menu

Heller - Michael Berg (2014)

mijn stem
3,57 (7)
7 stemmen

Nederlands
Thriller

416 pagina's
Eerste druk: House of Books, Vianen (Nederland)

Tobias Heller, oprichter en eigenaar van Heller Entertainment Factory, is een internationaal succesvolle televisieproducent. ‘Ik kom van ver,’ zegt hij over zichzelf. Maar ondanks zijn succes is er de voortdurende hunkering naar erkenning. Aan de vooravond van zijn zestigste verjaardag wordt hij uitgenodigd als gast in 'Een goed gesprek', hét interviewprogramma van de televisie. Gestreeld door het verzoek stemt Tobias Heller in, niet wetend dat de drie uur durende live-uitzending wel eens zijn ondergang zou kunnen betekenen.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Opvallend weinig berichten bij een makkelijk toegankelijk werk dat naar mijn gevoel ook best veel aandacht gehad heeft in de media. Een eindoordeel gaat in de nabije toekomst volgen, maar ik vind het vooralsnog een heel amusante kritiek op het arbitraire onderscheid tussen hoge en lage cultuur.

avatar van Donkerwoud
3,5
Intrigerende zedenschets over een mediamagnaat die in een soort Zomergasten terechtkomt. Hij ziet het als de kroon op zijn eigen imperium, terwijl de programmamakers hem het vuur aan de schenen willen leggen over eventuele lijken in de kast. Een en ander mondt uit in een vermakelijk steekspel tussen de tegengestelde belangen van een populaire televisieproducent in een links bolwerk vol politiek correcte meningen.

Mooi hoe Michael Berg steeds weet te spelen met de oerangst dat alles wat je doet en zegt wordt bekeken en gewogen door andere mensen. Je voelt continu die spanning dat duistere kanten van het personage ontmaskerd gaan worden, hoe hij ook zijn best doet om die te verhullen met retoriek en acteerwerk. Na het lezen van deze roman ga je opeens heel anders tegen een programma als Zomergasten aan kijken. Niet meer als een veilig programma van de publieke omroep, maar als een gruwelijk kruisverhoor dat aan sensatie niks onderdoet voor waar de commerciële televisie mee aan komt zetten. De spanning wordt gekoppeld aan een plot dat door tijd en ruimte heen vliegt en daarbij op de juiste momenten met nieuwe aspecten van het hoofdpersonage aan komt zetten. Steeds als je Heller denkt te kennen, blijkt hij toch weer onverwachte dimensies te hebben.

Misschien zit hem in de gladde afwerking mijn enige puntje van kritiek: het grijpt allemaal net iets te mooi in elkaar, alsof elk los eindje opgelost moest worden met het uitlezen hiervan. Zelf ben ik meer een liefhebber van dat er uiteindelijk iets van het mysterie bewaard blijft.

avatar van mjk87
Donkerwoud schreef:
Opvallend weinig berichten bij een makkelijk toegankelijk werk dat naar mijn gevoel ook best veel aandacht gehad heeft in de media.


Ik volg best wat media, maar waar moet ik dit gezien hebben?

Klinkt niettemin best interessant.

avatar van Donkerwoud
3,5
Heb het zelf vooral voorbij zien komen via recensies en gewonnen prijzen. Daarnaast kwam ik de in het oog springende coveral werkelijk in elke boekenwinkel tegen.

Maar goed, ik wist tot voor kort zelf niet van het bestaan van Donna Tartt.

avatar van Arkan
4,0
Een super goed geschreven boek.
De schrijver weet een saai en onsympathiek persoon zodanig neer te zetten dat hij interesse wekt.

Het samenspel tussen het heden en het verleden, de flashbacks maken het verhaal echt af.
Het boek leest dan ook heel makkelijk, al zijn die overgangen soms even te abrupt, maar dat kan de pret niet bederven.

Kortom, een heel sterk verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:03 uur

geplaatst: vandaag om 17:03 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.