mensen, lees dit boek! Het is een absolute aanrader. Laat je niet afschikken door het aantal pagina's. Het boek grijpt je vanaf het eerste hoofdstuk en neemt je mee in een surrealistische en absurde wereld, zoals alleen Murakami deze kan scheppen. Verwacht echter geen geisha's en samoerai in dit boek, Murakami's verhalen spelen zich over het algemeen af in het moderne Japan. En verwacht al helemaal geen einde, waarin alle verhaallijnen netjes bij elkaar komen. Want in dat geval zal je bedrogen uitkomen.

avatar van Aurum
5,0
ShakmUWontBreakm schreef:
...Ik kan alleen maar zeggen: mensen, lees dit boek! Het is een absolute aanrader.


En toch geef je een 0,5* voor dit boek

4,5
Was mij nog heel niet opgevallen. Stom, moet per ongeluk gebeurd zijn.

4,5
Absoluut een bijzonder boek. Aangrijpend als het gaat om de persoonlijke levensverhalen van zowel de hoofdpersoon als anderen die hij ontmoet. Ook een tikje filosofisch, als het gaat om de vraag wat nog werkelijk is en wat je ware zelf is. Maar ook absurd, hilarisch, beklemmend, fascinerend, duizelingwekkend, onbegrijpelijk, spannend. Het is echt een belevenis. Klinkt wat vreemd misschien, alsof je een pretpark aanprijst, maar het is niet anders te omschrijven. Je maakt wat mee.

Ik heb het net eens opgezocht, maar het deuntje dat steeds terugkomt "The Thieving Magpie" van Rossini is (in elk geval bij mij) beter bekend onder de oorspronkelijke naam: "La Gazza Ladra". Hier een link.

avatar van DvonGeem
5,0
Dat deel en in Mongolie en die lange scene in de put.
Fantastisch boek. Ik moet hem in mijn vakantie maar weer herlezen

avatar van Zelva
Berichten verplaatst naar Haruki Murakami

avatar van Prowisorio
5,0
Wat een fantastisch verhaal... fantastisch als bijvoeglijk naamwoord en als waardeoordeel .

Toru Okada is een mens naar mijn hart: van de 12 benodigde stappen bij het strijken van een overhemd tot het mediteren in een put tot het verkleumen bij een diepgevroren eendenvijver (zonder eenden) samen met May Kasahara... die volslagen openheid, meegevende onbuigzaamheid, dat oneindige geduld en de onbevangenheid waarmee alles, maar dan ook werkelijk alles, iedereen en elke situatie (dromend of 'wakker') tegemoet getreden wordt... wat een mens.

Maar ook alle andere personages zijn geweldig.. May Kasahara bijvoorbeeld. Zij is ook degene die de hoofdrol speelt in het absulute hoogtepunt (voor mij) van het boek: de maffe dochter van een paar boomkikkers. Tegen mijn gewoonte in heb ik op blz. 631 een ezelsoortje gemaakt.. dit stukje wil ik lezen en herlezen en herlezen en herlezen...

Haruki Murakami... wat een verteller!

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Prowisorio schreef:
Wat een fantastisch verhaal... fantastisch als bijvoeglijk naamwoord en als waardeoordeel .Haruki Murakami... wat een verteller!


Je bericht spreekt me erg aan. En wat ben ik blij dat het boek in de bieb klaarligt (wat ik in huis heb aan biebboeken ga ik gewoon allemaal terugbrengen zodat ik me in zijn geheel op deze roman kan richten)...
Beetje jammer wel dat ik hem in de praktijk gezien de feestdagen pas vrijdag kan ophalen.

avatar van Prowisorio
5,0
Oeps, zie nu dat ik het heb over een fantastisch verhaal... beetje dom, moet natuurlijk boek zijn... het boek barst van de verhalen!

Ik hoop echt dat je er net zo van geniet, psyche... dan heb je een aantal heerlijke uren voor de boeg. Tot die tijd kun je vast in de stemming komen door te luisteren naar La Gazza Ladra (via de link in Ingrid's bericht bv.)

