menu

The Rosie Project - Graeme Simsion (2013)

Alternatieve titels: Het Rosie Project | Don Tillman #1

mijn stem
3,75 (98)
98 stemmen

Engels
Psychologisch / Humoristisch

304 pagina's
Eerste druk: Text, Melbourne (Australië)

De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden. Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waarbij Don haar misschien zou kunnen helpen.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Er zijn een aantal redenen waarom ik lees: om iets te leren, om geprikkeld te worden, als tijdverdrijf maar ook om zonder pretenties geraakt of vermaakt te worden. Dat laatste is precies wat dit boek doet. Niets meer, en niets minder.

Een autist dus als hoofdpersoon. Of hij zich zo gedraagt als een echte is altijd lastig te zeggen, zolang hij maar geloofwaardig overkomt. En dat lukt Simsion in dezen wel. Hij kiest er voor vooral veel cijfers te noemen om dit te duiden. Iemand is geen 26 jaar oud, maar 26 en zoveel dagen. De tijden die worden afgesproken kloppen op de minuut, et cetera. Tillman heeft overigens geen extreme variant, want hij is onderwijzer en onderzoeker, kan op zichzelf wonen, kan met de meeste mensen praten (geen lichamelijk contact) maar hij mist vooral elke vorm van emotie. Dat leidt voor hem tot gênante situaties, maar bij de kijker tot humor. Toch maakt Simsion hem niet belachelijk. Met veel liefde beschrijft hij Tillman (vanuit het ik-perspectief ook) en toont juist daarmee de vele voordelen van zijn vorm van autisme. En dan als hij Rosie ontmoet worden er wel gaten geslagen in zijn ordelijkheid. Dit is mooi beschreven, temeer de meeste personen allemaal zo verdomde sympathiek zijn. Verder zit het boek vol humor en een aantal locaties in Australië die ik ook nog ken komen ook lang - dat is altijd leuk. Maar verder moet je ook niets verwachten; dit is echt zo een boek voor het moment, zonder al te diepgravende psychologie of uitgewerkte ideeën. Oké, er komt rakelings wel kritiek langs over verwachtingspatronen binnen de maatschappij, of de visie van de autist op de wereld, maar dat is nauwelijks het vermelden waard. Het zet je even tot nadenken maar is vooral grappig.

De stijl is vlot en vooral heel beeldend. Een enkele keer iets te veel duiding bij de situatie die ik zelf ook wel kon vinden, maar dat is niet storend. Duidelijk is wel dat dit zo een film kan worden, met Hugh Jackman als Gene, Emily Browning als Rosie en PT Anderson als regisseur, dan kan het wat worden, als zal PTA wel in Californië willen blijven.

Ik heb me dus vermaakt, en bijzonder goed ook. Nu is het jammer dat ik het boek uit heb, volgende week ben ik het ongetwijfeld weer vergeten, maar dat maakt niet uit. 4,0*.

avatar van liv2
3,5
mjk87 schreef:
Er zijn een aantal redenen waarom ik lees: om iets te leren, om geprikkeld te worden, als tijdverdrijf maar ook om zonder pretenties geraakt of vermaakt te worden. Dat laatste is precies wat dit boek doet. Niets meer, en niets minder.En daarom gaat het op mijn lijst, want dat zoek ik meestal ook in boeken. Ik was ook geraakt door dit boek, The Curious Incident of the Dog in the Night-time - Mark Haddon (2003)

avatar van mjk87
4,0
Zeker doen, gewoon een leuk boek. Bij Empire Falls had ik ook zoiets, en die heb je ook goed gewaardeerd toentertijd.

avatar van liv2
3,5
mjk87 schreef:
Zeker doen, gewoon een leuk boek. Bij Empire Falls had ik ook zoiets, en die heb je ook goed gewaardeerd toentertijd.


