menu

The Kraus Project - Jonathan Franzen (2013)

Alternatieve titel: Het Kraus-Project

mijn stem
3,00 (1)
1 stem

Engels
Ideeƫnliteratuur

248 pagina's
Eerste druk: Farrar, Straus & Giroux, New York (Verenigde Staten)

Karl Kraus (1874-1936) wordt in de Duitstalige wereld beschouwd als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse schrijvers, maar in de rest van de wereld is hij veel minder bekend. Kraus was een van de populairste satirici in de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse Donaumonarchie, en zijn stukken over de Duitse en Oostenrijkse politiek en pers behoren tot de beste van de essayistiek van zijn tijd. Jonathan Franzen, die zelf enkele jaren in Duitsland woonde, ontdekte Kraus’ werk en vertaalde een paar essays, omdat ze subliem geschreven zijn en veel zeggen over onze eigen tijd. Maar dit boek bevat niet alleen een vertaling; juist voor de lezer van nu wisselt Franzen Kraus’ teksten af met zijn eigen commentaar. Waar Kraus fulmineerde tegen de industrialisering van de maatschappij en de manipulatie door de Weense media, is Franzen niet bang om onze eigen tijd van de nodige kritiek te voorzien.

zoeken in:
avatar van liv2
Tja, en met de teloorgang en de moeilijkheden die uitgeverijen nu doormaken (WPG, 100 banen geschrapt deze week, Anthos, noem maar op) zeer actueel. Wat hij zegt over het feit dat, als een verkoper(Amazon) ook zelf boeken gaat uitgeven, mensen zal betalen om '5 sterren' quoteringen te gaan geven aan (kut) boeken is al zeker. Andere boeken, uitgegeven bij andere uitgeverijen, zullen weinig of geen positieve reacties krijgen. De vraag is natuurlijk wel of Franzen de lezer (of de mens in het algemeen) niet wat onderschat. De doorzichtigheid van dat alles zou toch moet duidelijk zijn. Het zal er vingerdik bovenop liggen. En ik gebruik bewust het woord 'zou'. De sporadische boekenkoper zal er zich wel degelijk door laten leiden. Het is een beetje hetzelfde als bij reclame, je denkt dat het je niet beïnvloedt maar dat doet het wel.Voor je het weet kom je met een kar eten thuis dat onbewust voor 80% is ingegeven door reclame, zelfs al beweer je van niet. Het zal dus ook bij boeken zo zijn. Dus hij heeft wel een groot punt vind ik. Dat literatuur, of beter gezegd , het kopen van boeken, door de 'marketing boys' zal gestuurd worden door manipulatie vind ik erg. Er is gewoon geen ontsnappen aan....

Amazon-baas is volgens Jonathan Franzen een van de ruiters van de Apocalyps - nrc.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 16:17 uur

geplaatst: vandaag om 16:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.