menu

A Storm of Swords - George R.R. Martin (2000)

Alternatieve titels: Een Storm van Zwaarden | A Song of Ice and Fire #3

mijn stem
4,40 (205)
205 stemmen

Engels
Fantasy

973 pagina's
Eerste druk: Bantam Books, New York (Verenigde Staten)

Onverminderd geselen kleine en grote veldslagen het continent Westeros. Verbonden worden even snel verbroken als ze worden gesloten, verraad woekert als een besmettelijke ziekte. Huis Lannister heeft zijn greep op de IJzeren Troon verstevigd, maar het zwarte schaap van de familie, Tyrion Lannister, verzet zich in stilte tegen de machinaties van zijn in intriges bedreven zuster, die zowel zijn vader als zijn verwende neef manipuleert.

zoeken in:
Gajarigon
Vandaag heb ik het eerste deel van deze roman (getiteld: Steel and Snow) uitgelezen. Het procédé van George R.R. Martin blijft grotendeels hetzelfde: elk hoofdstuk is gewijd aan één personage, wiens gedachtengang en standpunten dan geopenbaard worden aan de lezer. Door de grote hoeveelheid personages moet je wel bij de zaak blijven - de plaatsnamen en gebeurtenissen vliegen je aan hoog tempo om de oren - maar liever dat dan het meanderend gezanik dat wijlen Robert Jordan durfde neerpennen (in de mindere delen van zijn epos).

Maar over "A Storm of Swords" deel A dus. De spanning zit er al snel goed in, hoewel het vorige deel niet echt met een cliffhanger eindigde. In dit deel zijn er echter nog geen grote resultaten geboekt, maar dit zal in deel B vast wel zo zijn.

Een leuke gift van de schrijver aan de lezers is de blik in het hoofd van ser Jaime Kingslayer. Je zou hem zowaar sympathie gaan bejegenen, als je zijn kijk op de gebeurtenissen leest!

De Imp is als vanouds de sympathiekste kerel, hoewel Jon Snow aardig zijn best doet om te concurreren.

Mindere puntjes dan:

De hoofdstukken met Catelyn Stark moest ik meestal doorworstelen - haar zelfmedelijden werkte op den duur nogal irritant en ze viel vaak in herhaling.

Het lot van Arya, die wat in het rond zit te lopen en hier en daar naar mos zit te turen is nogal onduidelijk, en werkt na een tijd ook wat op de zenuwen.

Verder zitten er nogal wat - durf ik het zo te noemen? - gratuite erotische passages die eigenlijk aan het verhaal niets toevoegen. Blijkbaar is het een ongeschreven wet dat in fantasy altijd wat gestoei expliciet beschreven moet worden (cfr. Wheel of Time, Sword of Truth,...).

Maar wat mindere stukjes zitten er altijd in zulke dikke boeken, en ik reken ze zeker niet te zwaar aan. Voor deel A zou ik 4,25* geven. Als deel B op dit elan doorgaat zou dit wel eens het beste deel van de reeks kunnen zijn (of althans van de delen die al zijn geschreven en die ik al heb gelezen) !

Uitsmijter: op de hardback van de Nederlandse vertaling staat een spelfout in de hoestekst.

Gajarigon
Vandaag dan het tweede deel, "Blood and Gold", gelezen. Het tempo ligt een pak hoger, en er worden vele verhaallijnen samengebracht/geconcludeerd.

Er zitten enkele uitermate spannende stukken in, zoals het tweegevecht om het lot van Tyrion, de strijd aan de Muur en natuurlijke de epiloog.

Veel kan ik er eigenlijk niet over zeggen, gewoon dat het zeer veel leesplezier was. Voor deel B makkelijk 5*.

avatar van Chungking
5,0
Wat mij betreft het beste deel uit de reeks "A song of ice and fire" tot dusver. Zoals hierboven gezegd zijn in deel A een paar zaken net iets te lang uitgesponnen, maar deel B is echt onwaarschijnlijk sterk.