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Prowisorio schreef:
kun je vast in de stemming komen door te luisteren naar La Gazza Ladra (via de link in Ingrid's bericht bv.)


Hmm, vanaf regel één met die muziek heerlijk om te lezen, als dit zo blijft ...

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
De Opwindvogelkronieken is een verslavend boek, de hoofdstukken zijn net als de beschreven citroenzuurtjes, ik heb mezelf beloofd dat ik naast de andere dingen die ik moet doen, vandaag best nog op wat hoofdstukken mag sabbelen.

Dit boek stevent linea recta naar de 5*

avatar van Grovonion2
3,5
En het beste is: ik moet hem nog lezen

avatar van DvonGeem
5,0
Bofkont.

avatar van Grovonion2
3,5
Ja wat dit betreft, besef ik ook wel al heb ik hem bewust nog op de kant gehouden en eerst al de rest van hem verzameld en gelezen.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Grovonion2 schreef:
Ja wat dit betreft, besef ik ook wel al heb ik hem bewust nog op de kant gehouden en eerst al de rest van hem verzameld en gelezen.


Ik vermoed dat wanneer je alle boeken van Murakami wilt lezen dit een goede zet is. Ik heb De Opwindvogelkronieken uit en ik vraag me af of andere titels me net zo kunnen raken. Waarschijnlijk niet.

De Opwindvogelkronieken is zo'n roman waarvan ik aanvankelijk wilde dat er geen eind aan kwam. Murakami nam me mee in een stroom van buitenissige gebeurtenissen, het was alsof ik de juiste radiozender had gevonden. Tegelijkertijd had ik geen enkel vermoeden van wat komen zou.

Het lezen van dit 851 pagina's tellende werk was een ervaring die, toen ik me als lezer er steeds meer in verplaatste, het meest leek op een lucide droom, met fantastische, spannende maar ook beangstigende, beklemmende momenten. Mede hierom begon ik na zo'n 700 pagina's naar het eind te verlangen. Ik wilde wéten: hoe zou dit aflopen? Zou alles nog wel op zijn plaats vallen?

Mijn oordeel in een woord: buitengewoon ...

5*

avatar van FisherKing
5,0
Ben wel erg benieuwd geworden naar dit boek. Snel maar eens aanschaffen

avatar van FisherKing
5,0
Goed, aangeschaft met 5% korting vanwege mijn eigen duimvouwen. Nu dus voor 18 euro een briljant boek (al150 blz gelezen). HELP VRIJE TIJD !!!!!!!!!!!!!!

avatar van FisherKing
5,0
lngrid schreef:
Absoluut een bijzonder boek. Aangrijpend als het gaat om de persoonlijke levensverhalen van zowel de hoofdpersoon als anderen die hij ontmoet. Ook een tikje filosofisch, als het gaat om de vraag wat nog werkelijk is en wat je ware zelf is. Maar ook absurd, hilarisch, beklemmend, fascinerend, duizelingwekkend, onbegrijpelijk, spannend. Het is echt een belevenis. Klinkt wat vreemd misschien, alsof je een pretpark aanprijst, maar het is niet anders te omschrijven. Je maakt wat mee.


Eens, het is weergaloos geschreven.Ik heb het net eens opgezocht, maar het deuntje dat steeds terugkomt "The Thieving Magpie" van Rossini is (in elk geval bij mij) beter bekend onder de oorspronkelijke naam: "La Gazza Ladra". Hier een link.


De versie van the Wiener duurt te kort. Ik heb ergens de versie gevonden van de London Symphony Orchestra die precies even lang duurt om Spaghetti gaar te koken (rond de 10 minuten)

andere versie

avatar van BigBen
4,0
Wel... iedereen is zó enthousiast over dit boek dat ik het mij vanmiddag aangeschaft heb.

Volgende week vakantie...
dus tijd om ergens rustig in't zonnetje hiervan te genieten.

M'n score... na de vakantie.

