menu

De Ondergang van de Familie Boslowits - Gerard Kornelis van het Reve (1950)

mijn stem
3,64 (69)
69 stemmen

Nederlands
Oorlog

51 pagina's
Eerste druk: De Bezige bIJ, Amsterdam (Nederland)

De familie Boslowits oefent een grote aantrekkingskracht uit op de jongen Simon. Gefascineerd slaat hij familieleden gade: "oom" Hans, die lijdt aan een verlammende ziekte, de goedhartige "tante" Jaanne, de zwakzinnige Otto, die is ondergebracht in een kindertehuis en Simons kameraad Hansje, die later op een kostschool in Laren wordt geplaatst, omdat hij thuis niet te handhaven is. Als de oorlog uitbreekt neemt de angst in het gezin toe ...

zoeken in:
avatar van thomzi50
3,5
Dit boek heb ik telkens geprobeerd toe te voegen, maar nu heeft iemand even een deeltje van de afbeelding die ik erbij stuurde weggehaald en het toegevoegd. Maar dat maakt ook niet uit. Ik heb het met Werther Nieland op dezelfde dagen gelezen, en ik vond het beide erg leuke boeken. Anders, maar beide hun eigen charmes. Deze is wel íéts minder, maar toch vier sterren

3,0
Ben niet echt onder de indruk geraakt van dit werk. Ik heb wel wat met dat droge en half ongeïnteresseerde in de schrijfstijl van dit verhaal, maar het is me toch net wat te afstandelijk. Het verhaal sleept niet mee en is daardoor minder overtuigend. Toch heeft het hoofdpersonage wel iets, zeker omdat hij zo lekker op geweld belust is.

Misschien wordt dit boek door mij beter gewaardeerd als ik het heel nauwkeurig zou herlezen, maar voorlopig vind ik het niet heel bijzonder.

avatar van gert_r
4,5
thomzi50 schreef:
Dit boek heb ik telkens geprobeerd toe te voegen, maar nu heeft iemand even een deeltje van de afbeelding die ik erbij stuurde weggehaald en het toegevoegd. (...)

Er was inderdaad gefröbeld met de omslag. Hersteld: omslag eerste druk geplaatst.

avatar van Pecore
4,0
Indrukwekkend debuut. Knap hoe in zo weinig pagina's de onderhuidse spanning subtiel wordt opgevoerd. Die simpele maar efficiënte schrijfstijl ligt me wel.

avatar van Jasper
3,5
Bijzonder(e) kort verhaal / novelle over de Tweede Wereldoorlog in Nederland. M.n. de verteller is een fascinerend personage. Hij lijkt maar niet de ernst de van de oorlog in te zien en geniet wel van wat geweld zo nu en dan. Om hem heen worden mensen slachtoffer van het nazi-bewind, maar dit brengt geen verandering in zijn droge observaties van de aanloop naar en het begin van de oorlog.

avatar van Sammael
3,5
Mooi hoe Reve met zo weinig pagina's de ondergang van de familie goed weet te beschrijven. Toch denk ik dat de korte lengte van het boek ook een nadeel is: we leren de familie (en de hoofdrolspeler) eigenlijk niet echt kennen, en ik denk dat een en ander nog wat meer impact gehad had als Reve meer de tijd had genomen om de personages uit te werken. In ieder geval beviel deze novelle me een stuk beter dan Werther Nieland (waarmee het bij mij samen in een bundel zat).

3,0
Een droge, bijna abstracte korte vertelling over een familie tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog, bezien door de ogen van een jonge kennis. Afstandelijk, maar tussen de regels door gruwelijk. Echter veel te kort om als een volwaardige roman of novelle te beschouwen.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:52 uur

geplaatst: vandaag om 12:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.