Niet kwaad ook dat er eens een serie is waar het derde boek in de reeks (voorlopig) het beste is. Bij vele fantasyseries is het eerste boek nog wel te pruimen, maar wordt het daarna erger en erger. Of soms is het al slecht in het begin, en betert het nooit. In tegenstelling hiermee heeft Martin een aantal verhaallijnen erg knap opgebouwd in de eerste twee boeken, die in dit deel tot een weergaloze climax leiden (beste voorbeeld is natuurlijk de 'rode bruiloft').

avatar van moviemeterman
5,0
Tegenwoordig heb ik tijdens het lezen van een fantasyboek steeds weer een gedachten sprongetje naar deze fantastische serie boeken.
Zo nieuwsgierig naar het vervolg op de verhalen van Deanyris, Arya, Jon, Tyrion en de vele anderen. Deze serie heeft toch wel een geweldige indruk nagelaten. Dit, ondanks het feit dat het toch weer even geleden is dat ik deze gelezen heb.

5,0
Wat een boek! Er zitten zoveel memorabele hoofdstukken in dat het haast niet meer bij te houden is. Het eerste deel komt misschien wat traag opgang, maar deze aanloop leidt tot verpletterende resultaten in het tweede deel.

Een vraag voor de mensen die zowel de serie gezien hebben als het boek gelezen. Ik heb nu net de eerste twee series gezien op tv maar het vervolg laat nog op zich wachten tot 2013. Daarom wou ik beginnen lezen vanaf seizoen 3. Maar is dat enigszins doenbaar of zou ik best de eerst twee boeken lezen om bij te zijn met alle verhaallijnen?

avatar van Slainte_Mhath
5,0
saidloyens schreef:
Een vraag voor de mensen die zowel de serie gezien hebben als het boek gelezen. Ik heb nu net de eerste twee series gezien op tv maar het vervolg laat nog op zich wachten tot 2013. Daarom wou ik beginnen lezen vanaf seizoen 3. Maar is dat enigszins doenbaar of zou ik best de eerst twee boeken lezen om bij te zijn met alle verhaallijnen?


De verfliming is heel trouw aan de boeken. Maar de boeken zijn beter, vooral uitgebreider.

Je kan het doen, je kunt ook, als je van lezen houdt en fan bent, de serie boeken kopen/lenen/lezen vanaf boek 1. Dan zal het verhaal nog veel duidelijker zijn.

5,0
Ik zou het niet aanraden. Uit boek twee is er veel veranderd, of weggelaten. Ikzelf ben vanaf boek twee begonnen na het kijken van de eerste serie, en dat ging wel. Maar toch raad ik aan om gewoon bij boek 1 te beginnen, omdat de series en de boeken toch wel twee andere werelden zijn

avatar van Bruno_6
4,5
Een Storm van Zwaarden is wat mij betreft voorlopig het beste van de eerste drie boeken van de reeks. Nog meer dan in de eerste twee delen word je hier bijna elk hoofdstuk verrast met een nieuwe (al dan niet onverwachte) wending. Een echte pageturner.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Nóg beter dan z'n voorgangers!

Overigens ben ik wel blij dat ik de boeken in het Engels heb aangeschaft.
Laatst in een boekenhandel las ik wat fragmenten van de vertaling.

Jon Sneeuw, Theon Grauwvreugd, Pinkje, de Kobold.... Dat klinkt voor geen meter als je het niet gewend bent.

Dit boek is zo goed, gedetailleerd en compleet dat ik ook 6 * zou geven als het kon.

Méésterlijk!

avatar van Bruno_6
4,5
Slainte_Mhath schreef:
Nóg beter dan z'n voorgangers!

Overigens ben ik wel blij dat ik de boeken in het Engels heb aangeschaft.
Laatst in een boekenhandel las ik wat fragmenten van de vertaling.

Jon Sneeuw, Theon Grauwvreugd, Pinkje, de Kobold.... Dat klinkt voor geen meter als je het niet gewend bent.

Dit boek is zo goed, gedetailleerd en compleet dat ik ook 6 * zou geven als het kon.

Méésterlijk!


Kwestie van gewoonte.

Ik lees de boeken in het Nederlands en in voor mij klinken die namen helemaal niet raar. In tegendeel, de Engelse namen in de serie lijken vreemd.

