menu

Gul Feber - Michael Rasmussen en Klaus Wivel (2013)

Alternatieve titel: Gele Koorts: Ten Koste van Alles naar de Top

mijn stem
4,00 (4)
4 stemmen

Deens
Autobiografisch / Sport

320 pagina's
Eerste druk: People's Press, Kopenhagen (Denemarken)

Zijn ritzege op de Col d’Aubisque in 2007 was een hoogtepunt, dat gevolgd werd door de diepst mogelijke afgrond toen hij zich ’s avonds in zijn hotel bijna van het leven benam, ontslagen uit zijn team en aan de schandpaal genageld voor de rest van de wereld. Michael Rasmussen vertelt in dit boek hoe hij zich als geboren winnaar een weg naar de top baande en hoe het was om zijn publieke leven te combineren met zijn verborgen dopingsleven. Hij spaart niemand: zichzelf niet, zijn voormalige teamgenoten niet, noch de managers van onder meer de Rabobank-ploeg, die allemaal precies wisten wat er gebeurde. Het is een ontluisterend maar tegelijkertijd persoonlijk verhaal over de professionele sportwereld en zijn dubbele moraal.

zoeken in:

avatar van Freud
Zonde dat boeken over wielrennen steeds om dezelfde reden aandacht krijgen in de pers, maar in dit geval vermoed ik wel dat het een spannend boek met veel drama zou kunnen opgeleverd hebben. Als het wat goed geschreven is natuurlijk.

3,5
Lijkt me een zeer interessant boek. Michael Rasmussen is samen met Floyd Landis toch wel de meest tragische persoon uit de afgelopen twintig dopingjaren in de wielersport. Goh, wat sliep ik slecht die nacht nadat hij uit de tour was gezet.

3,5
Interessant was het boek zeker; goed geschreven niet. Anders dan de boeken van Hamilton en Millar blijft Rasmussen heel erg afstandelijk. Je krijgt weinig tot niks mee van weerzin bij de eerste keer dat hij een spuit in zijn lichaam zette of van de angst die hij had om betrapt te worden. Alle 'onthullende' passages waren eigenlijk al eerder naar buiten gekomen; daar hoef je het dus ook niet voor te lezen. Wel is het heel interessant om te lezen hoe vanzelfsprekend het dopinggebruik nog was, ook ná Operacion Puerto (waar de verhalen van Hamilton en Millar ongeveer ophielden).

Al met al komt Rasmussen uit dit boek niet echt naar voren als een sympathieke vent: hij is eerder arrogant en egoïstisch. Toch had ik op een bepaalde manier met hem te doen, want zoals hij in het slot beschrijft is hij op een totaal andere manier behandelt dan bijvoorbeeld een Erik Zabel, die door een paar traantjes te laten gewoon door kon met zijn carrière terwijl het hele leven van Rasmussen verpest was, door min of meer het zelfde vergrijp.

Prima boek dat een aardige inkijk geeft in de wielerwereld van begin deze eeuw. Het zou alleen wel fijn zijn geweest als de vertaler van dienst ook maar een klein beetje verstand had gehad van wielrennen. Dit maakt de passages waar het over de wedstrijden zelf gaat vrij storend om te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:36 uur

geplaatst: vandaag om 09:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.