menu

De Leeuw van Vlaenderen, of De Slag der Gulden Sporen (1302) - Hendrik Conscience (1838)

Alternatieve titel: De Leeuw van Vlaanderen

mijn stem
3,50 (23)
23 stemmen

Nederlands
Historisch / Oorlog

376 pagina's
Eerste druk: L.J. De Cort, Antwerpen (België)

In het jaar 1302 is Vlaanderen bezet door de Fransen. Philippa, de dochter van graaf Gwijde van Vlaanderen is gevangen genomen. Om te proberen haar vrij te krijgen, gaat Gwijde met een delegatie van 50 Vlaamse edelen naar Compiegne, waar de Franse koning Filips de Schone op dat moment verblijft. Als zijn vrouw, Johanna van Navarra erachter komt dat Filips de dochter van Gwijde wil vrijlaten, laat zij de hele groep kerkeren. Onder hen is ook Robrecht van Bethune, hij is de zoon van Gwijde en hij wordt door iedereen ‘de leeuw van Vlaanderen’ genoemd. Alleen Diederik de Vos weet te ontsnappen...

zoeken in:
avatar van Domi Jacques
3,0
Het bekende boek Vlaamste trots. Zeker lezen, ondanks soms oubollige taal!

avatar van Jasper
3,5
'De Leeuw van Vlaenderen' is een must-read voor mensen die iets willen weten over literatuur in de negentiende eeuw. In zekere zin is Conscience een buitenbeentje. Wat hij doet is in zijn tijd (1838) al hopeloos achterhaald, maar het wordt toch een groot succes. Dat is voornamelijk omdat het een Nederlandstalige roman is. In Belgie bestonden nog geen Nederlandstalige romans (Consciences 'In 't Wonderjaer' uit 1836 was de eerste). Natuurlijk spraak ook de inhoud vele mensen aan. De Guldensporenslag gaf het pas ontstane Belgie een historische gelegitmimeerde identiteit. Het is in deze sfeer dat deze nationalistische roman gezien moet worden. Het verhaal en de stijl zijn een verschrikking om door te komen voor de 21e-eeuwse lezer. Consciences tijdgenoten kunnen soms nog modern aandoen (Fransen en Russen voornamelijk) maar deze Antwerpenaar is dat zeker niet! Maar toch... lezen als je de sfeer van de eeuw van het nationalisme wilt proeven: de negentiende eeuw.

avatar van Zelva
Jasper schreef:
Het verhaal en de stijl zijn een verschrikking om door te komen voor de 21e-eeuwse lezer.


Geen probleem mee gehad, zelfs niet op de middelbare school. Al was dat natuurlijk niet in de eenentwintigste eeuw.

avatar van Jasper
3,5
Knap als je door de originele tekst heen kan komen. Of de 'hertoetste' versie gelezen?

avatar van Grovonion2
4,0
Ik vermoed dat ik een moderne versie heb gelezen (met geel kaft) maar had met die versie alvast geen problemen. Het las erg vlot en dat op 12 jarige leeftijd.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:03 uur

geplaatst: vandaag om 01:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.