menu

Vetsjer oe Kler - Gajto Gazdanov (1929)

Alternatieve titels: Een Avond bij Claire | Een Avond met Claire | Вечер у Клэр

mijn stem
3,50 (3)
3 stemmen

Russisch
Autobiografische Roman / Psychologisch

188 pagina's
Eerste druk: J.E. Povolotskii, Parijs (Frankrijk)

'Een avond bij Claire', is het autobiografisch getinte relaas van Kolja, een jonge Rus die na de burgeroorlog naar Parijs is gevlucht, waar hij de vrouw van zijn dromen ontmoet. Hij heeft haar eerder in zijn geboorteland leren kennen en is sindsdien altijd van haar blijven houden. Na zijn eerste nacht met Claire verzinkt Kolja in herinneringen aan zijn jeugd in Rusland: aan zijn ouders, zijn leraren, zijn vrienden, en vooral zijn oom Vitali, een oud-officier die hem op indrukwekkende wijze vertelt waarom het leven geen zin heeft. Door Kolja's ervaringen in de burgeroorlog lijkt het moeilijk om voortaan nog anders over het leven te denken, maar het droombeeld van Claire dat zijn herinneringen doorlicht, blijft voor hem onaangetast het stralende begin- en eindpunt van alles.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,0
Wat aanvankelijk de kracht lijkt van Een avond met Claire, blijkt uiteindelijk de zwakte te zijn. Gazdanov werd in ons land bekend dankzij Het fantoom van Alexander Wolf. In dat boek viel de gevarieerde verhaalsetting me al op. Dat is bij dit vroegere werk niet anders: via de herinneringen van hoofdpersoon Kolja glijdt een heel wisselend panorama voorbij van situaties. Hoe zijn we hier ook alweer belandt?, denk je soms als lezer. Ik vond dat aanvankelijk heel fijn, werd meegevoerd in de gedachtestroom (er staat ook maar één onderbreking in het boek, een subtiel streepje met wat witregels). Echter, na zo'n 60 pagina's begint het toch stuurloos te voelen. In tegenstelling tot bij 'Alexander Wolf' is er eigenlijk geen achterliggend plot. De lijn rondom Claire zou dit moeten zijn maar daarvoor blijft ze tot het einde toe teveel op de achtergrond. Dus uiteindelijk maar een halfgeslaagde roman van een schrijver wiens werk me wel blijft intrigeren; als alles maar eens goed mocht vallen.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:53 uur

geplaatst: vandaag om 05:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.