menu

Dar - Vladimir Nabokov (1938)

Alternatieve titels: De Gave | The Gift | Дар

mijn stem
3,75 (8)
8 stemmen

Russisch
Autobiografische Roman

488 pagina's
Eerste druk: Sovremennye Zapiski, Parijs (Frankrijk)

In de vijf hoofdstukken van het boek wordt de waarde en de vitaliteit van de Russische literaire traditie gevierd. Fyodor Godunov-Cherdyntsev, een jonge Russische immigrant die in Berlijn leeft, is een begenadigd schrijver. Zijn meditaties over kunst en het bewustzijn van de kunstenaar zijn de rode draad doorheen het boek. Zijn uiteindelijke doel betreft het ultieme boek van zijn dromen te kunnen neerpennen, onder de titel De Gave.

zoeken in:
4,5
Na Lolita het beste dat ik heb gelezen van Nabokov. Het is de laatste van zijn Russische romans, een ultiem eerbetoon aan de Russische literatuur, vóór hij definitief in het Engels begint te schrijven (in Amerika). De thematiek van zijn Amerkaanse romans, met name The real life of Sebastian Knight en Lolita, is hier al duidelijk hoorbaar, maar qua breedvoerigheid, taal en namenovervloed bijvoorbeeld, staat het dan weer dicht bij de echte Russen. Anderzijds is Nabokov als groot literatuurkenner ook diep beïnvloed door de West-Europese grootmeesters, en voel ik zijn roman(s) soms aan als het midden tussen Proust, Joyce en Musil. Zijn meest geliefde stijl is alleszins die van de parodie en ironie. Qua intellectualiteit en inspiratie doet De Gave mij dan weer denken aan mijn geliefde Kundera, maar die is natuurlijk een stuk jonger... Zwevend tussen nostalgie en dynamisme...

Gast
geplaatst: vandaag om 14:33 uur

geplaatst: vandaag om 14:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.