menu

One Day I Will Write about This Place - Binyavanga Wainaina (2011)

Alternatieve titel: Op een Dag Zal Ik Schrijven over Afrika

mijn stem
3,67 (3)
3 stemmen

Engels
Autobiografische Roman / Sociaal

272 pagina's
Eerste druk: Graywolf Press, Minneapolis (Verenigde Staten)

De dromerige Binyavanga Wainaina groeit op in de Keniaanse middenklasse, een chaos van luide en kleurrijke geluiden: de föhns in zijn moeders schoonheidssalon, fietsbellen, monteurs in Nairobi, de muziek van Michael Jackson en op de achtergrond altijd het aanstekelijke gelach van zijn broer en zus. Hij hoort erbij, maar zoekt naar zijn eigen identiteit. Boeken vormen zijn toevluchtsoord. Terwijl Wainaina een intieme inkijk geeft in zijn leven en groeipijnen, verandert de politieke situatie in zijn land drastisch en daarmee zijn kijk op alles wat hij tot dan toe vanzelfsprekend vond.

zoeken in:
avatar van Donkerwoud
3,5
Houdt een beetje het midden tussen een volledige roman en losse essays, met altijd als overkoepelend thema de positie die Binyavanga Wainaina als Afrikaanse schrijver heeft. Wainaina weet met een speelse en volstrekt eigen schrijfstijl zijn eigen volwassenwording te koppelen aan politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Afrika. Daarbij reflecteert hij kritisch op moeilijke thema´s als nationalisme, racisme tussen verschillende volkeren, gevolgen van de postkoloniale wereld en de negatieve beeldvorming waar Afrika mee te kampen heeft.

Het is dat soort roman waar ik warm voor wil lopen, maar die mij uiteindelijk net iets te weinig in de ban hield. Dat komt misschien omdat ik onbekend ben met veel van de conflicten waar het naar verwijst. Daarbij vliegt het langs verschillende passages uit de recente Afrikaanse geschiedenis waar ik simpelweg niet zoveel vanaf weet. Wel een pluim voor de Nederlandse vertaling van Oxfam-Novib, die, volgens mij, goed recht doet aan het origineel. Bij Engelstalige romans probeer ik meestal voor het origineel te gaan, maar de vertaling was dermate goed dat het mij nooit het idee heeft gegeven dat ik hiermee iets miste.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Goed boek, inderdaad.

De omslag van de Nederlandse vertaling uit 2013 vind ik dan wel weer hoogst apart, zeker gezien sommige latere discussies over het uiterlijk van Zwarte Piet. Ik vraag mij af, waarom De Geus / Oxfam-Novib in 2013 daarmee zijn komen aanzetten. Een normale afbeelding of een neutralere voorkant, zie de Amerikaanse, had voor de hand gelegen. Zie voor die Nederlandse afbeelding:
Op een dag zal ik schrijven over Afrika - De Geus - singeluitgeverijen.nl

avatar van Donkerwoud
3,5
Ongelofelijk jammer, had nog zoveel meer moois verwacht van deze auteur: Binyavanga Wainaina, Kenyan author and gay rights activist, dies aged 48 | Books | The Guardian - google.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 14:55 uur

geplaatst: vandaag om 14:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.