menu

I Am Pilgrim - Terry Hayes (2013)

Alternatieve titel: Ik Ben Pelgrim

mijn stem
3,82 (92)
92 stemmen

Engels
Thriller

736 pagina's
Eerste druk: Bantam Press, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek. Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

zoeken in:
avatar van Reijersen
4,5
De dikte van het boek kan je wellicht iets tegenstaan, maar als je het boek leest merk je die dikte eigenlijk alleen aan het gewicht, maar niet aan de vaart waarin je door het boek werkt.
Het boek is als het ware opgedeeld in twee verhalen. Aan de ene kant de in zichzelf gekeerde held tegen wil en dank. Aan de andere kant de bevlogen slechterik met het geniale plan. Terry Hayes neemt goed de ruimte om de personages te introduceren en diepte mee te geven. De locaties zijn levendig verhaalt en de personages worden goed tot leven gebracht. De genoemde twee verhalen raken gaandeweg meer en meer verstrikt om uiteindelijk in de ongeveer laatste 250 a 300 pagina’s samen te komen in een ultieme finale. Vooral dit laatste stuk zorgt er voor dat je dit boek niet meer weg kan leggen. Maar ook over de gehele linie is ‘Ik Ben Pelgrim’ en meer dan erg sterk boek geworden.

Dus ben je een liefhebber van goede thrillers en kan je een beetje door het Amerika is de Allerbeste Jongetjes van de Klas-toon heen lezen dan kan je eigenlijk niet om dit fantastische boek heen.

(bron: blog)

avatar van henksluis
2,5
Humorloos boek.
Had meer verwacht

avatar van james_cameron
4,0
Extreem dikke pil, maar gelukkig wel de moeite waard, deze debuutroman van voormalig scenarioschrijver Terry Hayes, bekend van oa Mad Max en Dead Calm. Goed geschreven, met een spannend plot en tot in detail uitgewerkte personages. Hier en daar had de boel wel iets ingekort kunnen worden, maar overwegend zit het wel goed met het tempo en wordt de spanning vakkundig opgebouwd.

avatar van handsome_devil
3,0
Ik vond lang niet alles boeiend aan dit boek, maar de laatste paar honderd pagina's heb ik toch wel verslonden. Het einde vond ik dan weer ontzettend irritant. Zo zoetsappig hoeft het van mij allemaal niet.

Vond veel stukken best wel slepen. Die hele Dodge moordzaak vond ik bijvoorbeeld totaal niet boeiend en ook van de eerste paar honderd pagina's als de verteller en de Saraceen geïntroduceerd worden vond ik lang niet alle passages even interessant. Hayes wordt geroemd om het uitvoerig introduceren van karakters, maar van mij had-ie het wel wat korter mogen houden. Misschien komt dit ook omdat de personages, ondanks alle uitweidingen van Hayes, uiteindelijk toch heel erg eendimensionaal blijven en weinig diepgang krijgen.

Dan is er nog de schrijfstijl waar ik toch wel meer dan eens over gevallen ben, maar dit is een probleem dat ik wel met meerdere thrillers heb. Vaak gaat het de schrijver toch vooral om de inhoud van het verhaal en niet zozeer om de vorm, en dat vind ik persoonlijk jammer. Ik ben toch best wel veel lelijke zinnen tegengekomen in dit boek om nog maar te zwijgen over een groot aantal literaire clichés dat de revue passeert.

Ook bepaalde relaties tussen personages vond ik, ondanks het vele uitweiden van Hayes, niet goed uit de verf komen en ze voelden voor mij vaak een beetje afgeraffeld aan. En dan zijn er ook nog bepaalde gebeurtenissen die ik eerder als lachwekkend dan als spannend heb ervaren.

Maar goed, zoals ik al zei, de laatste tweehonderd pagina's ben ik echt doorheen geracet. Als dit boek eenmaal op dreef is en de spanning er goed in zit, vallen bovenstaande problemen ineens een stuk minder op. En dat is graag hoe ik mijn thrillers heb: zo spannend dat al het andere er eigenlijk niet meer toe doet. En nu ik dit boek uit heb vind ik toch dat alle puzzelstukjes op bevredigende wijze op hun plek zijn gevallen. Ik heb het grootste deel van dit boek met een onvoldoende in mijn hoofd gezeten, maar gezien die laatste hoofdstukken valt mijn score toch wat hoger uit.

avatar van stambec
4,0
ik sluit me aan bij een aantal voorgangers. soms vallen dingen wel heel toevallig op hun plek. echter heeft het me niet erg gestoord. een lekker boek waar je ondanks de redelijke omvang zo doorheen bent. vier paarse sterren en zeker een aanrader!

Gast
geplaatst: vandaag om 23:29 uur

geplaatst: vandaag om 23:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.