Ik ben razend benieuwd !

Scribble
Na the Wind-Up Bird Chronicle kan ik Murakami m'n favoriete schrijver noemen. Ik had al meerdere meesterwerken van hem gelezen, maar dit is zonder twijfel de beste.

Het duurde even voordat ik er echt goed inzat. Bij andere Murakami's zat ik er al bij pagina 1 volop in. Hier duurde het echter een paar hoofdstukken. Maar toen ik er dan ook echt goed inkwam werd het een gewedlige ervaring. Het boek is opgedeeld in 3 delen. Het eerste deel is erg rustig geschreven met veel gevoel voor sfeer. Murakami weet dan ook als geen ander z'n wereld een magisch tintje te geven. Een goed voorbeeld is het afgesloten steegje. Door de beschrijving van Murakami wordt dat een gewedlig magische plek. Een soort twilightachtige plek, geweldig.

En dan zijn er ook nog de plekken die echt magisch moeten aanvoelen. De stukken in het hotel of de put zijn dan ook prachtig, ik zou wel een paar dagen in de wereld van the wind-up bird rondbrengen. De delen in de put zijn claustrofobisch maar tegelijkertijd aangenaam. Ook de dialogen zijn weer van sterk niveau. Sommige mensen klagen dat het een makkelijke manier is om pagina's te vullen. Maar ik vind ze heerlijk om te lezen en kan er echt in verdrinken.

Waar Murakami verder nog erg sterk in is is het creeeren van Characters. En ook hier slaat hij de spijker weer op z'n kop. Toru Okada is een heerlijk character, geweldig hoe hij leeft en tegen de wereld aankijkt. Ook andere characters zijn erg sterk. Murakami's characters zijn misschien niet altijd 100% realistisch. Maar ik heb wel altijd het gevoel alsof mensen zo in de realiteit ook zouden moeten reageren. Murakami weet een soort utopia te creeeren zonder dat alles goed en wel is. Vreemd maar wel erg leuk.

Verder laat hij op momenten ook duidelijk zien dat hij een ware meester is. In plaats van een paar hoofdstukken te vullen met handelingen. Laat hij gewoon de aftermath zien door een krantenkop. O zo simpel maar tegelijk geniaal. En z'n beschrijvingen laten je weer echt in z'n wereld leven. Bij Murakami lees ik dan ook nooit zinnen of hoofdstukken maar zie ik de scenes voor me.

Verder weer veel thema's, gebeurtenissen en zelfs characters die te linken zijn met ander werk van Murakami. En natuurlijk leuke verwijzingen naar Muziek en Literatuur.

En toch, toch kan ik er vooralsnog geen 5 aan kwijt. Waarom? Geen idee. Misschien dat het ooit nog eens komt. Maar voor nu een dikke 4.5 en een top 10 positie. Murakami weet van simpele handelingen iets dieps en moois te maken. En van ingewikkelde dingen iets normaals maken. Zeker een schrijver waarvan ik alles moet lezen. Al zal het pijn doen als ik alles heb gelezen.

4.5* Dik!

P.S: In de verhalen bundel The Elephant Vanishes staat het kortverhaal die dit heeft geinspireerd. Heb daarom die gelijk aangeschaft. Ik wil nog meer tijd rondbrengen in deze wereld!

Scribble
Ik ben er trouwens net achter gekomen dat er wat stukken uit de engelse vertaling zijn gesneden. Dit omdat de uitgever een limiet aan het aantal woorden had gesteld. Weet er misschien iemand of de Nederlandse vertaling wel compleet is? Het boek is wel dikker maar dat kan met het lettertype te maken hebben.

Ik voel me nu toch zwaar genaaid.

avatar van FisherKing
5,0
De Nederlandse vertaling is compleet volgens de vertaler. Hij baseert zich op de laatst uitgebrachte werken in Japan.

Scribble
Ah mooi bedankt. Dan zit er niks anders op dan het boek nog een keer aan te schaffen en te herlezen. Gelukkig is dat met dit boek geen straf.

