menu

Nejimakidori Kuronikuru - Haruki Murakami (1994)

Alternatieve titels: De Opwindvogelkronieken | The Wind-Up Bird Chronicle

mijn stem
4,34 (307)
307 stemmen

Japans
Psychologisch

864 pagina's
Eerste druk: Shinchõsha Ltd., Tokyo (Japan)

De kat van Toru Okada, die zijn baan heeft opgezegd en zijn tijd vult met koken, lezen, luisteren naar jazz en opera en bier drinken, is spoorloos. Zijn vrouw, die zich steeds afstandelijker gedraagt, wil de kat per se weer terugvinden. Dan komt zij ook ineens niet meer thuis na haar werk. De tocht die daarop volgt, op zoek naar zijn vrouw en kat brengt hem in contact met een aantal bizarre mensen, zoals twee gestoorde zusters, een tamelijk vreemde tiener, een oude soldaat die de slachtingen in China net voor de Tweede Wereldoorlog heeft gadegeslagen en een zeer dubieuze politicus.

zoeken in:
5,0
Soms lees je een boek in een ruk uit . Ik ben het met Dn!S eens dat het verhaal van de soldaat in de put heel aangrijpend is. Soms denk je dat je een roman leest de andere keer weer een sprookje. Laat ik het er maar op houden dat je in een literaire 8 baan zit die geen moment verveelt.

avatar van Abubakari
4,0
Asaharo schreef:
De jongen in zijn kamer bv. Wat had dat er nu mee te maken, hij ziet iemand iets begraven, waarschijnlijk een kat, waarop Toru te weten komt dat zijn kat niet zijn kat is en daarna wordt er geen aandacht meer aan besteed.

Die jongen is toch Kaneel en die gebeurtenis is toc de reden waarom Kaneel nooit meer praat?

avatar van Asaharo
3,0
Abubakari schreef:

Die jongen is toch Kaneel en die gebeurtenis is toc de reden waarom Kaneel nooit meer praat?


Ja, dat zou best kunnen hoewel ik de specifieke details me niet zo goed meer herrinner. Waarom denk je dat?

avatar van Abubakari
4,0
Dat maakte ik op uit het hoofdstuk waarin Nootmuskaat vertelt waarom Kaneel niks meer zegt.
Dat gecombineerd met de gebeurtenis in de droom van Kaneel maakte dat ik dat dacht.

Niet dat het dan ook zo is, je kunt de boeken/gebeurtenissen naar eigen inzicht interpreteren.
Kun je heel moeilijk over doen en er heel veel dieps in proberen te zien, dat bepaalde personages eigenlijk niet bestaan maar deel uitmaken van hoe het hoofdpersoon in elkaar steekt. Dat zijn zwager eigenlijk zijn eigen slechte kant is. Zou best kunnen hoor, maar ik hou niet zo van dat gezoek in een boek. Zelf geef ik de voorkeur aan "Het is een apart universum en daar gebeuren aparte dingen in en komen aparte personages in voor". Dat is ook wat ik mooi vind aan Murakami's boeken. Een normale wereld waarin hele rare dingen kunnen gebeuren, de verhalen in het verhaal, de vreemde geschiedenissen van de personages en meer van zulks.

Wat dat betreft was dit ook weer een mooi boek. Hooguit wat aan de lange kant. Maar misschien heeft dat vooral te maken met dat ik niet lang daarvoor net 1q84 deel 1/2 en 3 achter elkaar gelezen had en een beetje te veel Murakami in korte tijd gelezen heb.
Desondanks dwaal ik nog steeds graag rond in zijn universum.

4,0
Toch wat teleurstellend, genoten van de eerste twee delen, deel drie verloor zichzelf wat in een poging om er een gepast einde aan te geven - had persoonlijk veel liever gezien dat de chaos en de worsteling die het dagelijkse leven is, gewoon bevestigd werd in een open einde.

4,0
Ik had precies hetzelfde gevoel, Timon. Zie mijn reactie van 18/08/2011.

avatar van rilajem
5,0
Wat een mooi boek heerlijk gewoon om te lezen. Mij tweede Murakami na Norwegian Wood. Er gebeurt echt veel in verschillende verhaallijnen maar het blijft maar boeien:). En nou maar naar
een volgend boek van deze briljante schrijver.

5,0
AB1
Ik heb hem een tijdje geleden in het Nederlands gelezen en ik ben van plan hem binnenkort in het Engels te lezen (aangezien meeste mensen hier zeggen dat Murakami in het Engels nog iets mooiers is.) Maar wat is er dan precies weggelaten?

yorgos.dalman
Ik heb het geloof ik al eens eerder gezegd maar daar waar ik Murakami’s ‘kleinere’ romans als Ten zuiden van de grens, Spoednikliefde en After dark, redelijk goed kan waarderen, daar doen zijn ‘grote’ klassiekers als Kafka op het strand, Dans dans dans en nu De Opwindvogelkronieken mij nauwelijks iets.
Ik erken onmiddellijk dat Murakami’s een vlotte, frisse en originele vertelstijl heeft maar het is me allemaal teveel los zand, teveel bomen die mij het zicht op het bos onttrekken, en emotioneel raakt het me amper.

avatar van Lalage
4,5
Als je nog nooit iets van Murakami hebt gelezen, dan zou ik je aanraden om niet met De opwindvogelkronieken te beginnen. Maar als je eenmaal gegrepen bent door zijn fantastische stijl, sla deze dan vooral niet over.

De opwindvogelkronieken – Haruki Murakami | Lalagè leest - lalageleest.wordpress.com

Mijn derde Murakami (eerst 1q84, daarna Norwegian wood) en ik ben na jaren weer eens echt onder de indruk van een boek. Nog maar halverwege met lezen... ik vind het heel vreemd: het kleine van een kort verhaal verpakt in een roman, als iemand begrijpt wat ik bedoel.

avatar van Bacon
3,0
Het begon zo mooi. Ik kon me er alles bij voorstellen hoe het jonge stel met kat samen leefden. Toru Okadu die lekker ontslag had genomen en in de steeg altijd het jonge, grappige meisje May Kasahara ontmoette. Daarna de mysterieuze verdwijning van zijn vrouw en de geweldige brieven van luitenant Mamayi. Het avontuur in Mongolië bij de rivier, waar een van de mannen levend gevild werd was echt prachtig.

Toen later de verhalen over de dierentuin volgde begon het me allemaal een beetje te vervelen. Ik heb kleine delen daarvan ook geskipt en het boek een paar weken weggelegd. Vandaag het boek weer opgepikt en meteen uitgelezen. Het einde was helaas toch een kleine tegenvaller, maar desalniettemin toch een mooi boek!

Gast
geplaatst: vandaag om 19:15 uur

geplaatst: vandaag om 19:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.