menu

The Luminaries - Eleanor Catton (2013)

Alternatieve titel: Al Wat Schittert

mijn stem
3,78 (25)
25 stemmen

Engels
Psychologisch

842 pagina's
Eerste druk: Granta, Londen (Verenigd Koninkrijk)

1866, Walter Moody is naar Nieuw-Zeeland gekomen om zijn geluk te beproeven. Wanneer hij arriveert in het Crown Hotel stuit hij op een groep van twaalf mannen die in het geheim bijeen zijn gekomen om een reeks onopgeloste zaken te bespreken. Een rijke man is spoorloos verdwenen, een prostituee heeft getracht haar leven te beëindigen en in het huis van een dronkaard is een fortuin gevonden. Moody raakt tegen wil en dank verstrikt in het mysterie: een web van lot en toeval, met een grillig en prachtig patroon als de sterrenhemel.

zoeken in:
4,0
Leve het voordeel van de twijfel! Waarom dat? Omdat ik zonder het voordeel van de twijfel dit boek na 200 pagina's had weggelegd en er nooit meer naar om had gekeken. Niet dat het slecht was. Het décor (de Nieuw Zeelandse goudvlakten, rond 1865) is helemaal geweldig, de sfeer aangenaam duister en het boek leest als een trein. Maar wat moet je met een roman die 20 hoofdpersonages telt? Die bovendien gaat over 3 mysterieuze zaken (dood, bijna-dood, verdwijning) die weer naar allerlei andere duistere zaken leiden.

Het eerste deel (360 pagina's lang) is met al zijn personages en al zijn gebeurtenissen bijzonder lastig te volgen. Bovendien krijg je in dat eerste deel niet echt warme gevoelens bij die personages, ze zijn vaak niet veel meer dan de raderen die de plot in beweging houden.

Gelukkig krijgt het verhaal na dat eerste deel wat meer helderheid en gaan sommige personages een grotere rol spelen. Ook belangrijk: in het eerste deel krijgen we een langgerekt expose over wat er lijkt te zijn gebeurd, in de daarop volgende delen wordt het verhaal in de tegenwoordige tijd opgepikt, wat het allemaal net wat actiever en spannender maakt. In de laatste hoofdstukken krijgen we dan alle vragen beantwoord waarmee we nog zitten.

Tegen die tijd ben je al helemaal thuis in dat wonderlijke stadje Hokitika, met zijn hotels, saloons, scheepsagentschappen, gevangenis en bank. En als je de laatste bladzijde omslaat ben je blij dat je eindelijk alles weet, dat Moody een partner heeft gevonden dat Carver zijn hoofd is ingeslagen en dat Anna weer op vrije voeten komt. En dan bedenk je je dat je alle 20 personages zonder met je ogen te knipperen voor de geest kunt halen, dat je de verhaallijnen zo goed als compleet kunt navertellen, en dat je het jammer vindt om afscheid te nemen van Hokitika en haar inwoners. Kortom, je beseft dat je eigenlijk enorm hebt genoten van dit boek.

En dat allemaal dankzij het voordeel van de twijfel!

avatar van Donkerwoud
3,5
Ongelofelijk knap dat deze jonge auteur een stilistisch doorwrochten epos heeft geproduceerd met de bravoure en autoriteit van een reeds gerijpte verteller. Met welhaast wiskundige precisie schetst zij een veelheid aan (meestal) mannelijke karakters die met elkaar konkelen en verbonden sluiten om eigen gewin te bewerkstelligen, terwijl zij allen niet meer zijn dan de raderen in een met elkaar gecreëerd web van corruptie, diefstal en moord. 'The Luminaries' is een postmodern feest vol onbetrouwbare vertellers, intellectuele taalspelletjes, genrevermengingen en samenvallen van stijl met inhoud.

In alle eerlijkheid wekt dezelfde ambitieuze opzet bij mij óók een zekere irritatie op dat de auteur steeds de nadruk legt op hoe clever het door haar geschetste narratieve bouwwerk in elkaar steekt. Wéér een oninteressante verwijzing naar de astrologische kaart van de personages. Wéér een wisseling in tijdsvormen om het subjectieve van de waarnemingen te benadrukken. Wéér een quasi-ironische inleiding tot een hoofdstuk om de spot te drijven met de vermeende autoriteit van een auteur. De geforceerd gelaagde opzet is zowel de kracht als het grootste zwaktebod van deze extreem lijvige roman, maar die zeker een bladzijde of tweehonderd eerder tot een einde had moeten komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:53 uur

geplaatst: vandaag om 01:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.