Edit: Underground is ook in geknipte versie verschenen in het engels. Dus ik raad iedereen aan om de Engelse vertalingen te laten liggen, zuig edities!

avatar van Grovonion2
3,5
Over welke versies heb je het? Welke vertaler, welke uitgever?

Scribble
Naar mijn weten heeft elk Engelstalige versie het. De vertaler is/was Jay Rubin en ik heb hem vanmiddag een mail gestuurd. Hij wist me te vertellen dat enkel de Engelse en Duitse versies dit probleem hadden. (De versie die ik heb is btw van Vintage)

avatar van Grovonion2
3,5
Dezelfde versie die ik heb, erg spijtig. Een limiet van woorden, wat een zielige, economisch getinte beperking voor een uitgever van literatuur.

5,0
Zo dat was weer dik 800 pagina's genieten van Murakami of eigenlijk zou ik beter een kleine 900 pagina's kunnen zeggen want het voelde absoluut niet alsof het een opgave was. Na Norwwegian Wood had ik hem al gebombardeerd tot mijn favoriete schrijver maar na het enorm tegenvallende de jacht op het verloren schaap was ik toch wat huiverig voor de opwindvogelkronieken. Onterecht naar later bleek. Want wat is dit een mooi boek. Wat mij vooral iedereen keer opvalt is dat Murakami geen enkele moeite lijkt te doen om mooi te schrijven. Waar het hem in zit, ik weet het echt niet het is dat ongrijpbare dat bij Murakami alledaagse dingen zoveel mooier maakt dan in welk ander boek dan ook. Daar waar sommige schrijvers nog proberen moeilijk te schrijven doet Murakami dat minstens zo mooi en beeldend op een haast achterloze en doodenvoudige wijze. Ook nu weer zitten passages in dit boek die ik van mijn leven niet meer zal vergeten en dan vooral het prachtige en ontroerende verhaal op de rand van Mongolie. Een ander mooi aspect aan Murakami's boeken is dat je nooit precies weet waar hij heen zal gaan. Soms lijkt het of hij van de hak op de tak springt maar uiteindelijk is toch weer één geheel. Ook heb ik na de Opwindvogelkronieken weer een nieuw favoriet Murakami-personage. Daar waar in menig ander boek bijpersonages ook echt maar bijpersonages zijn is dat Murakami compleet anders. De bijpersonages zijn allemaal stuk voor stuk echter personages met een achtergrond en een aandeel in het verhaal. Allemaal hebben ze hun problemen en proberen die net als de hoofdpersonages op te lossen. Was in Norwegian Wood Midori nog mijn absoluut favoriete personage zoals hierboven beschreven heeft ze deze positie moeten afstaan. May Kasahara is namelijk de nieuwe ster aan het firmanent. Wat een fantastische meerwaarde is zij in het boek met haar heerlijke kijk op het leven en wat weet Murakami haar gedachtenkronkels ook weer prachtig op papier te zetten. Jullie hebben het natuurlijk al lang gemerkt. De Opwindvogelkronieken krijgt van mij een dikke vijf en gaat ook met stip mijn top tien van mooiste boeken ooit binnenkomen. Op naar de volgende Murakami.

5*

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
timbo_ schreef:
Wat mij vooral iedereen keer opvalt is dat Murakami geen enkele moeite lijkt te doen om mooi te schrijven


Juist daarom spreekt hij me aan, hij schrijft naturel en op

haast achterloze en doodenvoudige wijze. Ook nu weer zitten passages in dit boek die ik van mijn leven niet meer zal vergeten en dan vooral het prachtige en ontroerende verhaal op de rand van Mongolie.avatar van BigBen
4,0
Goed verhaal: Ja!
De moeite van het lezen waard: Ja!

De bijna heilig-verklaring voor Murakami die sommigen hier laten uitschijnen... Nee!
Voor mij niet, 't Is goed, maar niet zó goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:56 uur

geplaatst: vandaag om 01:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.