5,0
Dit boek is inderdaad waanzinning goed. Vanaf het tweede deel gebeurt er in elk hoofdstuk wel een verrassing of een wending die je niet verwachte. Ik vond vooral de hoofdstukken van Jon Snow extreem goed.

5,0
Verschrikkelijk goed boek. Ontzettend knap hoe Martin een spanningsboog creeert en weet vast te houden tot en met de epiloog.

5,0
Wederom geweldig !!

5,0
Ongelofelijk. Ik heb zelden zo'n irritatie bereikt na de Red Wedding en Arya's 'dood' (ik blader echt NOOIT vooruit, maar nu dus mooi wel). Emotionele irritatie, welteverstaan. Nog nooit heb ik op het punt gestaan een boek door te kamer te smijten omdat het zó ontzettend onverwachts verloopt. Subliem.

Geweldige personages, nieuw en al bekend en in dit boek nog veel epischer: Jaqen H'ghar, Littlefinger, Jaime Lannister als point of view character, Sandor en Gregor Clegane, Mance Rayder, Samwell en Qhorin Halfhand

Plottwists overal en zeker de tweede helft tilt de serie naar het voorlopige hoogtepunt.

Larsje
Beide delen nu uitgelezen. Ik vind zelf Staal en Sneeuw beter dan Bloed en Goud. Toch blijft Een Storm van Zwaarden wel een meesterwerk. Ook zijn de dood van Catelyn & Robb, Joffrey en Tywin erg spectaculair. Dit boek is zeker de vijf sterren waard.

avatar van J.Ch.
4,5
Nadat ik A Game of Thrones en A Clash of Kings relatief kort achter elkaar las, duurde het even voordat ik dit derde deel oppakte. Toen ik eenmaal begon, zat de vaart er snel in; halverwege ben ik echter gestopt en iets anders gaan lezen. Het uitstellen en het onderbreken van het lezen was niet omdat de serie me niet boeide, maar omdat ik opzag tegen een bepaald hoofdstuk. Wie het boek gelezen heeft of de serie gezien heeft, weet vast wat ik bedoel.

A Storm of Swords is echter veel meer dan the Red Wedding. Alleen al in letterlijke zin, dit boek is volgens mij de dikste van het stel. Het verhaal wordt nog eens uitgebreid met een aantal nieuwe personages en locaties. Bekende personages zie je ineens in een ander licht. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is Jaime. Ik vond het, toen ik de serie begon te kijken, niet te geloven dat ik ooit sympathie zou opvatten voor Jaime. Martin slaagt er echter in om mijn kijk op Jaime heel langzaam te veranderen - net zoals de Jaime aan het eind niet dezelfde is als aan het begin. Zo laat de schrijver zien dat hij meer kan dan een leuk plot bedenken. Niet dat het plot tekort schiet. In tegendeel...

Het verbaast me dat ik mezelf dit hoor denken, maar ik vond het plot soms wat teveel. Niet de gebeurtenissen op zich, maar hoe snel ze op elkaar volgen. Na de enorme impact van de dood van de Starks had het boek eigenlijk snel moeten eindigen, net zoals de vorige delen niet meer al te lang doorgingen na de grootste twist. In plaats daarvan krijgen we in A Storm of Swords nog een paar schokken te verwerken. Met name het middelste gedeelte raakt hierdoor wat uit balans. Daardoor maakt bijvoorbeeld de dood van Joffrey niet zoveel indruk als wel had gekund.

Het begin en einde vond ik daarentegen wel goed in balans. Er zijn veel meer hoofdstukken die minder zwaar op plot steunen, maar op karakterontwikkeling (Jaime, Sansa) of op achtergrondverhaal (Bran). Niet iedereen zal het met me eens zijn, maar ik vond de 'saaie' hoofdstukken een prettige afwisseling. De meer schokkende hoofdstukken maken daardoor des te meer indruk. Door al het geweld halverwege zou je bijna vergeten hoe schokkend bijvoorbeeld de moord op Lord Commander Mormont was (ik was daar behoorlijk boos over toen ik het las). Tegen het einde komt de balans weer terug. Vooral Jons hoofdstukken kon ik erg waarderen (ik begin hem steeds meer te mogen), en Sansa heeft een fantastisch laatste hoofdstuk.
En dan die epiloog! She don't speak... But she remembers.

