menu

Het Eerste Licht boven de Stad - Thomas Verbogt en Frans Kusters (2013)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Nederlands
Autobiografisch

269 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

Thomas Verbogt en Frans Kusters leefden bijna een halve eeuw samen in de literatuur. Ze wisselden vele brieven over de grote en minder grote vraagstukken van literatuur, leven, verbeelding, collega-schrijvers en allerhande dagelijkse onderwerpen die niet aan hun literaire blik konden ontsnappen. De vriendschap werd ruw onderbroken door de dood. Als altijd kwam deze te vroeg, en Verbogt besloot namens Kusters alsnog gehoor te geven aan een eerder plan hun levenslange gesprek vast te leggen in literaire vorm. Een boek over schrijven, over jongens die ouder werden maar toch jongens bleven. Een boek over de gesprekken die ze hadden, over hun afscheid, over wat er afgerond werd en niet meer afgerond kon worden. De helft van het boek is ingeruimd voor een keuze uit de verhalen van Frans Kusters.

zoeken in:
avatar van Bassievrucht
Uit mijn interview met Verbogt over Kleur van geluk

Het boek start met Frans Kusters, een dierbare vriend en schrijver, en hoewel ik hem niet bij naam noem is dat wat beschreven wordt wel exact zo gebeurd. Toen ik in 1979 voor het eerst bij hem over de vloer kwam kreeg ik direct het gevoel dat we vrienden waren. Dat gevoel bleek juist te zijn.

Hoewel de tijd voorbij streek – we werden ouder, kregen relaties – bleven we in onze vriendschap altijd die jongens van toen; hoe we lachten, de manier waarop we muziek beleefden en de wijze waarop we over schrijven dachten.

Toen Frans vorig jaar vlak voor mijn zestigste verjaardag overleed, dacht ik: nu is die jeugd voorbij. Daarom schrijf ik ook ergens in het boek 'ik wordt enorm zestig'. Na zijn dood voelde ik me opeens veel ouder, toen hij stierf ging een deel van mij met hem mee.


[....] Frans en ik spraken vaak over de dingen die we samen hadden meegemaakt. We hebben het regelmatig over dat grote insect uit het eerste hoofdstuk gehad, dat onnoemlijke grote beest, die tijdens onze allereerste ontmoeting in de gordijnen hing. Adri van der Heijden – A.F.Th. – herkende de scène en stuurde mij een brief. Hij schreef: dat insect was de dood die toen al in de gordijnen hing.

Frans en ik hebben geen spectaculaire levens geleid, maar wel veel meegemaakt, vooral in geest. Nu hij weg is heb ik die herinneringen alleen nog maar voor mezelf. Daarom ben ik erg blij dat ik in opdracht van zijn uitgever een boek over hem maak. Ik schrijf zijn herinneringen op en heb daarbij het gevoel dat we het samen doen.

Laatst moest ik alvast een titel verzinnen. Toen herinnerde ik me hoe we samen uit de nachtcafés kwamen, en toen dacht ik:
Het eerste licht boven de stad. Die zal op zijn sterfdag 20 november verschijnen.

4,0
Interessant interview, Bassievrucht. bedankt.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:31 uur

geplaatst: vandaag om 03:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.