Inderdaad. Maar het top-boek wat dat betreft dit jaar is voor mij toch echt 'Het Been in de IJssel' Dat vond ik gewoon grandioos op alle gebieden die we hierboven aanhalen. Het jaar is nog niet ten einde maar voor mij het boek waar ik het meeste plezier aan beleefd heb dit jaar...

Een ideetje voor het einde-jaars topic eigenlijk. Niet wat was nou het beste boek gelezen, maar aan welk boek heb je het meest 'plezier' gehad... En dat is niet altijd hetzelfde....


4,5
Kreeg al gauw de associatie met de film As Good As It Gets, voor mij film nmr 1! Deze werd overigens ook nog genoemd in het verhaal!
Ondanks dat de verhaallijn wat op de film lijkt, heb ik erg genoten van het boek!

avatar van liv2
3,5
Een luchtig, mooi geschreven boek kan een mens deugd doen. Dit is er zo één. Wat ik zo erg fijn vond aan dit boek is het feit dat het verhaal niet verzandt, het blijft boeien. Maar het is even snel vergeten. Zoals mjk87 al eerder treffend zei: je wordt even vermaakt en geraakt. Als je dit zoekt, is dit het ultieme boek. Luchtig en vluchtig, maar op een hoog niveau. Het klinkt raar, maar bij dit boek werkt het gewoon.

avatar van Molly.
3,0
Heb het boek in eerste instantie na een aantal hoofdstukken weggelegd en dacht 2 sterren te gaan geven. De autistische kenmerken worden voornamelijk op het begin zo ver doorgetrokken dat dit wat ergernis oproept bij mij. 'Geestig', zoals op de kaft staat beschreven, maar dat is dan ook alles, meende ik. Echter ben ik gaandeweg het verhaal de hoofdpersonen in m'n hart gaan sluiten, en is het een echte 'feel-good'. Geen geniaal schrijverschap, een 'aardig' boek (daar blijf ik bij), maar zeker zeer vermakelijk.

avatar van Remco
3,0
In het Rosie Project volgen we onder andere Don, een autistiforme geniale wetenschapper, die op zoek gaat naar een levensgezel. In het begin moest ik wat wennen aan de ietwat ver doorgevoerde autistische kenmerken van de hoofdfiguur die tegelijkertijd zo zijn beschreven dat ze bijna vertederen.

De opbouw en afwikkeling van het verhaal is simpel en vermakelijk. Een snack voor tussendoor.... je weet wat je krijgt en dat is voor dat moment voldoende. Het zijn wat oppervlakkige emoties die wel gewoon werken waarbij het geheel nogal Amerikaans aandoet maar het Australisch blijkt te zijn. Kortom een ongecompliceerd boek waarbij je gewoon wordt vermaakt..... en heel eerlijk....... dat mag soms ook!

3,5
Vermakelijk, makkelijk te lezen en voor mij op sommige momenten toch (pijnlijk) herkenbaar... wel met een glimlach omdat het vanwege de ongecompliceerde schrijfstijl juist minder zwaar wordt.

Hoe knap ben je dan als schrijver.

avatar van Muuske
3,5
Erg vermakelijk.

3,5
Vermakelijk en goed leesbaar boek. Met veel glimlachmomentjes, maar heb niet het gevoel een meesterwerk te hebben gelezen.

4,0
Ik heb getwijfeld na het leuke begin van het boek of de schrijver dit humoristische peil wel het hele boek zou weten vol te houden. Maar dat is hem gelukt. Het is een onderhoudend en goed verhaal geworden over een man met een beperking, in dit geval Asperger. De interactie tussen hem en de Rosie die hij tegenkomt wordt treffend beschreven. Alleszins een prettig boek om te lezen, nu de natuur in ons land haar beste beentje voorzet en met dit weer ook uitnodigt tot een drankje. En dan sluit je ook aardig aan bij de inhoud van het boek.
En zoals we verwachten konden, er komt een film van dit boek aan.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:47 uur

geplaatst: vandaag om 01:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.