Er zijn een boel dingen om enthousiast voor te worden voor het volgende boek. Sansa en Arya zijn verder van huis dan ooit. Hetzelfde geldt voor Tyrion Lannister (zijn laatste hoofdstuk was een van de betere uit de hele serie). Jaime is weliswaar terug thuis, maar niet meer dezelfde die hij was. Jons positie aan het einde is zo ongeveer het tegenovergestelde van zijn positie aan het begin. In de vorm van Lady Stoneheart krijgen we misschien eens wat langverwachte wraak. De machtsverhoudingen zijn flink opgeschud, heerlijk. De enige die me niet zo kan schelen is Daenerys (helemaal nu ze Jorah Mormont heeft weggestuurd), en Theon Greyjoy en consorten mis ik in het geheel niet.

Zoals gezegd, het geheel is mijns inziens wat uit balans en daarom vind ik 'm net wat minder dan z'n voorgangers. Daar staat tegenover dat de plot qua inhoud gewoon heel erg goed in elkaar steekt en dat Martin steeds meer investeert in karaktergroei. Daardoor blijft A Storm of Swords ondanks zijn omvang een boek waar je praktisch doorheen vliegt. Soms zou je het uit het raam willen gooien van frustratie (ik was fervent supporter van The King in the North en had een zwak voor The Old Bear) maar daarvoor wil ik veel te graag weten hoe het verder gaat. Ik ben blij dat ik nog twee delen op me heb staan wachten.

avatar van LimeLou
5,0
Één van mijn lievelingsboeken. De snelheid waarmee de hoofdstukken elkaar opvolgen, de doden en de plotwendingen die je om de oren vliegen, de actie, het drama, de diepgang die tussen de woorden door te zien is... alles in dit boek ademt rijkheid. Rijkheid aan karakters, verhalen, omgevingen, intriges die ook voor de lezer in het halfduister verborgen zijn, wendingen, dialogen en zó veel meer. Ongelooflijk dat een boek van meer dan 1000 pagina's dik toch zo spannend en meeslepend kan zijn. Bizar dat een boek zo veel geniale dialogen tussen tientallen karakters heeft en het ook nog flikt om aan te voelen als een weergaloze en emotionele achtbaanrit. Het enige nadeel wat ik zo snel kan bedenken, is Daenarys' karakter, maar daarvoor krijg ik wel tientallen veel interessantere personages voor terug!

avatar van Marcus T. Cicero
5,0
Martin heeft weeral aangetoond dat deze boekenreeks heilig verklaard moet worden. "A Storm of Swords" leest als een trein en houdt elke lezer in de ban. Vooral het tweede deel was spannend, een beetje ontroerend en laat de lezer soms met een leeg gevoel achter. Martin heeft er als schrijver voor gezorgd dat je meeleeft met de gelukkige en droevige momenten van de personages.

Het derde deel van dit epos bevat meer protagonisten dan de 2 vorige. Enkel Theon is weggelaten ten opzichte van het "A Clash Of Kings". Ik vraag me toch af wat er met hem gebeurd is.
Hij is namelijk niet dood verklaart, maar hij geeft ook geen teken van leven.
De meeste verhaallijnen zijn interessant om te lezen: Jon, Jaime, Tyrion, Samwel,... . De hoofdstukken van Catelyn en Sansa liggen mij helemaal niet, aangezien er nauwelijks iets gebeurt, op de Red Wedding na natuurlijk. Wat was me dat! De lezer is nog niet bekomen van de klap en de volgende koning ligt er ook al bij: Joffry. Beiden sterven ze in het midden van het boek. Ik zag dit niet aankomen: meestal bevindt de plottwist zich pas op het einde. Martin heeft mij kunnen verbazen door dit niet te doen.
Sterke zet!


