menu

De Reis naar Brabant - Frans Kusters (1975)

mijn stem
3,83 (3)
3 stemmen

Nederlands
Verhalenbundel
Psychologisch

114 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In het titelverhaal worden de sociale vaardigheden van de verteller op de proef gesteld door een echtpaar waar hij op zijn eerste kantoordag mee te maken krijgt. Ook een geboorte- kaartje, afkomstig van een vorige(?) vriendin, vraagt zijn aandacht … ‘Het meisje dat van tuinkabouters hield’: De verteller bevindt zich onaangekondigd in de winkel van vrienden van zijn vader. Er verschijnt een klant die hem verzoekt een artikel te bezorgen bij haar dochter …‘De nadag’: Als er voor hem geen werk meer is besluit beul Richard Hooker in een fabriek te gaan werken. Daar bereikt hem het verzoek z’n oude stiel weer op te pakken, en wel in Singapore …‘Over bacillen’: Omdat bacillen het leidersprincipe nooit aanvaard hebben, beschouwt ieder van hen zich als president van alle anderen … In ‘Erg vreemd verhaal’ krijgt de verteller zijn zwager, een goochelaar, op bezoek. Dit familielid, dat ’witgelakte sluipschoentjes’ draagt, krijgt z’n post van een bode die sprekend op Henry Kissinger lijkt. Zo zijn beide personen bijvoorbeeld voorzien van een schedel die ‘met glimmende rijen onbetrouwbare krulletjes is bepantserd’ … Verder bevat de bundel nog ‘Het avondje bij mevrouw Hartmeier’, ‘De gewezen velden’, ‘Sigrit’ en 19 verhalen en fragmenten van 3 bladzijden of minder.

zoeken in:
avatar van gert_r
4,5
De plotomschrijving is een niet erg passende en volledige weergave van de inhoud. Bij het proza van Frans Kusters gaat het vaak niet zozeer om wat hij beschrijft, maar om hoe hij het beschrijft en het effect dat hij daarmee weet te bereiken. In dat opzicht is het te vergelijken met poëzie. Om een iets vollediger beeld te krijgen volgt hier de oorspronkelijke flaptekst:

De reis naar Brabant: Het is Frans Kusters (Nijmegen, 1949) in zijn verhalen niet zozeer om de vertelling, de verwikkelingen, de loop der gebeurtenissen te doen – zijn strak gecomponeerde teksten voeren meestal regelrecht naar de intensiteit van het ene moment en het beklemmende dat onder de oppervlakte van zelfs het meest alledaagse schuilgaat.
Trefzeker weet hij zijn themas’s tot hun essentie terug te brengen en tegelijkertijd een zekere raadselachtigheid te verbeelden die nochtans meer te zeggen heeft dan welke verklaring, welke verstandelijkheid misschien ooit vermag.

Tot slot volgt nog wat reclame:
De reis naar Brabant is een opvallend debuut dat nauwelijks enige aansluiting vindt bij de in Nederland bestaande genres en stromingen.

Voor acht verhalen uit deze bundel, die al eerder werden gebundeld in de Gelderse Literaire Reeks, kreeg hij de Reina Prinsen Geerligsprijs .

Gast
geplaatst: vandaag om 14:50 uur

geplaatst: vandaag om 14:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.