Het boek vertelt veel emotionele en frustrerende momenten. Als lezer voel je die emoties ook en dan voel je mee met de personages. Het droevigste was voor mij de dood van Ygritte. Jon was er kapot van, maar ik ook. Of was het misschien het moment dat Tyrion tegen zijn broer Jamie loog over de dood van zijn neef? Martin kan de psychologie van de spelers der tronen goed neerschrijven. Applaus!!!!

avatar van LimeLou
5,0
Marcus T. Cicero schreef:
Martin heeft weeral aangetoond dat deze boekenreeks heilig verklaard moet worden. "A Storm of Swords" leest als een trein en houdt elke lezer in de ban. Vooral het tweede deel was spannend, een beetje ontroerend en laat de lezer soms met een leeg gevoel achter. Martin heeft er als schrijver voor gezorgd dat je meeleeft met de gelukkige en droevige momenten van de personages.

Het derde deel van dit epos bevat meer protagonisten dan de 2 vorige. Enkel Theon is weggelaten ten opzichte van het "A Clash Of Kings". Ik vraag me toch af wat er met hem gebeurd is.
Hij is namelijk niet dood verklaart, maar hij geeft ook geen teken van leven.
De meeste verhaallijnen zijn interessant om te lezen: Jon, Jaime, Tyrion, Samwel,... . De hoofdstukken van Catelyn en Sansa liggen mij helemaal niet, aangezien er nauwelijks iets gebeurt, op de Red Wedding na natuurlijk. Wat was me dat! De lezer is nog niet bekomen van de klap en de volgende koning ligt er ook al bij: Joffry. Beiden sterven ze in het midden van het boek. Ik zag dit niet aankomen: meestal bevindt de plottwist zich pas op het einde. Martin heeft mij kunnen verbazen door dit niet te doen.
Sterke zet!


Het boek vertelt veel emotionele en frustrerende momenten. Als lezer voel je die emoties ook en dan voel je mee met de personages. Het droevigste was voor mij de dood van Ygritte. Jon was er kapot van, maar ik ook. Of was het misschien het moment dat Tyrion tegen zijn broer Jamie loog over de dood van zijn neef? Martin kan de psychologie van de spelers der tronen goed neerschrijven. Applaus!!!!


Mooie recensie, Marcus! Het lot van Theon is iets waar je nog flink wat hoofdstukken op moet wachten, maar geloof me, het is het wachten meer dan waard!

5,0
Sowieso is George Martin een van mijn favoriete schrijvers, maar dit is naar mijn mening zijn kopstuk. Meeslepend, waanzinnig!

avatar van superfreak
2,5
Ik begrijp niet dat dit boek zo goed beoordeeld wordt. Ik lees het 3e boek in 2 delen en heb net het 1e deel uit. Maar daar gebeurt niet heel veel in. Ik kan me voorstellen dat er veel voor me in het verschiet ligt in het 2e deel, maar dat gaat opgeteld nooit een supergoede beoordeling worden. Kom op zeg! Wat wordt dit allemaal enorm gerekt. Een paar personages zijn alleen maar op pad zonder dat er bijzonder veel gebeurt (Dany, Jaimy, Arya, Bran), Jon hangt wat rond zonder opzienbarende acties net als Sansa, bij Davos en Catelyn verveel ik me sowieso, alleen de hoofdstukken met Tyrion zijn zeer vermakelijk. Verder vind ik ook dat er veel te veel verhaallijnen zijn waardoor je soms 100 blz moet wachten voordat er weer een lijntje verder gaat. Ik zal wachten met een cijfer totdat ik het 2e deel uit heb.

avatar van superfreak
2,5
geplaatst:
Na een jaar het tweede deel gelezen. Er gebeurde inderdaad veel meer dan in het eerste deel, maar WAAROM moet dit derde boek bijna 1000 bladzijdes zijn!? Mijn docent zei altijd: "schrijven is schrappen!" Nou, daar heeft George R.R. Martin nog nooit van gehoord, denk ik. Interessante hoofdstukken zijn Arya en Tyrion, verder een beetje Jon, maar dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Ik stop ermee na dit deel. Ik moest overigens wel hardop lachen bij deze passage:
Tyrion tegen Tywin: “En wanneer stelt u zich voor dat Sansa op haar vruchtbaarst is? vroeg Tyrion aan zijn vader op een toon waar het venijn vanaf droop. “Voor- of nadat ik haar verteld heb hoe we haar moeder en haar broer hebben vermoord?”

Gast
geplaatst: vandaag om 07:28 uur

geplaatst: vandaag om 07:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.